Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Żywiec/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Odradzam ten egzemplarz:
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...tml#093796357c

1. Skrzynia odmówiła posłuszeństwa po ok 5 km jazdy testowej - 2 i 3 zaczeły wchodzic strasznie ciezko na wyższych obrotach + silnik zaczął brzmieć inaczej
    2. Przednie koła ścięte - właściciel twierdził, że zbieżność do ustawienia po wjechaniu w dziurę 2 dni temu
    3. Szyba przednia nieoryginalna
    4. przy skręcie kierownicą max w prawo pojawiały się nieprzyjemnioe odgłosy, podobnie przy ruszaniu ze skrzyżowania i skręcie w prawo (nie znam się ale chyba maglownica i przegub)
    5. pod maską wypolerowany silnik i reszta lepeij niż w salonie

Dobrze, że ogladałem na miejscu i nie straciłem dużo czasu. Bardzo ciężko znaleźć coś zadbanego, to juz 3 alfa która jeździłem i jak na razie żadną nie zakwalifikowałem do sprawdzenia na SKP, chociaż żaden ze mnie mechanik. Też tak długo szukaliście zadbanej 159 SW Jtdm 16v?

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

1. Może wypalanie DPF się rozpoczęło? Jak brzmiał silnik? Jesli biegi wchodza ciezko to moze po prostu sie mechanizm rozregulowal... nic strasznego. No ale to M32 wiec inne dziwne rzeczy. A tak w ogole to nie wiem czy wiesz, ale w 159 biegi ogolnie wchodza twardo- tak ma byc. Bez silowania, ale nie tak plynnie jak w innych samochodach.
    2. Standard w 159 bylo o tym duzo na forum, latwo to poprawic ustawiajac zbieznosc inaczej niz fabryka kaze.
    3. To o niczym nie swiadczy... nietrudno o kamien na drodze.
    4. Jakie odglosy... skrzypienie? Czy stukanie? Czy cos z pompy? Bo jak skrzypienie to to raczej wahacz jest a nie magiel.
    5. No tutaj to bym sie bal- jak jest czysto to wiedz, ze cos sie dzieje

Jezeli tylko tyle to tragedii nie ma... sa gorsze auta.
    Poza tym... jak kupujesz uzywane auto to nie spodziewaj sie "igly"- zawsze cos bedzie do zrobienia chocby nie wiem jak kto dbal o samochod.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Widział ktoś bliżej ten ideał?
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID4paDzY.html

Albo ten
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID4p9VBH.html
    Tutaj cena podejrzanie niska jak na auto z importu.
    Ideał krajowy bliżej ciebie. W Czestochowie jest warsztat niejakiego usera QBA który rzekomo nie lubi 159 ale nikt nie jest idealny

Co do drugiego to chcesz przekonać mnie na wycieczke do Pruszkowa ? Najpierw VIN sprawdz żeby nie wyszlo ze 61k to on miał 5 lat temu

errata widze ze sprawdzony już

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1625629

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał zerxes Zobacz post
    Odradzam ten egzemplarz:
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...tml#093796357c

1. Skrzynia odmówiła posłuszeństwa po ok 5 km jazdy testowej - 2 i 3 zaczeły wchodzic strasznie ciezko na wyższych obrotach + silnik zaczął brzmieć inaczej
    2. Przednie koła ścięte - właściciel twierdził, że zbieżność do ustawienia po wjechaniu w dziurę 2 dni temu
    3. Szyba przednia nieoryginalna
    4. przy skręcie kierownicą max w prawo pojawiały się nieprzyjemnioe odgłosy, podobnie przy ruszaniu ze skrzyżowania i skręcie w prawo (nie znam się ale chyba maglownica i przegub)
    5. pod maską wypolerowany silnik i reszta lepeij niż w salonie
    Za taką cenę nie należy spodziewać się 100% sprawnego auta.
    Ale skrzynia do roboty. Nie wiadomo co z zawiasem, przednie koła ścięte - pomiar na stacji diagnostycznej może pokazać więcej. Zbieżność można ustawić, gorzej z kątami. No i odgłosy z układu kierowniczego... Można sporo kasy wsadzić, żeby doprowadzić ten egzemplarz to dobrego stanu.

Ja swojego szukałem raptem kilka dni... ale ten traf mogę nazwać okazją. W dobrym tego słowa znaczeniu Nie było tanio i w sumie do roboty przez pierwsze dobre kilkanaście tysięcy km też nic a nic nie było.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 30-04-2015 o 10:55
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

errata2
    bierz tego od Sobczyka,

http://mitsubishi-sobczyk.pl/o-firmie

najwyżej wejdziesz we spor prawny jak wyjdzie ze się lancuch posypie

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Co do drugiego to chcesz przekonać mnie na wycieczke do Pruszkowa ? Najpierw VIN sprawdz żeby nie wyszlo ze 61k to on miał 5 lat temu

errata widze ze sprawdzony już
    No po winie to ten egzemplarz bardzo dobrze wygląda Tylko boję się, gdy wytrzeźwieję na miejscu... Jak będziesz miał czas kiedyś to obejrzeć to byłoby miło

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    errata2
    bierz tego od Sobczyka,

http://mitsubishi-sobczyk.pl/o-firmie

najwyżej wejdziesz we spor prawny jak wyjdzie ze się lancuch posypie
    Może wtedy nie być lekko, mają w nazwie Sobczyk K(C )ombat. Fajne to autko, tylko cena nad wymiar uczciwa jak za wyposażenie = bieda edyszyn za wyjątkiem xenonów.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 30-04-2015 o 10:53 Powód: Dodano
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    No po winie to ten egzemplarz bardzo dobrze wygląda Tylko boję się, gdy wytrzeźwieję na miejscu... Jak będziesz miał czas kiedyś to obejrzeć to byłoby miło

Dodano po 3 minutes:

Może wtedy nie być lekko, mają w nazwie Sobczyk K(C )ombat. Fajne to autko, tylko cena nad wymiar uczciwa jak za wyposażenie = bieda edyszyn za wyjątkiem xenonów.
    Co do Pruszkowa to nie wiem czy mi się uda tam wyskoczyć w długi weekend. Ale jakbyś się wybierał to mogę podjechać dla towarzystwa w koła pokopać

Co do tej z dilerki carservisu to widać ze to było ich auto zastepcze wiec stąd rys bieda lajnowy No i wnętrze jasne trudne do utrzymania. Co do ksenonow to fajnie ze są, ESP też ma więc pozostałe braki musi nadrabiać kolorem

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Żywiec/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    1. Może wypalanie DPF się rozpoczęło? Jak brzmiał silnik? Jesli biegi wchodza ciezko to moze po prostu sie mechanizm rozregulowal... nic strasznego. No ale to M32 wiec inne dziwne rzeczy. A tak w ogole to nie wiem czy wiesz, ale w 159 biegi ogolnie wchodza twardo- tak ma byc. Bez silowania, ale nie tak plynnie jak w innych samochodach.
    4. Jakie odglosy... skrzypienie? Czy stukanie? Czy cos z pompy? Bo jak skrzypienie to to raczej wahacz jest a nie magiel.

Dzięki za info

1. Tak, wiem że biegi wchodzą ciężej, po sportowemu, ale po pewnym czasie trzeba było się nieźle namęczyć, żeby 2 lub 3weszła. Na poczatku bardzo przyjemnie biego wchodziły. ps. Podobno fabrycznie bez DPFa.
    4. Bardziej skrzypienie, na kierownicy czuć było też lekkie drgania podczas skrętu w prawo

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Zadna produkcyjna AR159 nigdy przenigdy z fabryki nie wyjechala bez DPF'a Wszystkie miały to ustrojstwo, także gość Cię nieźle ściemnia, albo ma taką wiedzę.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał zerxes Zobacz post
    po pewnym czasie trzeba było się nieźle namęczyć, żeby 2 lub 3weszła. Na poczatku bardzo przyjemnie biego wchodziły.
    Sprzęgło nie zaczynało wpadać w podłogę po jakimś czasie?