Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Temat: Błąd check engine - obwód pompy paliwa, wyregulowany

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa/Katowice
    Auto
    Alfa 156

Domyślnie

Niestety nie ale umówiłam się tym razem do innego mechanika dopiero za tydzień w piątek, co prawda nie ma specjalizacji w alfach ale może on mi coś pomoże bo już tracę nadzieję na normalną jazdę... tyle czekania i jeżdżenia w żółwim tempie do tego czasu.. Człowiek chciałby wyskoczyć sobie gdzieś na weekend to się nie da bo auto w każdym momencie może się rozkraczyć... ah, co za ból... Sprawdzę jeszcze to dymienie ale i tak to wiele mi nie da jak gość ustali co jest nie tak to opiszę co było przyczyną, może ktoś skorzysta. p.s. wiem, że to nie ten wątek ale pomyślałam jeszcze o filtrze DPF - nie wykazuje błędów i się wypala co jakiś czas (ostatnio częściej ale to może przez miejską jazdę) ale powiedzcie mi proszę czy jakby był zatkany to tez pojawi się jakaś kontrolka czy wtedy też wyskakuje check engine ?

Użytkownik Świeżak Avatar entuzjasta159
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    brava 1,9 jtd cf3 2001 @ Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

jak jak DPF jest zapchany wywala check engine tylko z innym błędem.Sam to przerabiałem jak miałem uwalony termostat i nie było temperatury żeby się wypalić z tym że auto wpadało w tryb awaryjny po 200-500 metrach od startu/skasowania błedu.Najlepiej kupić za parę złotych kabel i pobrać próbna wersję Multecuscan-a i sprawdzać co się dzieje w ecu silnika.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa/Katowice
    Auto
    Alfa 156

Domyślnie

Tak też zrobię. Dziękuję wszystkim życzliwym !

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

Co z Twoim problemem Natalka?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Ja na twoim miejscu wybrałbym kierunek => http://cinsoft.pl/

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa/Katowice
    Auto
    Alfa 156

Domyślnie

Dzis przyszedl mi MES i udalo mi sie odczytac bledy : P0091 oraz P0401. Jeden z nich to zawor EGR - pisalo, ze blad KRYTYCZNY... A ja dalej uzytkuje auto z tą kontrolką check engine... Jak weszlam w parametry to pisalo wartosc bliska 4 (nie zrobilam screena wiec nie dam glowy uciac czy dobrze zapamietalam) oraz pisalo EGR OFF. Nie wiem o co chodzi z tym zaworem ze wywala blad takze po skasowaniu.... A ten drugi blad to cos z pompą paliwa i w szczegolach bledu byla cala lista z pozycjami ktore nalezy sprawdzić łącznie z pustym bakiem :p Niestety opisy byly po angielsku, ktory nie jest moją mocną stroną szczególnie techniczne zwroty... Co najgorsze autko oszczedzalam tj.zadnego gwałtownego przyspieszania, wyprzedzania itp. Sprawdzalam filt DPF i jest zawalony w 89% !!!!! Masakra... Jeszcze mam 3 dni do mechanika ale teraz to aż się boje dalej jeździć autem żeby ten filt calkiem sie nie zatkał bo wtedy to już konkretne koszta... Udało mi się sprawdzic, że ostatnie wypalanie bylo 350 km temu a średnia z ostatnich 5 cykli to 490 km... Nie wiem czy tak powino to wygladac ale zaczynam sie martwić :/
    Ostatnio edytowane przez Natalka159 ; 16-06-2015 o 16:37

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

DPF się nie martw na razie. Po wypaleniu spadnie.
    Błąd 0401 to EGR. Sprawdź kostkę - połączenie. Możliwe że jest rozłączony
    I twój główny problem to p0091. Zwykle regulator / pompa.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa/Katowice
    Auto
    Alfa 156

Domyślnie

Nie wiem czy cos jestecie w stanie odczytać bo zdjęcie fatalnej jakości... Nawet nie bardzo wiem co nalezy sprawdzic ze względu na brak znajomosci specjalistycznego angielskiego ale to juz raczej będzie najpierw problem mechanika a później mój (pod względem kosztów naprawy)...

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

I jak udało się naprawić?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa/Katowice
    Auto
    Alfa 156

Domyślnie

Chyba się udało )) jak podłączyłam w poniedziałek mesa to były dwa błędy jak pisalam wczesniej a dzis byl tylko jeden - ten zwiazany z EGR-em... Nie wiem co pomogło tej pompie paliwa, być może fakt, że zatankowalam własnie autko we wtorek i ten błąd jak narazie się nie wyświetla. Zobaczymy na jak dlugo. A dziś mechanik wyczyscił mi egr-a i włączył ponownie (bo wczesniej mialam wyłączony, zaślepiony) za co zapłaciłam grosze (jakbym się wgłebiła w forum moze udałoby mi sie to zrobić samej) i wszystko elegancko hula. Przejechalam dzis po "naprawie" 150 km i nic sie nie swieci na desce a wczesniej to mialam chcecka co 15 km a moze nawet i mniej. A filterek DPF tez sie wypalił przedwczoraj na autostradce przy delikatnej jeździe ok 90 km/h i jestem happy nie wiem tylko czy to normalne, ze tak poźno sie wypala tj.przy zapełnieniu jak sprawdzalam ostatnim razem 97%. Ale ważne, ze sie udało zatem teraz smigam elegancko i sie uspokoiłam. Odezwę się za jakiś czas i potwierdzę czy alfiątko jeździ bez nawracających się problemów. Oby tak było ! P.s. Panowie dziękuję za wszystkie posty ! Szerokości

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk