Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Temat: Kilka pytan odnosnie sprzetu Audio w GTV

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa gtv v6 TB

Domyślnie

Cytat Napisał shadow187 Zobacz post
    Jesli radio to wchodza w gre tylko dwie firmy: Clarion i Alpine i to nie podlega najmniejszej dyskusji.

wiadomo iz kazdy model gra nieco inaczej ale utarla sie zasada ze clarion gra nieco mocniej basem, natomiast alpine gra rowno kazdym.

Tu nie ma wyboru ktora firma jest gorsza czy lepsza, to tak jak by zastanawiac sie czy Canon jest lepszy czy Nikon.

Osobiscie moge polecic stary model clariona: http://www.audiophile.pl/p/1850_clarion_dxz578rusb i zapewniam ze do tej pory nie udalo im sie wypuscic tak dobrego radia.
    Nie zgodzę się z twoim poglądem ponieważ to raczej alpine ładniej gra basem natomiast clarion jest bardziej spokojny, wyrafinowany.
    To jest dobre radio clariona? chyba z niskiej średniej półki... wiele jvc oraz pionków bije ten model. Dobre clariony to od serii 7 w górę. Najlepszy ich model jaki wypuścili z mp3 to dxz958RMC chociaż słuchanie mp3 na takim sprzęcie to już przegięcie..

Z JVC polecałbym serię SH bardzo dobrze grają i według mnie takiego dxz578rusb zamiatają na samym stracie jeśli chodzi o jakość dźwięku. Polecam poszukać modeli sh9101 bądź najlepszego ich modelu sh1000.

Pioneer z serii referencje gra bardzo dobrze - lepiej wygląda niż dyskotekowe dxz958rmc natomiast menu w p88rs jest zawiłe i na początku ciężko ogarnąć jak co ustawić.

shadow187
    Gość

Domyślnie

Kazde ucho slyszy co innego. To zalezy na czym poruwnywales te radia, jesli na wzmacniaczu to nie za dobrze. jesli w tym samym samochodzie na ustawieniach wszystkich typu normal poziom zero?
    Z moich obserwacji wynika to co napsialem "wiadomo iz kazdy model gra nieco inaczej ale UTARŁA sie zasada ze ..."
    I tak to jest bardzo dobre radio clariona do naprawde dobrej zabudowy audio, jesli chce ktos jezdzic na zawody to owszem dxz 788 czy tez dxz958 ale dla przecietnego sluchacza o wcale nie takim zlym uchu w zupelnosci wystarcza.

JVC ? z calym szacunkiem... to dla mnie polka sony.

I nawet po drugiej flaszce milky bede trzymal sie tego iz clarion i alpine to najwyzsza polka

Użytkownik Rowerzysta Avatar majster_85
    Mieszka w
    Trzebnica
    Auto
    GT KLEKOT POWER

Domyślnie

u mnie też nastał czas na mody przy audio i zastanawiam się czy lepiej zrobić 2,5 cala na przelocie czy może coś więcej

Majster_85

shadow187
    Gość

Domyślnie

hehehe jak szalec to szalec, wrzucaj 3"

Użytkownik Świeżak Avatar Veloce.
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Gtv 2.0 V6 TB / 166 FL 2.4 JTDm

Domyślnie

Parę dni temu zainwestowałem w głośniki 165mm konkretnie u-Dimension EL Comp 6, niestety nie podzielę się obecnie jak grają bo auto obecnie mam u mechanika ale z tego co wyczytałem na różnych forach to za tą kasę nie znajdziemy nic lepszego, a do wynalazków 5x7 nawet lepszych marek to nawet nie ma co porównywać.

Przy okazji mogę polecić sklep essa24.pl, szybka wysyłka, zniżki po samym zalogowaniu się i spory wybór mniej znanych ale polecanych głośników. Btw warto się zainteresować tematem a nie kupować na pałę JBL'e czy tym bardziej Hertz'e które przynajmniej w bardziej budżetowym segmencie są totalnie nie opłacalne bo ceny są wyższe, a jakość często niższa, mniejsza jednak o to.

Zaskoczył mnie napływ gotówki wiec pomyślałem nad większą inwestycją w car audio żeby wszystko założyć za jednym razem, zapomniałem dodać że będę wygłuszał drzwi chyba matą dekarską bo po co przepłacać ?
    W zasadzie dobry zestaw 165 z wygłuszonymi drzwiami w tak małym aucie powinien być wystarczający, tym bardziej, że nie jestem zwolennikiem umc umc ale postanowiłem pokombinować.

Pierwsze co mi przyszło na myśl to drugi dobry zestaw głośników odseparowanych 165 czy nawet 6x9 ale ktoś z innego forum podpowiedział mi, że to trochę bez sensu w tak małym aucie ,że będzie jedynie głośniej, a nie o to mi w sumie chodzi jeżeli chodzi o jakość i chyba się z tą wypowiedzią zgadzam..
    Od razu zaznaczam, że nie mam zamiaru inwestować w skrzynie bo raz, że mało która wejdzie, a dwa, że nie zależy mi na tak mocnym bassie, trzy zależy mi na miejscu w i tak symbolicznym bagażniku wiec zabudowa głośnika też odpada.
    Ciekawą opcją był pomysł wycięcia miejsca z boku na woofery z tyłu tam gdzie np. Audi TT ma głośniki w standardzie ale chyba za dużo z tym rzeźbienia i ceny płytkich głośników faktycznie odstraszają.
    Wpadłem na pomysł zamontowania dwóch wooferów w półce coś około 20cm (8") .
    Tylko teraz jak to wygląda od stron technicznych, może ktoś próbował wprowadzić takie rozwiązanie w życie.
    Dobrym pytaniem jest jak takie woofer'y będą się zachowywały w tym miejscu i czy bagażnik mógłby pełnić rolę ala skrzyni (oczywiście odpowiedni przygotowany), a i jest jeszcze jedna kwestia czy wejdą pod akumulator ?

P.S. W jakie konkretnie pierścienie trzeba się wyposażyć żeby założyć 165-tki w miejsce seryjnych 5x7, obejdzie się bez większych przeróbek ?
    Jeszcze jedno oczywiście rozglądam się za wzmacniaczem tylko w tym temacie jestem totalnie zielony, nie szukam jakiegoś super mocnego byle pociągnął taką konfiguracje, nie chce kupować na wyrost w razie zmiany głośników,wzmacniacz też wymienię na inny.
    Akurat wzmacniacz może być używany, może jakiś Alpine żeby było do kompletu z radiem (nie pamiętam modelu, jakiś z nowszy z podstawowej serii)
    Ostatnio edytowane przez Veloce. ; 21-04-2015 o 00:44

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał Veloce. Zobacz post
    zapomniałem dodać że będę wygłuszał drzwi chyba matą dekarską bo po co przepłacać ?
    Mata dekarska to asfalt, maty do car audio to guma butylowa. Do komina polecam asfalt , do auta polecam...

Dobrego basu z półki nie uzyskasz, wygłusz porządnie drzwi zobacz jak będzie i kombinuj później.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Miałem na myśli bitumiczna taśmę dekarska, ponoć skuteczne jak tańsze maty car audio, majątku też nie chce na to wydać.
    Kombinuje już teraz bo chce to zrobić za jednym razem tak jak wspominałem wyżej.
    Nie chodzi mi o jakis potężny bass, tylko dopełnienie tego z głośników z przodu.
    Podsumowując czyli półka nie jest dobra bazą na jakiekolwiek głośniki ?
    W sumie ma to sens bo głośniki nie maja praktycznie zabudowy.
    nic czekam na jakies inne propozycje ale wyglada na to, że sensowne opcje są 2 albo głośnik niskotonowy to zabudowy w bagażniku albo rzeźbienie w panelu bocznym z tylu

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał Veloce. Zobacz post
    Miałem na myśli bitumiczna taśmę dekarska, ponoć skuteczne jak tańsze maty car audio, majątku też nie chce na to wydać.
    To właśnie asfalt. Najtańsze maty z gumy butylowej są 20 razy lepsze. Majątku nie musisz wydawać ale minimum 200 zł kosztuje wygłuszenie, jeśli to za dużo nie kupuj nic. Dekara śmierdzi, nic nie tłumi (bo nie ma takich właściwości) i po roku lub dwóch spłynie z drzwi. Maty nie stosuje się tylko do zaklejenia otworów ale żeby zamienić wibracje i rezonanse blachy w ciepło, to zadanie aluminium naklejonego na gumę butylową.
    Nic się tu nie "przyoszczędzi".
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

Niestety z 165 w drzwiach GTV jest dużo kombinowania. u mnie wygląda jak na zdjęciach w temacie -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...holikow-3.html Niestety bez wycinania boczku się nie obejdzie... Moja rada to kupić nie pierścień dystansowy ale jakiś panel z mdf (do octavia 1 można znaleźć) i na tej zasadzie próbować to poskładać. U mnie pierścień nie zakrył całego otworu jaki jest pod głośnik.

Drugi problem to przeprowadzenie kabla głośnikowego do drzwi. Niestety we wtyczce miedzy drzwiami a słupkiem samochodu nie ma wolnych slotów na piny od elektryki lusterek, szyb oświetlenia itp. Przez to nie ma jak przeprowadzić kabla w sposób mało inwazyjny - przynajmniej u mnie tak było i to o dziwo z drzwiami pasażera. To dwa największe problemy jakie spotkałem przy montażu 165 w drzwiach.
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Trochę mi się przeciągnął zakup głośników ale mam je już u siebie, wybrałem głośniki, które reprezentują już jakiś poziom, padło na u-dimension el comp 6.
    Zdecydowałem się dzięki waszym poradom na zakup mat wygłuszeniowych, w temacie jestem raczej zielony ale znajomy wpominał żeby rozglądać się za matami stp i gms jeśli ma być tanio i stosunkowo dobrze. Nasuwa się kolejne pytanie jaką konkretne mate wybrać (prosiłbym o konkretny model) i gdzie najlepiej kupić (allegro ?), a no i ile tego potrzeba żeby pożądnie wygłuszyć w drzwi w Gtv. Wiadomo chciałbym wydać jak najmniej ale żeby zakup był sensowny, uda się zmieścić w kwocie 150zł ?