Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Opony skaczą, a się nie toczą przy ostrym skręcie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Na goodyear f1 łysych tak miałem ,po zmianie na normalne opony miękkie problem zniknął ,stare były twarde jak decha.Może to kwestia ogumienia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    Na goodyear f1 łysych tak miałem ,po zmianie na normalne opony miękkie problem zniknął ,stare były twarde jak decha.Może to kwestia ogumienia.
    Tylko, że ja mam tył i przód te same opony, tyle, że jedne stare drugie nowe. No nic, spróbuję jeszcze obniżyć nieco ciśnienie i zobaczę co się będzie wtedy działo. Z drugiej strony jak producent zaleca 2,7 to powinno być 2,7... Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzychu0073
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150km. 2006r.

Domyślnie

Zakładałem podobny temat, u mnie problem był w oponach, po zmianie na zimowe problem zniknął. U mnie przeskoki były tak duże, że za każdym razem oglądałem się kilka razy czy w nic nie uderzyłem . Wulkanizator powiedział, że gumy były straszliwie twarde.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

No wszystko fajnie, że z innymi oponami macie spokój... tylko, że to jest usunięcie skutku, a nie przyczyny
    Skoro tyle osób to ma to pewnie "ten typ tak ma". Najlepiej to byłoby się zapytać kogoś z ASO- na pewno mieli zgłaszane takie problemy.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Moim zdaniem to "
    twarde gumy + ciśnienie , producent zaleca 2,7 ale przy pełnym obciążeniu .Ja poruszam się po mieście więc mam 2.5 .W instrukcji jest to dopuszczalne przy małym obciążeniu a że jeżdżę sam ew, żonka no to chyba jest ok.Czyli usunięcie przyczyny to miękkie opony a nie jak ja miałem dechy wyjechane i 2.7 ciśnienie.Zmiana opon ,ciśnienie 2,5 i wszystko gra , po prostu nie pracowała guma, na zimowych nówkach nokianach 16/215/55 było cacy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    Moim zdaniem to "
    twarde gumy + ciśnienie , producent zaleca 2,7 ale przy pełnym obciążeniu .Ja poruszam się po mieście więc mam 2.5 .W instrukcji jest to dopuszczalne przy małym obciążeniu a że jeżdżę sam ew, żonka no to chyba jest ok.Czyli usunięcie przyczyny to miękkie opony a nie jak ja miałem dechy wyjechane i 2.7 ciśnienie.Zmiana opon ,ciśnienie 2,5 i wszystko gra , po prostu nie pracowała guma, na zimowych nówkach nokianach 16/215/55 było cacy.
    Przy średnim obciążeniu producent zaleca na przodzie 2,7, przy dużym 3,0 na 19 calowych kołach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał szymonjot Zobacz post
    Przy średnim obciążeniu producent zaleca na przodzie 2,7, przy dużym 3,0 na 19 calowych kołach.
    Zgadza się ale ja pisałem o moim przypadku a mam 17" i średnie obciążenie to 2.5 przód i tył .Dla 19" tak jak piszesz.