Tak u mnie to 225/40/19. Nie ma co się oszukiwać - komfort miedzy 19 a 17 -jest różnica ( no niestety grubość/elastyczność opony robi swoje ) za to prowadzenie -bez porównania na korzyść 19tek. Co do żywotności to niestety to nie legendy ale wymierzyć się też na czas/kilometry nie da . Logiczne ,że jak koło jest sztywniejsze twardsze to wszyskie nierówności , niedoskonałości idą w amory,gumy,łożyska . Ja każde auto glebiłem i niski profil temu towarzyszył i tak też w poprzedniej Alfie przy obniżonym zawiasie, 18" felgach z oponami 215/40/18 czy 225/35/18 łożyska leciały trochę wcześniej ale nie ma co panikować bo takich napraw nie robi się co tydzień i uwarunkowane jest to tym jak się jezdzi i po czym . Założysz do takiego setupu poliuretany to dopiero każdy kamyczek pójdzie w budę

. Ja to mówię zawsze - coś za coś . Chcesz komfortu w 159 to felga 16-17 , chcesz pośrednio komfort i lepsze prowadzenie 18" z oponą 225/45 lub 235/45 , chcesz wyglądu i sztywności,pewności w szybkich zakrętach zapodajesz 19-20" i do tego co najmniej Eibacha

. Chociaż u nas 19-20" to raczej tylko wygląd

i słowa piosnki "wożę się pomału" . Ja tam nie narzekam ,wręcz przeciwnie -19" jakaś dalej mała w 159tce