Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał wik_1 Zobacz post
    Proszę o Waszą opinię. Co sądzicie? O czym mogą świadczyć takie zdiagnozowane usterki: "znaczny przedmuch spalin z komory spalania mieszanki paliwowej do przestrzeni miski olejowej"; "znaczne wycieki oleju w górnej części silnika", z odmy?"
    Remont silnika ?

Spoko masz tu temat:

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/przedmuchy/yhjyd
    Ostatnio edytowane przez ris ; 05-05-2015 o 22:59

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Bioli Zobacz post
    w tym jest własnie to, że w taki sposób postrzegasz ten temat. Skoro nie masz nic konstruktywnego do napisania odnośnie sprawdzania SRS to po co mydlisz oczy wszystkim znaną i polecaną firmą? Zapytałem - niby odpowiedziałeś, a teraz piszesz że chodzi Ci o sprawdzanie które nie jest sprawdzaniem bo i tak to czego oczekuję jest wg Ciebie "żałosne". Niby robią ale jednak nie zrobią?
    No sory ale czytając Twoje posty mam wrażenie że się kochasz w tej firmie.
    Chyba że sie nie zrozumieliśmy? Dlatego napisze wyraźnie - chcę sprawdzić układ SRS bez histori typu wspomniana: examiner i wszystko ok, a zamiast poduszek rezystory, jeśli była ingerencja w elektronikę - także chciałbym o tym wiedzieć.
    Nie jestem zakochany w tej firmie, ale sorry - w Małopolsce ciężko znaleźć podobny serwis.
    W jaki sposób chcesz fizycznie sprawdzić obecność poduszek? Sprzedawca pozwoli wypruć Ci deskę rozdzielczą czy kierownicę? Powodzenia.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Poduszki się sprawdza po podpięciu pod komputer... ale znając życie handlarze potrafią emulować obecność poduch.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    145

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Może się rozsypać turbina, wtryskiwacze, pęknąć głowica, rozszczelnić klimatyzacja, zardzewieć klapa. Może wszystko. Niestety kupno auta używanego to ryzyko, które po prostu trzeba zminimalizować. Jedyne czego bym się obawiał to ten metaliczny dźwięk – nie wiemy co to dokładnie jest, bo nie zostało opisane. Kasa wcale nie duża jak na 6 letnie auto rocznikowo, taniej to trupy z dużymi przebiegami, walone i inne historie. Kolektor ssący do naprawy po kupnie, razem z rozrządem i zaślepieniem EGR. Po tym pewnie okaże się, że pali ładnie i nie faluje. Zresztą myślę, że w tym komisie można poprosić o przygotowanie samochodu "na gotowo" po pakiecie startowym (dopiero teraz zauważyłem że to autka.pl).

BTW kolektor w każdym 159 1.9 i 2.4 JTDm trzeba od razu po kupnie zrobić. Bez wyjątku. Razem z rozrządem. A skrzynia może paść w każdym kupionym aucie.

Co do malowanych 3 elementów... nie wiem co powiedzieć, ręce opadają.... żeby z takiego powodu skreślać samochód... W swoim aucie właśnie pomalowałem 8 elementów, bo po delikatnej stłuczce wymyśliłem sobie, że zlikwiduję wszystkie defekty związane z tym, że auto ma swoje lata i parę osób obiło mi drzwi, ktoś zarysował zderzaki i kilka innych historii z życia w dużym mieście.

Panowie, zdaję sobie sprawę że kupuję auto używane. Nie spodziewam się igły Poprosiłem o Waszą opinię ponieważ nie jestem znawcą i nie wiem czy opisane objawy ("wolny" start, falowanie, metaliczny dźwięk) to drobnostki czy symptomy poważnej usterki.

Jeśli chodzi o stan blacharski to co najmniej 3 elementy są do wymalowania. Natomiast w samochodzie było już prawdopodobnie wymalowane dużo więcej elementów. Nie jest to dla mnie dyskwalifikujące o ile nie było większego dzwona.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał wik_1 Zobacz post
    Podpieli jakiegoś examinera, nie wyglądało to profesjonalnie, mechanik wyglądał jakby pierwszy raz obsługiwał ten sprzęt. Mój znajomy, który ma mały warsztacik ma sprzęt chyba o kilka klas lepszy, ale akurat nie mógł ze mną jechać. Dużo dużo więcej dowiedziałem się o aucie z firmy, która wykonała dla mnie oględziny samochodu. Naprawdę bez porównania.
    Drobna uwaga – Examiner to sprzęt dedykowany do aut grupy Fiat. Więc trudno o coś bardziej profesjonalnego w diagnozie Alfy. Co do kompetencji pracowników ASO – niestety system wynagrodzeń w ASO nie ściąga tam najlepszych pracowników i generuje dużą rotację.

No i przedmiot sprawy: http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6y4fcw.html

Proszę o Waszą opinię. Co sądzicie? O czym mogą świadczyć takie zdiagnozowane usterki: "znaczny przedmuch spalin z komory spalania mieszanki paliwowej do przestrzeni miski olejowej"; "znaczne wycieki oleju w górnej części silnika", z odmy?"
    To brzmi jak standardowa formułka, którą wprowadzają rzeczoznawcy do każdej opinii dla samochodów starszych niż pół roku. Kto to zdiagnozował? Czym się to objawia?

Cytat Napisał bryndza4 Zobacz post
    Panowie, zdaję sobie sprawę że kupuję auto używane. Nie spodziewam się igły Poprosiłem o Waszą opinię ponieważ nie jestem znawcą i nie wiem czy opisane objawy ("wolny" start, falowanie, metaliczny dźwięk) to drobnostki czy symptomy poważnej usterki.
    Nie wiem co to za metaliczny dźwięk, ale generalnie kupiłbym auto tylko jeśli usunęliby te usterki. Metaliczny dźwięk to może być np. uszkodzony sworzeń cylindra po urwanej klapie wirowej (to samo z odpalaniem), a może to być dźwięk skrzyni biegów lub jeszcze jakaś inna sprawa. Po takim opisie trudno cokolwiek konkretnego powiedzieć.
    Jeśli chodzi o stan blacharski to co najmniej 3 elementy są do wymalowania. Natomiast w samochodzie było już prawdopodobnie wymalowane dużo więcej elementów. Nie jest to dla mnie dyskwalifikujące o ile nie było większego dzwona.
    Moje przeoczenie. Dziwne, że odmalowali auto i pozostawili kilka elementów do malowania...
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 06-05-2015 o 08:11

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    145

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Moje przeoczenie. Dziwne, że odmalowali auto i pozostawili kilka elementów do malowania...
    Prawdopodobnie samochód był malowany jeszcze we Włoszech.

Użytkownik Ogier Avatar ender76
    Mieszka w
    PIOTRKÓW TRYBUNALSKI
    Auto
    AR156 1.9JTD 16V Ti

Domyślnie

okleina to pikuś,jak sprzedający sam przyznał,jego syn sam w Angli zmieniał program na 150 KM a teraz jest znów 136 ??? ciekawe co było nie tego ??
    autko już długo stoi a cena spada...
    AR156 1.9 JTD 16V 140KM Ti 2004r

Użytkownik Embrion
    Auto
    w trakcie poszukiwan :)

Domyślnie

Witam wszystkich,
    zacząłem poszukiwania mojej upragnionej Alfy . Ta oferta przykuła moją uwagę ( zaznacze, że szukam kombi ) http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6y3XdW.html czy możecie wypowiedzieć się coś na jej temat ? Może ktoś już oglądał to auto ? Chce otrzymac opinie od ludzi, którzy wiedza cokolwiek na temat Alfy Romeo. Może na zdjeciach sa widoczne jakies wady ? dzwoniłem do właściciela i wydawał mi sie bardzo konkretny z rozmowy. Przedstawił wszystkie fakty z "życia" auta i nic niepokojącego nie usłyszałem.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wawa Lu
    Auto
    szukam 159 1.8 MPI sedan w skórze :) priv

Domyślnie

Witam, pomóżcie w znalezieniu 159 MPI, w sedanie, zadbanej, jak coś wpadnie wam w oko lub ucho, kontakt pod 794 581570, bym mógł zacząć bardziej się udzielać na forum.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał alfabella Zobacz post
    Witam wszystkich,
    zacząłem poszukiwania mojej upragnionej Alfy . Ta oferta przykuła moją uwagę ( zaznacze, że szukam kombi ) http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6y3XdW.html czy możecie wypowiedzieć się coś na jej temat ? Może ktoś już oglądał to auto ? Chce otrzymac opinie od ludzi, którzy wiedza cokolwiek na temat Alfy Romeo. Może na zdjeciach sa widoczne jakies wady ? dzwoniłem do właściciela i wydawał mi sie bardzo konkretny z rozmowy. Przedstawił wszystkie fakty z "życia" auta i nic niepokojącego nie usłyszałem.
    Na oko auto wygląda dobrze. To stosunkowo słaby silnik bez klap wirowych, który nie obciąża mocno skrzyni M32. Więc to dość bezpieczny wariant.
    Przebieg raczej oryginalny, ale w dzisiejszych czasach nie można być niczego pewnym. Na pewno sprawdź jak auto odpala na zimnym, przydałoby się też obadać korekty wtryskiwaczy i przyjrzeć się pracy turbiny. Skrzynia też nie powinna haczyć. Zwróć też uwagę na niepokojące dźwięki podczas jazdy (szuranie, huczenie, stuki dobiegające z okolic silnika) - w jakich momentach występują (przyspieszanie, zwalnianie, przy jakich prędkościach, z i bez wciśniętego sprzęgła). Zapytaj właściciela o DPF - przy tym przebiegu może być już zmęczony życiem lub usunięty. Warto też zorientować się, czy dwumasa została już wymieniona czy jeszcze nie.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10