Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Spadajaca linka sprzegła...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    zachodniopomorskie
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 150 km

Talking Spadajaca linka sprzegła...

Witam.Tak jak w temacie a mianowicie.Ruszajac wczoraj ze swiatel i wbijajac jedynke zgubielm wszystkie biegi....Dobrze ze niedaleko byla jednokierunkowa to daleko nie musialem jechac zeby stanac i zobaczyc co sie stalo.Po pierwsez nie moglem wybic biegu a po drugie lewar latal jak zyd po pustym sklepie.Dobrze ze cos tam ogarniam to podnislem maske i zaczalem szperac.Otoz okazalo sie ze wypadla mi linka z tej kuleczki.Zalozylem ja ponownie ale siedzi ona tam tak na prade na slowo honoru.
    I teraz...czy to czesty przypadek i czy lepiej to zmienic...Moglbym zacisnac na niej szybkozlaczke ale nie lubie takich akcji.Co tzreba wymienic i jakie to koszat tak mniej wiecej.Nie chcialbym zeby znowu mi sie to przytrafilo gdzies na srodku skrzyzowania
    Ogolnie autko sprawdza sie dobrze..procz tego ze musialem wymienic praktycznie cale przednie zawieszenie bo Alfina ma dosc ciezki przod .Od ponad roku jestem jej posiadaczem i nie moge narzekac.
    Aha...od poczatku pali mi sie lampka silnika ale tak na prawde to procz tego ze sie swieci to nic sie nie dzieje...standardowy problem z tymi silnikami.
    Wymienilem tylko jeszcze przeplywke na oryginalna i jest cacy...pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar el_majoros
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTD 16v FL, AR GT 1.9 JTD

Domyślnie

Linka sprzęgła? Standardowo świecąca kontrolka silnika?? O jakim samochodzie piszesz? Bo chyba nie o alfie jtd

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Fundee
    Mieszka w
    Radom/Kraków
    Auto
    AR 147 1.6 TS '03

Domyślnie

sprzęgło jest hydrauliczne, linka od drązka zmiany biegów spadła z jarzma wybieraka, ot co. Nie słyszałem żeby komuś to spadło kiedykolwiek, ale niech wypowie się ktoś inny... Alfa ma ciezki przod i przez to zawieszenie trzeba wymieniać? Swieci sie lampa silnika ale to standardowy problem? Albo to jakis fake albo ja snie....

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    Alfka 147 120koników + LPG BRC

Domyślnie

każda z linek ma zabezpieczenie przed spadnięciem z główki wybieraka (być może ktoś zakładając linki ich nie zabezpieczył). Cały pic polega na obróceniu kolorowej obwódki z dwoma poprzeczkami tak aby języki zostały przez nią zablokowane. Jak dobrze pamiętam to obrót wynosi ok 20-30 stopni

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    zachodniopomorskie
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 150 km

Domyślnie

moze zle sie wyrazilem...
    spadajaca linka to ta po prawej stronie za silnikiem gdy otworzymy klape...Nie ma ona zadnego zabezpieczenia...jest zakonczona takim jakby kapturkiem z miejscem na owalnie zakonczone ciegno...
    Spadła mi dlatego wciskajac sprzeglo nie bylo zadnej reakcji a wajcha od biegow latala sobie samopas
    Załozylem z powrotem ale obawiam sie ze znowu moze wypasc bo dosc luzno siedzi.
    Co do swiecacej lampki silnika.
    Tak..spotkalem sie z tym problemem juz u nie jednego uzytkownika tego silnika bo takie same co montowane w Vectrach C.Błąd jaki wyskauje po podlaczeniu do kompa to blad przeplywu powietrza...
    Zmienialem przeplywki....czyscilem EGR..wymienilem nawet rury do intercoolera bo byly juz nie takie jak byc powinny i nic...
    Nic sie nie dzieje..auta fajnie sie zbiera spalanie na poziomie 5.6 ale chcialbym zeby wszystko bylo cacy..