Myślę, że Giulia może być droższa od A4. Ale raczej tańsza od BMW.. Produkcja tylnego napędu trochę kosztuje i musieliby pójść po kosztach w innej części samochodu.. Zresztą nie zdziwię się, jeżeli w momencie premiery Alfa będzie droższa od BMW.. 159 kosztowała podobno tyle samo.
Ja uważam każdy model Alfy za wyjątkiem tych z pierwszych lat pod fiatem za udane.
147 była dużo lepsza od Audi A3 pierwszej generacji i uznaję ją za lidera segmentu dopóki nie pojawiło się A3 mkII i BMW 1, 156 liderem nie była ale prezentowała bardzo wysoki poziom, tutaj podobnie ze 166.
ostatnia dekada to Alfa 159, która wyszła w podobnym okresie co E90 i A4 B7. Moim zdaniem bez kompleksów mogła stawać w szaranki przy podobnych wersjach wyposażenia, gdzie A4 moim zdaniem było zmiażdżone przez 159.
Giulietta IMO gdzie widać dużo z FIATA dzięki cenie również jest bardzo udanym samochodem.. Wizualnie dla mnie jest to numer jeden w klasie (dużo osób mówi, że to mumin, ale nie wierze, że komuś nie podoba się QV w białym kolorze która jest w cenie prawie gołego Audi A3)
Chociaż moim zdaniem pogorszenie jakości względem poprzednich modeli w tym samochodzie to był strzał w kolano..
Reasumując moje kilka zdań uważam, że Alfie w ostatnich latach brakowało mocnego silnika.. Nie łudźmy się, ale najmocniejszy silnik w alfach ostatnich lat był silnikiem mogącym stawać w szaranki z silnikami z połowy palety konkurencji.