Witam wszystkich, chciałbym prosić o pomoc w ustaleniu przyczyny falowania obrotów ( podczas falowania wyczuwalne jest mocne drganie całego samochodu ) . Falowanie występuje niezależnie od stopnia rozgrzania silnika aczkolwiek na zimnym silniku jest wyczuwalne dużo mocniej. Próbowałem połączyć falowanie z klimatyzacja ( on/off ) aczkolwiek nie jestem pewien czy to klima może być przyczyną tego falowania. W samochodzie zostały wymienione wszystkie filtry, płyny i oleje. Poniżej zalączam film nagrany na rozgrzanym silniku, na którym widać o co dokładnie chodzi i jak objawia się w/w problem. Dodam tylko , że zdarza się , że falowanie nie występuje. Jeśli chodzi o dane auta to: Alfa romeo 159SW 2.4jtdm / 2006r - fabrycznie powinna mieć 200km/400nm aczkolwiek wiem , że w samochodzie przy przebiegu 8k km był wymieniany silnik i nie jestem pewien, która jednostka znajduje się u mnie ( na hamowni mam 218km i 500nm ). Samochód został kupiony od kobiety, która ściagneła go z niemiec z salonu Alfy Romeo i jeździła nim przez 7 lat i nie robiła żadnego chiptuningu w samochodzie. Z góry dziękuje każdemu kto pomoże mi odnaleźć przyczynę tego falowania.
Link do filmu:
https://youtu.be/Q4K8oUVtfu4
PS. sry za radio w tle, nagrywałem też drugi film bez radia ale na nim nie widać tego falowania tak dobrze jak tutaj - na fillmie z wyłączonym radiem nie slychać też silnika więc nie ma to znaczenia.