Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 138

Temat: Zaworek odmy

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Witam
    Koledzy podpowiedzcie w mojej Belli mam silnik 1,9JTD 81kW przebieg 130kkm. Po przeczytaniu Waszych i innych postów dotyczących odmy postanowiłem ją przeczyścic i nie wiem co mam czyścic.U mnie odpowietrzenie wygląda tak, że wystający z pokrywy zaworów króciec połączony jest z rurą ssącą przed turbosprężarką jednym odcinkiem węża. Silnik chodzi jak należy, czy coś po takim przebiegu powinienem robic z odmą?
    mój ojciec ma Maryśkę z tym 1.9 8v i tam zdaje się że zawór odmy jest wbudowany w dekiel pokrywy zaworów , więc jej nie przeczyścisz bez zdejmowania (tak mi to wyglądało), możesz natomiast przeczyścić tą gumową rurkę co idzie ze skrzyni korbowej do wspomnianej pokrywy zaworów .
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Rura odpowietrzająca jest czysta, coś mi się wydaje,że problem odmy dotyczy silników TS na LPG . Chyba że się mylę?

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

Reset ECU przywraca parametry takie z jakimi samochód wyjechał z salonu. Nie masz możliwości ingerowania oddzielnie w jego parametry. Teraz wszystko jeszcze zależy od stanu przepływki, sondy i wszystkich podzespołów które zczytują dane o pracy silnika i w razie potrzeby wprowadzają poprawki w ECU.

selius
    Gość

Domyślnie

No dobrze ale dalej nie uzyskalem odpowiedzi na swoje pytanie ASO zaleca przejechac ok 200 km na samej benzynie zeby wszystko sie ulozylo i po tym czasie dopiero przelaczyc na gaz, a co jesli przelacze na gaz powiedzmy po 10 km? Bedzie wtedy zle zrobiona adaptacja czy jak?

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

dokładnie, w JTD rzadko są z tym problemy , no ale skoro pytałeś...
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Cytat Napisał selius Zobacz post
    No dobrze ale dalej nie uzyskalem odpowiedzi na swoje pytanie ASO zaleca przejechac ok 200 km na samej benzynie zeby wszystko sie ulozylo i po tym czasie dopiero przelaczyc na gaz, a co jesli przelacze na gaz powiedzmy po 10 km? Bedzie wtedy zle zrobiona adaptacja czy jak?
    Jeżeli chodzi o adaptację to wydaje mi się, że w moim aucie (mam sterownik M2.10.4 - inny niż w przy twoim silniku) adaptacja następuje dopiero po rozgrzaniu silnika do temperatury załączenia się wentylatora chłodnicy. Praca przez jakiś czas w takich parametrach - to jest włączanie się i wyłączanie wentylatora - pozwala na ostateczne pozbycie się falowania. Tak robię na benzynie i gazie oddzielnie. Sterownik pracy na gazie mam "samouczący się" - Mistral II. W moim aucie do czasu kiedy nie zrobię takiej adaptacji - mam problemy z falującymi obrotami włącznie z gaszeniem się silnika przy dojechaniu do skrzyżowania.
    wal_kon

moreeek
    Gość

Domyślnie

ja napisze tak wiosna idzie i znikają mi obroty

selius
    Gość

Domyślnie

moreeek - zapewne chodzilo Ci ze znika Ci falowanie obrotow?
    Tez zauwazylem u siebie ze jak jest cieplo na dworzu to nie faluja mi obroty, mysle ze ma cos to wspolnego z tem silnika... czym wieksza tym lepiej i obroty nie faluja, przynajmniej tak zauwazylem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Witam. Obiecałem, że jak coś się zmieni to dam znać. Kilka dni temu miałem poważne kłopoty z jazdą na LPG. Samochód mulił, czasami nawet nie mogłem ruszyć spod świateł. Zdecydowałem się więc wymienić membrany w parowniku. Po tym zabiegu już drugi dzień nie mam żadnych kłopotów z uruchamianiem zimnego silnika na Pb. Nic z tego nie rozumiem, ale wychodzi na to, że stary parownik LPG może ogłupiać ECU. Zobaczę, co będzie się dalej działo.

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

Nie tylko parownik ogłupia Ecu benzyny. Tak samo np. zanieczyszczone wtryskiwacze. Wszystkie elementy LPG nie działające do końca poprawnie zmieniają parametry ECU benzyny. W moim przypadku zanieczyszczone wtryskiwacze zmieniały czasy wtrysku benzyny.