Dlaczego nie 3.2?![]()
Dlaczego nie 3.2?![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Wcisnął już ktokolwiek z powodzeniem 3.2 od Busso do 159? Pytam, bo od dawna mnie to intrygowało![]()
Ostatnio edytowane przez łuk4sz ; 22-05-2015 o 11:48
nie, zadnego busso nikt tam nie wcisnął;D
Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW
Ja tez mam takie pomysły ale to jest droga zabawa, raczej dla entuzjastów. Ciekawe czy ktoś policzył mniej więcej jaki to koszt i może się ktoś podjął tego wyzwania.
a ja zapytam o więcej! czy jest technicznie możliwe wciśnięcie do jakiejkolwiek 159 jakiegoś większego motoru? nr 4.2 albo 4.7 z Maserati ? jak w disco Volante
czy to tylko chore fantazje? abstrahując od spraw finansowych
Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW
Jeżeli już upierasz się na taki swap to weź kup w anglii takie 159 1,75 i bedziesz miał wszystko co potrzeba. Kupowanie poszczególnych cześci prócz silnika, skrzyni będzie kosztowało krocie, wierz mi. Tylko czy taki swap ma jaki kolwiek sens? 200km w 159 dalej szału robiło nie będzie, lepiej było by swapnąć taki motor do 147/156/GT. Jak wiemy waga czyni cuda..
Odnośnie kosztów myśle że 10k by starczyło w zależności czy będziesz robił sam jeżeli masz pojęcie czy będzie robił ktoś
Chyba taniej będzie kupić maserati quattroporte V niż bawić się w taką rzeźbę. Poprzecznie silnik na bank nie wejdzie, a wzdłużnie to.... hmn.... trzeba by kombinować ze skrzynią, mostem.... bo w maserati OIDP jest tranaxle. I tak nie wierzę, że się to wszystko zmieści pod maską (159 nie była projektowana pod wzdłużny silnik i pod skrzynię do RWD). Czasem zastanawiam się czy takie pytania powinny znajdować się w dziale technicznym czy od razu lecieć do HP.
PS pamiętajcie, że swap to auto niesprzedawalne. Może nie tak bardzo jak przełożony anglik, ale w dalszym ciągu statystyczni klienci będą unikali takiego problematycznego auta.
PS2 jak ktoś szuka mocy i ma pieniądze to niech zmieni auto na 159 3.2 i dołoży kompresor lub kupi 159 1.75 TBi i robi modyfikacje. To na pewno wyjdzie taniej niż swap. Bajki w stylu "nie chcę zmieniać auto, bo mój samochód jest zadbany" można odłożyć na bok, bo za kwotę potrzebną do zakupu silnika i wykonania swapu każdego gniota można doprowadzić do stanu idealnego.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 22-05-2015 o 16:29