Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Trudne poszukiwania auta

Użytkownik Embrion
    Auto
    Na ten moment nic

Domyślnie Trudne poszukiwania auta

Witam wszystkich serdecznie
    Mniej więcej od roku po głowie chodzi mi zakup 147, w grę wchodzi tylko i wyłącznie diesel, najlepiej JTDm. Budżet niestety nie jest zbyt wysoki, max około 10k. Oglądałem już parę, robiąc dość sporo kilometrów przy tym, za każdym razem jednak auto które oglądałem na żywo bardzo mocno różniło się od tego z ogłoszeń. Ale do rzeczy:
    • Trafiłem na całkiem fajny model, niestety ze słabszym silnikiem i tutaj od razu pytanie do Was, czy jest znaczna różnica w wytrzymałości tych silników? Jak wygląda kwestia osiągów 115KM? Był to samochód z tej aukcji: http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#8457dee899 , silnik brzmiał ładnie, skrzynia biegów pracowała fajnie, sprzęgło też ok, wyglądała na zdrową. Wnętrze całkiem zadbane z jednym wyjątkiem, a właściwie dwoma. Wszystkie przyciski od otwierania szyb były mocno wytarte, wyglądały na krzywo zamontowane, pokryte jakimś lepkim syfem. No i luźna osłona przeciwsłoneczna od strony kierowcy. Czy to normalne, że te plastiki są w takim stanie? Auto oczywiście bez jakiejkolwiek historii, nic o nim nie wiadomo, zamierzam zrobić test grubości lakieru.
    • Oglądałem też inną Alfę, model przed liftem, obniżona, bardzo zadbana, wszystko było pięknie, dopóki podczas jazdy próbnej przy dociśnięciu jej do 4tys obrotów nie zgasła. Trochę mnie to zmartwiło, pojawiają się też stuki dochodzące z prawego tylnego koła. Co o tym myśleć?

W ramach podsumowania, czy można kupić zadbaną poliftową Alfę w takim budżecie? Może ktoś jest w stanie coś polecić? Martwi mnie nieco mityczna awaryjność. Zamierzam dbać o auto, ale nie dysponuję zbyt dużymi środkami na drogie naprawy. Przydałby się też dobry mechanik z okolic Katowic. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Za 10 tys to w PL nie kupisz zadbanej 147 po FL .Musisz dołożyć 5 tys..I nawet wtedy nie masz gwarancji ze po zakupie nie wsadzisz kilku tys....
    Po zakupie i tak pakiet startowy(rozrząd oleje płyny) to na dzień dobry 1 tys
    Nikt nie sprzedaje zadbanej alfy za grosze bo poniósł duże koszty żeby była właśnie zadbana

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adrian85
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTDm

Domyślnie

za 10 tysi nie znajdziesz

Użytkownik Embrion
    Auto
    Na ten moment nic

Domyślnie

No dobra, a czy ktoś obeznany byłby w stanie mi odpowiedzieć na pozostałe pytania? Np o te przyciski czy o to gaśnięcie pojazdu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adrian85
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTDm

Domyślnie

Check się zaświecił po zgaśnięciu auta? co tu dużo mówić jakiś trup, co do plastików to moja alfa ma licznikowe 170k przebiegu i plastiki wyglądają dobrze. no ale może ktoś nie dbał. jeżeli masz 10tys, na auto i nie chcesz płacić za drogie naprawy auto to nie kupuj alfy to auto nie jest dla ciebie, tutaj nie ma kompromisów i oszczędzaniu na częściach gorszych producentów. a jak chcesz zadbaną sztukę w ropie to z tym budżetem celował bym w roczniki 2002-2004

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Gaśniecie problem z ciśnieniem paliwa: pompa, wtryski. Ogólnie do roboty. Samo nie przejdzie.
    Przyciski widziałem takie u wielu. Ale wydaje mi się że wygląda na mocno zmęczony egzemplarz.

Dozbieraj kasę - moja rada

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Lepiące się przyciski to wina tego dziwnego patentu inżynierów Alfy. Starcie tej niby gumowej powłoki daje rewelacyjny efekt, więc z tym dasz sobie radę. Gorzej z tym gaśnięciem...Zapalił się komunikat z błędem? Zapaliła normalnie?Jedno jest pewne, że nie jest to normalne (dobrze, że to nie był pasek rozrządu) i trzeba to sprawdzić. Tak jak pisał kolega wcześniej układ zasilania do weryfikacji.