Myślałem o tym miejscu, nawet się zaopatrzyłem w taki drugi wyświetlacz, tylko wciąż u mnie brak czasu.
Ja na pewno nie rezygnowałbym z tego co wyświetla oryginał, jest tam ok. 10 linni które warto sprawdzić i wyświetlić odpowiedni komunikat![]()
Myślałem o tym miejscu, nawet się zaopatrzyłem w taki drugi wyświetlacz, tylko wciąż u mnie brak czasu.
Ja na pewno nie rezygnowałbym z tego co wyświetla oryginał, jest tam ok. 10 linni które warto sprawdzić i wyświetlić odpowiedni komunikat![]()
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Hej,
Kolejny update. Jak ja nienawidzę obrabiać grafiki... tyle wstępem. Prace nad bitmapami z GIMP'em w tle doprowadzają mnie do szału. Ale już prawie koniec prac nad szatą graficzną. Tyle dobrego. Co zostało zrobione - poprawione rysowanie na ekranie, dodany został generator znaków i już działa.
Wdało się tu trochę nieścisłości co do działania Control Check Unit v2.0 jak sobie to roboczo nazwę tutaj, oryginalnie miał być Infocenter v2.0.
1. Kluczyk w pozycji MAR (stacyjka "włączona"), pojawia się ekran powitalny:
Po czym szybko zestaw klasycznych kontrolek dla
1a. AR 156 przed FL
1b. AR 156 po FL
2. Uruchamiamy zapłon - AVV, gdy silnik zostaje poprawnie uruchomiony i nie ma żadnych zgłoszonych zdarzeń do klasycznego zestawu kontrolek pojawia się ekran właściwy:
Tu wyświetlane będą trzy parametry z pomiarów:
2a. Ciśnienia oleju
2b. Temperatury oleju
2c. Napięcia na zaciskach akumulatora (ładowanie)
dodatkowo, gdy załączony będzie zapłon i w wersji FL włączamy tempomat na dole pojawi się stosowna ikonka. To są tzw. dodatkowe "miękkie" zdarzenia, tj. nie krytyczne. Symbol hamulca ręcznego umieszczony jest tam obrazowo. Niestety, wyświetlacz jest tak mały, że upakowanie czegoś więcej niż 2 spowoduje, że ikonki będą nieczytelne.
3. Zdarzenia krytyczne - są to wszystkie zdarzenia, które mają wpływ na bezpieczeństwo jazdy czy pracę samej jednostki napędowej jak i jej układów pomocniczych (np. alternator). Gdy podczas jazdy zdarzy się, że zniknie nam ładowanie, spadnie poniżej normy ciśnienie oleju czy nastąpi rozłączenie air-bag (FL) to ekran główny zniknie, a pojawi się klasyczny zestaw kontrolek odpowiedni dla pre-FL i FL z "włączoną" czy "świecącą" kontrolką symbolizująca dane zdarzenie. Ekran nie zniknie czy to po wyłączeniu zapłonu jak i po przekręceniu kluczyka w pozycję STOP (jak też zdjęcie klemy). Usterka musi zostać usunięta aby ekran główny, tj. z pomiarami powrócił.
W późniejszych edycjach mogę zrobić tak, że jak np. zniknie nam ładowanie to pojawi się piktogram akumulatora jak i odczyt bieżący, to samo ciśnienie oleju, jeśli spadnie poniżej progu to zaświeci się piktogram olejarki jak i będzie dostępny na ekranie odczyt z pomiaru.
UWAGI:
Co do szaty graficznej, tu mogę nieco manipulować, więc mogę kolorystkę zbliżyć bardziej ku Infocenter czy też kolorystyce wyświetlaczy pokładowych z AR 147 czy 159. To jest już kosmetyka.
Wersje "czerwone":
![]()
Ostatnio edytowane przez tomito ; 27-05-2014 o 22:27
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Jak tam po roku prac? żyjemy czy umarli?![]()
właśnie ? jak tam co tam ?)