Strona 1 z 10 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Temat: Opony używane

Użytkownik Maniak resoraków Avatar konrad53
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie Opony używane

Witam, jaka jest średnia cena opon używanych do 147 na alufelgi 17"? Mam obecnie stalowe 15" na 185/65/15 i zamierzam kupić na lato alufelgi 17". Opony do tego najlepiej 215 lub 205, bo nie zamierzać obniżać seryjnego zawieszenia. Ewentualnie za ile mógłbym sprzedać te letnie 185/65/15 jakoś w rozliczeniu, istnieją takie możliwości w jakichś serwisach opon?

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

A jakie bedziesz miał wymiary felg? I w jakie opony mierzysz - żeby były czy coś dobrego?

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie

17 cali, 5x98, szerokość 7,5". Raczej jakieś lepsze, żeby pojeździć jeszcze te pare sezonów. Obecnie mam continental.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

To powiem Ci tak. Ja mam ContiSportContact5 kupione rok temu jako używane po 2 sezonach o ile dobrze pamiętam. Jak na nie patrzę to do końca tego sezonu dojeżdżę i na przyszły rok raczej będę musiał kupić nowe. To daje 4 sezony. Ile tkm trudno powiedzieć ale jak policzę średnio 7tkm na sezon to się chyba dużo nie pomyle. Także używki dobrych opon w dobrym stanie po 2-3 sezonach powinny latać w okolicy 500-800zl (ogolnie, nie tylko taki model jak mój). Jak są droższe to lepiej dołożyć i kupić nowe za 1700 (cena 4 sztuk conti5) i cieszyć się kilka lat.
    Oczywiście przelicz sobie ile jeździsz i przekalkuluj co się bardziej opłaca. Osobiście polecam te oponki bo się kleją asfaltu jak głupie w zakrętach i przy hamowaniu.

Wyryte rantem felgi
    Ostatnio edytowane przez beriba ; 19-05-2015 o 15:40

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Używki? Jesteś pewien że to najlepsza opcja będzie?
    Pytam, bo tak naprawdę nie wiesz co kupujesz i gdzie to jeździło a często oszczędność jest pozorna. No nie wiem, jak tam sobie uważasz, ale np na motointegrator mają obecnie Barum Bravuris 3 HM w dobrej cenie. Fakt, są to opony klasy budżetowej, ale co nowe to nowe. Wychodzę z założenia, że nowe budżetowe będą i tak lepsze od używanych klasy premium.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Pewne używane premium będą lepsze niż nowe budżetówki. Szczególnie jeśli ktoś jeździ w miejscach gdzie ostro czasem trzeba przyhamować. Dobre opony premium nie stracą przyczepności przy awaryjnym hamowaniu (z rozsądnej prędkości oczywiście) a budżetówki wpadną w poślizg i możesz nie zdążyć. Koszt lepszych opon zwraca się po 1-2 awaryjnych że o kwestiach bezpieczeństwa nie wspomnę. Jeśli zamierzasz jeździć autem jeszcze kilka lat to według mnie warto dołożyć lub póki co kupić pewne używki żeby samemu się przekonać. Tylko pamiętaj żeby nie brać żadnych opon w ciemno. Jak używek nie możesz zobaczyć to nie warto się interesować

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Dzięki, a co sądzicie o regenerowanych? U mnie w okolicy dużo bardziej polecają takie od używanych. Jasne, że warto dołożyć do lepszych, ale kupuję alufelgi i trochę kasa ogranicza i tak do 700-800zł chciałbym się zmieścić jednak.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Jest o tym nawet temat ale na moje nie ma opcji by regenerowana opona była lepsza od tej zrobionej przez producenta który rozwija swoją technologię i testuje różne mieszanki

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Moim zdaniem lepiej kupić nowe, ale "z niższej półki" niż "niby lepsze" używki lub regenerowane.

Ja sobie tak myślę... kto wymienia sprawne opony?
    Osobiście nie znam nikogo, kto by sprzedał roczne dobre opony. Zawsze jest jakiś powód. Opony ot tak nie wychodzą z mody, że ktoś sprzedaje dobre kondycyjnie.
    Ale to tylko moje zdanie.

Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Ale czy w takim razie kupię takie jak mówicie za 700-800zł? 215/45/17 letnie