Witam mam problem z Moją alfą 145 1.4 a mianowicie po odpaleniu samochodu 1 kontrolka "Zdj w załączniku" Cały czas świeci a Obroty falują. Co zrobić ?
Z góry dzięki i pozdrawiam !![]()
Witam mam problem z Moją alfą 145 1.4 a mianowicie po odpaleniu samochodu 1 kontrolka "Zdj w załączniku" Cały czas świeci a Obroty falują. Co zrobić ?
Z góry dzięki i pozdrawiam !![]()
Podpiąć pod kompa i pewnie sonda do wymiany.
Sonda i silniczek krokowy do sprawdzenia, sprawdź też szczelność dolotu, wtryski i przepływke. Spalanie w normie? Auto przyśpiesza normalnie?
Przepływka Wymieniona na oryginalną nowa , Komputer nie wykrywa błędów . Spalanie trochę duże .
Spalanie duże to pojęcie względne. Napisz ile Ci pali. Bo jeśli pali Ci w granicach 10 l po mieście to jest ok a jeśli pali Ci np 15 l po mieście na 100 to już jest problem. I jeśli mówisz, że przepływka zmieniona to najprawdopodobniej to będzie sonda. Sondy może nie wyrzucać komputer jako błąd. Niehc Ci diagnosta wejdzie w parametry pracy sondy i sprwadzi czy sonda zmienia swoje parametry podczas pracy.
Znów popieram przedmówceSonda w pierwszej kolejnosci do sprawdzenia, "falowanie" to najczęstszy objaw padniętego krokowca. Śmierdzi niedopalonym paliwem z wydechu? Napisz ile konkretnie pali?
W tym silniku, z tego roku, nie ma "krokowca", tylko silnik wolnych obrotów, którego padnięcie nie daje objawów w postaci zapachu niespalonego paliwa - po prostu wariują obroty. Falowanie obrotów, to raczej objaw brudnej przepustnicy, tyle, że to nie powoduje świecenie "marchewki". Jeśli "marchewka" nadal świeci, to ECU nie może pokazywać braku błędów, nie pamiętam, ale padnięta przepływka chyba nie powoduje błędów na ECU.
Padnięta przepływka nie będzie pokazywała błędów (przynajmniej na ogół tak jest). Można sobie wejść w parametry przepływomierza i sprawdzić jakie dawki powietrza pokazuje. Najlepiej sprawdzić na niskich obrotach i na wysokich . Mi kiedyś na niskich pokazywało dobrze a później okazało się, że na wysokich czujnik daje do kompa info o dawce powietrza o ponad połowę mniejszą niż powinien. Natomiast skoro przepływomierz nie pokazuje błędów na ecu to nie będzie powodował świecenia marchewy.