Witam
jestem posiadaczem Alfy 166 od ok. pół roku. Niedawno stało się coś bardzo dziwnego, mianowicie gdy jechałem czułem, że po puszczeniu pedału gazu samochód jakby dalej jedzie z daną prędkością(obroty w ogóle się nie obniżały), zaś gdy wcisnąłem sprzęgło i chciałem wbić kolejny bieg w tym czasie obroty troszkę się podniosły(nie trzymając gazu) i gdy już na nowym biegu chciałem puścić sprzęgło i dodać gazu z wiadomych przyczyn samochód troszkę szybciej ruszył(bo miał już wyższe obroty ok. 2tys a powinien mieć ok. 1tys.). Gdy zaparkowałem i stanąłem obok samochodu(nie wyłączając silnika) nagle zaczął sam się wbijać w obroty znaczy z 1tys. wzrosło do ok. 2 a nawet ponad tys. :/. Przy tych sytuacjach pojawia się kontrolka silnika(w instrukcji "Awaria systemu kontroli
silnika EOBD").
Czytałem dużo na internecie ale sam nie wiem czy ludzie opisują dokładnie to co się dzieje w moim przypadku. Nie mam pojęcia co robić, proszę wprowadźcie mnie na tą ścieżkę bym wiedział.
PS. Wczoraj zauważyłem, że stan płynu chłodniczego jest poniżej min. i muszę uzupełnić, czy to może mieć jakiś związek z tym?
Czekam na odp. i dziękuję Wam z góry![]()