Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Spalanie POMOC

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS

Domyślnie Spalanie POMOC

Witam wszystkich forumowiczów!
    Od kilku miesięcy jestem posiadaczem przepięknej 156 1.8TS sedan z instalacją gazową. Szukałem po całym forum informacji, ale niestety nic nie znalazłem (być może przez problemy z wyszukiwarką na forum, ale również przez ogólną wyszukiwarkę internetową szukałem i też nic) dlatego zdecydowałem się napisać nowy post, jeżeli już było to z góry przepraszam i proszę o jakieś przekierowanie na konkretny, istniejący.
    Zwracam się do Was o poradę! Średnio w miesiącu robię około 1tys. km. z czego 99% jest na drodze ekspresowej. W samochodzie jeżdżą od 4 do 5 osób + pełen bagażnik a prędkość oscyluje w granicach 130-140km/h. Według odczytu z komputera LPG spalanie na gazie czy na benzynie jest identyczne. Dlatego martwi mnie troszkę, że przy stałej prędkości na sporym dystansie (ok. 170km) spalanie auta wynosi od 14 do 15 litrów. Po mieście, bez obciążenia również nie jest kolorowo. Przy normalnej, lecz dynamicznej jeździe potrafił w okresie zimowym wciągnąć 20 litrów, teraz przy dodatnich temperaturach wynosi około 16-17 litrów. Ogólnie średnio licząc na pełnym baku LPG przejeżdżam około 220km. Może któryś z Was drodzy Alfaholicy ma jakieś doświadczenie w tym temacie i mógłby mi coś poradzić, doradzić to będę oczywiście bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS

Domyślnie Spalanie POMOC

Witam wszystkich forumowiczów!
    Od kilku miesięcy jestem posiadaczem przepięknej 156 1.8TS sedan z instalacją gazową. Szukałem po całym forum informacji, ale niestety nic nie znalazłem (być może przez problemy z wyszukiwarką na forum, ale również przez ogólną wyszukiwarkę internetową szukałem i też nic) dlatego zdecydowałem się napisać nowy post, jeżeli już było to z góry przepraszam i proszę o jakieś przekierowanie na konkretny, istniejący.
    Zwracam się do Was o poradę! Średnio w miesiącu robię około 1tys. km. z czego 99% jest na drodze ekspresowej. W samochodzie jeżdżą od 4 do 5 osób + pełen bagażnik a prędkość oscyluje w granicach 130-140km/h. Według odczytu z komputera LPG spalanie na gazie czy na benzynie jest identyczne. Dlatego martwi mnie troszkę, że przy stałej prędkości na sporym dystansie (ok. 170km) spalanie auta wynosi od 14 do 15 litrów. Po mieście, bez obciążenia również nie jest kolorowo. Przy normalnej, lecz dynamicznej jeździe potrafił w okresie zimowym wciągnąć 20 litrów, teraz przy dodatnich temperaturach wynosi około 16-17 litrów. Ogólnie średnio licząc na pełnym baku LPG przejeżdżam około 220km. Może któryś z Was drodzy Alfaholicy ma jakieś doświadczenie w tym temacie i mógłby mi coś poradzić, doradzić to będę oczywiście bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8ts 144km

Domyślnie

założyłeś ten sam post 6 razy....

spalanie zależy głównie od tego jak jeździsz. Ja mam założona instalacje brc z butlą 32litry i przy praktycznie 90% trasy jestem w stanie zrobić 280-300km ale jadąc agresywnie nawet 200km się nie uda. Żonka na tej samej trasie bez problemu 340. Napisz jaka instalacja, jaka butla i co dla Ciebie oznacza "normalna dynamiczna jazda" - dla niektórych to oznacza butowanie z każdych świateł do 5tys obr.

Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS

Domyślnie

Jakaś zawieszka strony nastąpiła, ładowała się z 10min i mamy SPAM na forum o.O Z góry przepraszam, nie mogę usunąć, napisałem do jednego z moderatorów z prośbą o usunięcie

Wracając do tematu, hmm dynamiczna jazda to dla mnie po prostu sprawne poruszanie się po mieście, ale nie że od świateł do świateł pedał w podłodze tylko z rozsądkiem ok. 3tys i przy "dłuższych" odcinkach na 5 biegu nawet. A co do trasy jaką pokonuję czyli te ~170km to z tego można odjąć jakieś 5-10km, które pokonuję w mieście aby się po prostu dostać do drogi szybkiego ruchu. A co do instalacji to dołączam zdjęcie.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0171.jpg
Wyświetleń:	212
Rozmiar:	52.0 KB
ID:	166250  
    Ostatnio edytowane przez Macias2288 ; 12-05-2015 o 17:57

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8ts 144km

Domyślnie

zacznij od sprawdzenia jakie masz spalanie na benzynie, jak się okaże że różnica na gazie jest większa niż około 10% to masz coś spapranego w instalacji, jak jest zbliżona to będzie znaczyło że masz coś nie tak z autem albo po prostu nie umiesz jeździć ekonomicznie W punciaku mam instalacje zakładaną przez jakiegoś czarodzieja za 1200 zł i auto na benzynie średnio pali 6l a na gazie 8l - w Alfie przy podobnych proporcjach oznaczałoby to minimum 15 litrów na sto.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Za dużo pali tego gazu. Jedź do gazownika na regulację.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Biedrusko
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.8TS

Domyślnie

Mam ten sam silnik i pali mi średnio uśredniając 9-10 litrów benzynki to gazu moż tobie tyle palić według mnie

Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS

Domyślnie

Byłem u gazownika na przeglądzie. Wymieniono filtry, sprawdzał też pod komputerem i spalanie gazu idealnie pokrywa się ze spalaniem benzyny czyli już na upartego wydaje mi się, że max litr więcej mógłby tego gazu palić ale no pali identycznie i zastanawiam się nad sprawdzeniem sondy, może tutaj leży jakaś przyczyna...

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No,ale piszesz, że w mieście pali nawet 20 l, a to jest na pewno za dużo - no chyba, że jeździsz ostro i ruszasz z piskiem opon to wtedy może być.
    A gazownik powinien sprawdzić sondę.

Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS

Domyślnie

Te 20litrów wyszło raczej przy spokojnej jeździe, także pozostaje sprawdzić właśnie sonde i pierwszy, lepszy elektromechanik może mi takie coś zdiagnozować?