Witam wszystkich serdecznie
Mniej więcej od roku po głowie chodzi mi zakup 147, w grę wchodzi tylko i wyłącznie diesel, najlepiej JTDm. Budżet niestety nie jest zbyt wysoki, max około 10k. Oglądałem już parę, robiąc dość sporo kilometrów przy tym, za każdym razem jednak auto które oglądałem na żywo bardzo mocno różniło się od tego z ogłoszeń. Ale do rzeczy:
- Trafiłem na całkiem fajny model, niestety ze słabszym silnikiem i tutaj od razu pytanie do Was, czy jest znaczna różnica w wytrzymałości tych silników? Jak wygląda kwestia osiągów 115KM? Był to samochód z tej aukcji: http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#8457dee899 , silnik brzmiał ładnie, skrzynia biegów pracowała fajnie, sprzęgło też ok, wyglądała na zdrową. Wnętrze całkiem zadbane z jednym wyjątkiem, a właściwie dwoma. Wszystkie przyciski od otwierania szyb były mocno wytarte, wyglądały na krzywo zamontowane, pokryte jakimś lepkim syfem. No i luźna osłona przeciwsłoneczna od strony kierowcy. Czy to normalne, że te plastiki są w takim stanie? Auto oczywiście bez jakiejkolwiek historii, nic o nim nie wiadomo, zamierzam zrobić test grubości lakieru.
- Oglądałem też inną Alfę, model przed liftem, obniżona, bardzo zadbana, wszystko było pięknie, dopóki podczas jazdy próbnej przy dociśnięciu jej do 4tys obrotów nie zgasła. Trochę mnie to zmartwiło, pojawiają się też stuki dochodzące z prawego tylnego koła. Co o tym myśleć?
W ramach podsumowania, czy można kupić zadbaną poliftową Alfę w takim budżecie? Może ktoś jest w stanie coś polecić? Martwi mnie nieco mityczna awaryjność. Zamierzam dbać o auto, ale nie dysponuję zbyt dużymi środkami na drogie naprawy. Przydałby się też dobry mechanik z okolic Katowic. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam![]()