Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [156 Crosswagon Q4] tylny most/reduktor -- co to za części?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 Crosswagon Q4 1.9 JTD

Domyślnie [156 Crosswagon Q4] tylny most/reduktor -- co to za części?

Witam Państwa,

mam następujący problem: mechanik powiedział mi, że mam uszkodzony reduktor tylnego mostu. Ponieważ potrzebuje auto doprowadzić do stanu używalności w miarę szybko, postanowiłem sam znaleźć części, co okazało się zadaniem niełatwym (crosswagon o ile wiem istotonie różni się od reszty 156-tek między innymi tym, że ma napęd na tylnią oś). Poszukuje więc tej części, ale znaczna część serwisów i sklepów z częściami w życiu nie wiedziała nawet Crosswagona, nie mówiąc już o tylnym moście czy wzmiankowanym reduktorze.
    Stąd moja prośba o pomoc -- jeśli posiadacie jakieś informacje/rysunki (schemat systemu przeniesienia napędu z tyłu to by było moje marzenie!) i moglibyście je podesłać to byłbym dozgonnie wdzięczny.

z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich właścicieli alfy!

[Edit 21 07 2015]
    udało mi się znaleźć schemat
    w temacie http://www.forum.alfaholicy.org/156/...most_q4-2.html
    jeśli dobrze rozumiem ten schemat, to znaczy że reduktor i wszystkie szpeja z przełożenia napędu na tył są ukryte w tylnym moście, i to ten element należy zakupić. Jeśli ktoś mógłby to potwierdzić to będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam!

[edit 21 7 2015] Dowiedziałem się, że ten reduktor którego szukam nie jest przy tylnym moście, tylko za skrzynią. Próbowałem znaleźć w EPERZE (podlinkwanym na forum) ale w dziale "dyferencjał i reduktor" nic sesnownego znaleźć nie mogłem...

[edit 21 7 2015] Udało mi się ustalić co tak na prawdę jest zepsute: chodzi o reduktor za mechanizmem różnicowym w przednim moście. Ponieważ jestem lajkonikiem i mogłem pomylić terminologię, przesyłam rysunek poglądowy z zaznaczoną na czerwono przyczyną kłopotów:

w związku z tym, chciałbym Was zapytać: czy to można jakoś wymienić, czy trzeba kupić cały przedni dyferencjał? Ta część jest rozbieralna więc w zasadzie pewnie można by wymienić podzespoły... Czytałem w różnych wątkach o tym, że ktoś oddawał przedni most do regeneracji niestety nie było działających odnośników do firm które się tym zajmują, czy ktoś posiada może do takowej kontakt?

z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za zamieszanie!
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	reduktor.png
Wyświetleń:	485
Rozmiar:	71.6 KB
ID:	173220  
    Ostatnio edytowane przez picek ; 21-07-2015 o 18:13 Powód: sprostowanie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

W części którą zaznaczyłeś na rysunku nic właściwie nie ma. jest to tylko dokładka do mostu (chyba dla możliwości zawieszenia skrzyni i silnika bo to tam znajduje się mocowanie). Jest tam tylko wieloklin łożysko i uszczelka więc raczej nie miało się co zepsuć. Upewnij się czy na pewno chodzi o tę część, czy może o torsena, który rozdziela napęd na przód i tył.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 Crosswagon Q4 1.9 JTD

Domyślnie

Cześć,

okazało się, że cał mój poprzedni post opierał się trochę o zabawę w "głuchy telefon" (popsuta alfica należy tak naprawdę do mojego szanownego teścia, który kontaktował się z mechanikiem a potem ze mną). Dzisiaj pojechałem do warsztatu i dokonałem oględzin popsutej części -- tak na prawdę przytarta jest przekładnia kątowa w tym dyferencjale z mojego ostatniego rysunku i chyba też łożyska na których się kręci

swoją drogą, słyszeliście żeby ktoś regenerował tego typu przekładnie? koszt tych łożysk to pareset złotych ale za przekładnię zaśpiewali mi 6000 PLN w dwu serwisach więc na gwałt szukam alternatyw

pozdrawiam i dziękuje za pomoc!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Sama przekładnia wg eper, to ta sama co w tylnym moście (wałek atakujący i koło koronowe).

Nie musiałeś zakładać dwóch tematów, a napisać twoje problemy w jednym.