Witam Państwa,
mam następujący problem: mechanik powiedział mi, że mam uszkodzony reduktor tylnego mostu. Ponieważ potrzebuje auto doprowadzić do stanu używalności w miarę szybko, postanowiłem sam znaleźć części, co okazało się zadaniem niełatwym (crosswagon o ile wiem istotonie różni się od reszty 156-tek między innymi tym, że ma napęd na tylnią oś). Poszukuje więc tej części, ale znaczna część serwisów i sklepów z częściami w życiu nie wiedziała nawet Crosswagona, nie mówiąc już o tylnym moście czy wzmiankowanym reduktorze.
Stąd moja prośba o pomoc -- jeśli posiadacie jakieś informacje/rysunki (schemat systemu przeniesienia napędu z tyłu to by było moje marzenie!) i moglibyście je podesłać to byłbym dozgonnie wdzięczny.
z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich właścicieli alfy!
[Edit 21 07 2015]
udało mi się znaleźć schemat
w temacie http://www.forum.alfaholicy.org/156/...most_q4-2.html
jeśli dobrze rozumiem ten schemat, to znaczy że reduktor i wszystkie szpeja z przełożenia napędu na tył są ukryte w tylnym moście, i to ten element należy zakupić. Jeśli ktoś mógłby to potwierdzić to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam!
[edit 21 7 2015] Dowiedziałem się, że ten reduktor którego szukam nie jest przy tylnym moście, tylko za skrzynią. Próbowałem znaleźć w EPERZE (podlinkwanym na forum) ale w dziale "dyferencjał i reduktor" nic sesnownego znaleźć nie mogłem...
[edit 21 7 2015] Udało mi się ustalić co tak na prawdę jest zepsute: chodzi o reduktor za mechanizmem różnicowym w przednim moście. Ponieważ jestem lajkonikiem i mogłem pomylić terminologię, przesyłam rysunek poglądowy z zaznaczoną na czerwono przyczyną kłopotów:
w związku z tym, chciałbym Was zapytać: czy to można jakoś wymienić, czy trzeba kupić cały przedni dyferencjał? Ta część jest rozbieralna więc w zasadzie pewnie można by wymienić podzespoły... Czytałem w różnych wątkach o tym, że ktoś oddawał przedni most do regeneracji niestety nie było działających odnośników do firm które się tym zajmują, czy ktoś posiada może do takowej kontakt?
z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za zamieszanie!