Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Jakie żarniki D2S czy D2R ?

Stanley
    Gość

Domyślnie Jakie żarniki D2S czy D2R ?

Sorki , że wracam do rego tematu , ale ciągle mnie nurtuje, jaki maja byc żarniki w AR 166 D2S czy D2R , o ile pamiętam , ktoś przeprowadził na forum niezły wykład na ten temat. A pytam bo uważam , ze mam za słabe światła jak na xenony a mam żarniki D2R założone (8000k) , niestety D2S też pasują mocowaniem, więc o co tu chodzi?

gryzli74
    Gość

Domyślnie

Kurcze może miałeś coś poprzerabiane bo oryginalnie są D2S. U mnie takie są i takie kupowałem. W instrukcji też stoi D2S.

r_e_b_e_l
    Gość

Domyślnie re

ja mam u siebie D2S i z tego co wiem własnie one sa dedykowane do reflektorów soczewkowych - czyli takich jak u nas w autach.
    a co do barwy to może lepiej zmienic na cos bardziej normalnego - kupic oryginalne PHILIPSY D2S o barwie 4300 ( bo innych niebieskich wynalazków PHILIPS nie robi) i będzie jasniej

Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Dokładnie 8000K to zdecydowanie za niebieskie, załóż tak jak kolega pisze 4300 i bedzie duzo lepjej
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Dodatkowo bardzo ważne jest utrzymywanie lamp w czystości - spryskiwacze czasem sobie nie radzą a zabrudzona owiewka skutecznie blokuje snop światła (łatwo ocenić po krawędzi oświetlonego obszaru - przy czystych lampach granica jest ostra, przy brudnych rozmyta).

Inna sprawa to kwestia ustawienia - mam sprawne poziomowanie a mimo to lewy świecił mi za nisko, trzeba było poprawić (jak, nie pytaj, oddałem macherom).

I ostatnia rzecz: były tu już dyskusje o ksenonach i generalny wniosek jest taki, że wielu ludzi (w tym i ja) miało zastrzeżenia co do ich jakości/jasności. Niektórzy dopatrują się przyczyn w złuszczeniu luster, w tym wieku bardzo prawdopodobne a zmiana to pomyłka - trzeba kupić cały reflektor za 3 000 zł.

77alfisti
    Gość

Domyślnie

pytałem dzisiaj w InterCarsie i cena jest powalająca ok 250 za sztukę, ale za to przeliczając zwykłą żarówkę i świecenie żarnika przez kilka tysięcy godzin więc warto zainwestować

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Tak przy okazji łuszczących się odbłyśników: gdzieś na tym forum chyba kiedyś ktoś pisał, że są firmy które potrafią lustro zregenerować. Może ktoś o tym słyszał ?
    Jeśli zaś chodzi o barwę ksenonów to czym bardziej w górę idą te K to tym słabiej świecą. Gdzieś kiedyś widziałem tabelkę ile to lumenów zabiera i z tego co pamiętam między 4300 a 8000 była już różnica.

Stanley
    Gość

Domyślnie

No oki widzę , że większośc lub wszyscy macie D2S i preferujecie 4300K ok, ale nie doczekałem się by ktoś napisał , jaka jest różńica , czy napewno wpływa na wiązkę , czy też strumień światła, bo przyznam , że mało te żarniki nie kosztuja , a wymiana od tak tylko dla ziszczenia metody próbuj az sie uda to trochę kosztowna sprawa.

r_e_b_e_l
    Gość

Domyślnie re

co do kosztów żarnika to z tego co pamietam na Allegro cena chyba jest koło 120 zł (max 140 zł)
    Sam tak kupowałem żarnik do siebie i odbierałem osobiscie w Warszawie - 2 lata już swieci bez problemów ( oczywiscie PHILIPS D2S )
    A co do słabego swiecenia to czasem wina jest po stronie złego wpięcia silniczków poziomujacych - sprawa była poruszana na forum.
    Odnosnie czystosci lampy - u mnie widać, ze lampy sa mocno ubrudzone w śroku i mysle jak jest oczyscić. Najprawdopodobniej je wyjmę i wymontuje co się da i wtedy moze będzie dojście do oczyszczenia srodka reflektora i soczewki.
    Jak ktoś ma pomysł na czyszczenie tez się chetnie dowiem

pozdrawiam

Jurcio_8v
    Gość

Domyślnie

Zarowka D2R jest przeznaczona do reflektorow bez soczewek. Sama zarowka ma juz w sobie oslony ksztaltujace wiazke swiatla. D2R nie powinna pasowac do gniazda przeznaczonego do D2S i na odwrot.