Temat: Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał eRBe Zobacz post
    KHOT to spróbuj 4Nano Spray & Wipe - to jest dopiero masakra pod względem docierania
    Zymol też lubi zostawiać mazy, na szczęście rzadziej i łatwiejsze do usunięcia, za to strasznie maże się SG Almond QD - jemu za to pomaga rozrobienie go 1:1 z wodą, jest wtedy o niebo lepiej.
    Cytat Napisał italiano_83 Zobacz post
    Jeśli porównywałeś konsystencje bsd z innymi qd to wiesz, że jest gęsty - a gęsta ciecz nie wchłania się tak łatwo jak rzadka i tyle w temacie.
    Nie powiem do czego bsd jest podobny konsystencją, bo bana dostanę.
    A mi się nigdy bsd nie mazał, i to też dla mnie absurd rozpisywanie się o docieraniu i inszych cudach.
    Spróbuj go użyć chłodnym rankiem, zobaczysz jakie piękne smugi zrobi. Dla mnie quickdetailer ma dawać efekt teraz, w tej chwili. Nie za pół godziny, nie jutro. Czekanie aż quickdetailer "dojdzie do siebie" dla mnie jest absurdem, tak jak mówi jego nazwa quick detailer - ma błyskawicznie przywracać blask. Jeżeli trzeba go jeszcze szorować szmatą bo się mazy porobiły, to sorry, ja tak dużej wady nie wybaczam. Ma być "psiknij, przetrzyj, zapomnij", tak rozumiem ideę i rozszyfrowanie nazwy "quick-detailer". Nie podkręcanie kropelek, nie trzymanie się trzy miesiące na wosku, to w żaden sposób nie łączy się z ideą tych środków. Błyskawiczne detailingowanie, tak ma działać quickdetailer, mam nim w dowolnej chwili, w dowolnych warunkach przywrócić blask.
    To zaczyna być tak śmieszne jak narzekania ludzi na DA bo ręce ich bolą od "wibracji" po pracy
    Czy też, o morderczej niewygodzie używania pasów bezpieczeństwa, bo uciskają
    A to popatrz na to jeszcze z innej strony - mówienie że środki które lepiej spełniają wszystkie najważniejsze funkcje w ich kategorii są gorsze niż ten jeden który co prawda w tej najważniejszej roli jest słaby lu co najwyżej średni, ale paaaaanie, jakie krople! A i trzy miesiące leży na samochodzie! Tutaj nie widzisz absurdu?
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Użytkownik Romeo Avatar italiano_83
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 MA Distinctive/ Premium/Dach/Bose

Domyślnie

Cytat Napisał KHOT Zobacz post
    A to popatrz na to jeszcze z innej strony - mówienie że środki które lepiej spełniają wszystkie najważniejsze funkcje w ich kategorii są gorsze niż ten jeden który co prawda w tej najważniejszej roli jest słaby lu co najwyżej średni, ale paaaaanie, jakie krople! A i trzy miesiące leży na samochodzie! Tutaj nie widzisz absurdu?
    Po części masz racje, ale jeśli tymi negatywnymi skutkami - ma być trwałość produktu i kropelkowanie, to trudno się dziwić, że jest tak wielu zwolenników tego produktu.
    Ja widzie tę zabawę tak, kosmetyki mają dawać przede wszystkim zabezpieczenie i te ostatnie % wyglądu, ale podstawa to dla mnie stan lakieru. Jak "baza" jest dobra, to "wszystkim" się dobrze pracuje, jak lakier sam w sobie jest "słaby" to zaczynają się uwypuklać plusy i minusy produktów.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Widzisz Khot - nie wziąłeś najważniejszej w PL sprawy - bsd jest dobry, bo tani.
    I prędzej dadzą sobie rękę uciąć niz przyznać ze sa lepsze niz bsd środki. Tacy fanbojowie bsd
    Ale zeby nie byc wyłącznie negatywnym - gdyby ze względu na trwalosc rozpatrywać bsd jako spray sealant - to chyba przy odpowiedniej aplikacji w sensie temp/wilgotność jego chęć do mazania sie odeszłaby na bok i mielibyśmy fajny środek w super cenie.
    A jako prawdziwy Qd dajmy na wierzch choćby af finale i bedzie super.
    Ostatnio edytowane przez Marcin_M ; 19-04-2015 o 16:03

Użytkownik Romeo Avatar italiano_83
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 MA Distinctive/ Premium/Dach/Bose

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    Widzisz Khot - nie wziąłeś najważniejszej w PL sprawy - bsd jest dobry, bo tani.
    I prędzej dadzą sobie rękę uciąć niz przyznać ze sa lepsze niz bsd środki. Tacy fanbojowie bs
    Jest przynajmniej kilka qd w tej samej cenie co bsd, więc argument cenowy jest tu nietrafiony.

AngelWax 40zł
    Megs - 42zł
    Shiny Garage - 35zł
    Pb- 40zł

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Czyli zostaje juz tylko fanbojstwo ale każdy lubi co innego

Ale bsd kosztuje 25 i to za 750ml - zreszta mam wyebane na to czego używacie. Ja nie namawiam.
    Tu maja tanio:
    http://www.motochemia.pl/sonax-xtrem...ml-p-2264.html

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    gdyby ze względu na trwalosc rozpatrywać bsd jako spray sealant - to chyba przy odpowiedniej aplikacji w sensie temp/wilgotność jego chęć do mazania sie odeszłaby na bok i mielibyśmy fajny środek w super cenie.
    Nie pisz takich rzeczy!

Jak śmiałem kiedyś twierdzić, że z bsd quickdetailer cienki, ale jako syntetyczne wosko-coś w sprayu jest świetny, to mnie pół tego tematu zjeść chciało.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

A ja , z całym szacunkiem, kompletnie nie rozumiem idei quick detailera.
    1. Gdy mam wóz "zrobiony" - mycie, glinka, cleaner, sealant - nie potrzebuję QD bo jest super.
    2. Gdy kilka dni pojeżdżę, nie śmiałbym bez mycia niczym psikać i trzeć mikrofibrą bo przecież piachu , kurzu itd. już naprzyczepiane pełno, więc tylko szkód narobię (swirle jeśli nie wręcz rysy)
    4. Gdy powyższy stan chcę poprawić - mycie (sama woda demineralizowana lub proszek+demineralizowana na bezdotyku), lub normalnie (ale szybkie)na 2 wiadra rękawicą i szamponem. I co - tutaj na koniec jest miejsce na QD? jeśli tak to bez sensu, bo to jest super miejsce na jakiś spray-wax czy spray-sealant na mokro , ja daję jak wspominałem kilkukrotnie, w takim momencie aquawax - smug nie zostawia, psika się na mokre, wyciera jest i śliskość, i błysk i trwałość.
    Gdzie miejsce na QD? może w salonie jak autka się przykurzą, ale kurzem a nie brudem drogowym. No to może. Ale i tak wówczas jakiś spray-wax lepiej dać (nie wymagający męczącego docierania).

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

BSD - jest super, ale jak nie chce się dużo przy aucie robić. Ale jak teraz mam objechane auto na gotowo, to jednak szkoda mi tej szklistości i śliskości lakieru, która po BSD niestety umiera. Powiem szczerze, że jestem mega zdegustowany "tępością" lakieru po BSD i gdyby nie to - byłoby super.
    Owszem z docieraniem jest jakiś tam dyskomfort, na srebrnym nie było tego widać, ale teraz na brąziku - odpada zostawianie takich smug
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Andrzejsr - ja uzywam qd jak Ty aquawaxa - nie widzę różnicy oprócz nazewnictwa.

Khot - no co poradzę ze czasem sam cos z siebie wymyślę?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No, tak to rozumiem, ale co jakiś czas gdzieś czytam, jakie to ogromne różnice są między quick detailerem, a qiuck wax'em (czy qiuck sealantem) to się zastanawiam o co chodzi.