Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Temat: Muli przy 2500 i 3000 obr./min 2.4 JTD CF3

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Paweł 166
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    Alfa Romeo 156 sportwagon '03 1.9 jtd 16v 140km Distinctive

Domyślnie

Nie, u mnie z obrotami w porządku Schody zaczynają się dopiero od 2000 obr. Wtedy właśnie następuje zamulenie Ale wydaje mi się, że za mocno reaguje na gaz, to znaczy trzeba nim bardzo delikatnie operować, żeby nie szarpać Ale z obrotów schodzi normalnie. Jeżeli masz problemy z mocą, na bank przepływomierz. Jeżeli do końca nie jesteś pewny, odepnij wtyczkę z niego i się przejedź - jeżeli będzie lepiej, to przepływka do wymiany. U mnie z odpiętą idzie o niebo lepiej, wpieprza w fotel niesamowicie, ale jak ją podepniesz, to tak, jakby turbo się nie włączało i dodatkowo nawet jeszcze zmulało

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Paweł u mnie w fotel wbija tylko jak dam gazu i puszczę to obroty wolno schodzą... Z taką zawiechą jakby.

A na odpiętym niczego nie zauważyłem Dobrze auto przepaliłem jak kupiłem i jest lepiej.
    Kiedyś jak kupowałem Fiata Marea 2.4jtd 131KM to 160km/h chmura dymu za mną i nic więcej nie chciał jechać

Jak dostała baty na dłuższej trasie poszła i 200

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Czyli przepływomierz masz raczej dobry Zobacz jeszcze działanie EGR i przepustnicy, może tam się coś przycina ? I kostkę od potencjometru na pedale gazu, ale tam raczej powinno być ok. Zawsze możesz te elementy przeczyścić dla pewności A Marysia się przepaliła widać Miejska jazda nie służy dieslom i trzeba je raz na jakiś czas przegonić po autostradzie Ja tak miałem z Vectrą B Jeżdżę głównie po mieście i wybrałem się na przepałkę po autostradzie Też 160 i dyyym Ale następne depnięcie już 180 i bez dymu A miałem 1.7 TD z isuzu Teraz tata ją ma, a ja spełniłem swoje marzenie o 166

Aaaaa i przy okazji Zdrowych i Wesołych Świąt No i lejcie Baby w poniedziałek ostro Wodą rzecz jasna

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł 166 Zobacz post

Aaaaa i przy okazji Zdrowych i Wesołych Świąt No i lejcie Baby w poniedziałek ostro Wodą rzecz jasna
    hahaha - WODĄ - RZECZ JASNA

EGR czysty, kostka przesikana - muszę ją pod kompa przeczyścić, czekam tylko za laptopem

Wzajemnie - zdrowych i wesołych )

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Witam po bardzo długiej przerwie Alfę mam dalej, jak i problem z mocą również :/ Uściślę to, co wiem, mianowicie : wymieniono : przepływomierz ( nowy, Bosch, po odpięciu idzie tak samo), zawór EGR ( z auta, w którym był wymieniany na nowy 10 tyś. km temu, Pierburg), wymieniono zawór sterowania overboostem ( nowy, Pierburg), wszystkie przewody podciśnieniowe z overboosta, sprawdziłem przewody z turbo i intercoolera, jak i sam intercooler ( wszystko szczelne). Po jeździe z komputerem i ze znajomym mechanikiem stwierdził on niedoładowanie turba o ok. 0.5 bara. Zmienna geometria ( CF3,140km) sprawdzana we Fiat Ecu Scan, wydaje się, że działa prawidłowo ( sztanga idzie energicznie w dół i w górę bez zacięć). Nie mam pomysłów, co to może być. Może źle działać zmienna geometria, mimo tego, że pracuje bez zacięć ? Albo mimo czyszczenia czujnik ciśnienia doładowania ? Co myślicie ? A może coś jeszcze ?

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Ja już zapomniałem o tym temacie Sorry, jeśli będę się powtarzał...

Cytat Napisał Paweł 166 Zobacz post
    Może źle działać zmienna geometria, mimo tego, że pracuje bez zacięć ?
    Pewno, że może.
    Sprawdziłeś to ręcznie, na postoju. Ściągnąłeś cięgno i sprawdzałeś ? Pewno nie.
    Niedoładowanie, jeśli to nie kierownice lub sam zawór overboost, to podciśnienie. A dokładnie zbyt niskie lub jego brak. W większości przypadków, to przetarty, pęknięty przewód podciśnienia overboosta. Ale przecież ty to wszystko wymieniłeś.

Swoją drogą, to jak mechanik stwierdził niedoładowanie 0,5 bara ? W jakim zakresie ? Przy 0,5 bara niedoładowania miałbyś za sobą czarną chmurę, a samochód ledwo by jechał. To jest prawie 50% straty. Jak przy tym niedoładowaniu wyglądają masy powietrza ? Jak przy tym niedoładowaniu wygląda praca overboosta ?
    Pierwsze, to trzeba skorelować ze sobą przynajmniej te trzy pomiary aby cokolwiek powiedzieć o umiejscowieniu problemu.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Sprawdz cisnienie dokadowania i deklariwane cisnienie, moze czujnik doladowania mi siadl i tez muli ale od razu checkA wywalil

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Cięgno ze zmiennej geometrii sprawdzałem w programie Fiat Ecu Scan. Logi ciężko mi zrobić podczas jazdy, ponieważ mam padniętą baterię w lapku Właśnie cięgna nie odpinałem, tylko sprawdzone w FESie. Najlepiej, tak jak mówicie, wyszłoby to podczas jazdy

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Ale w każdym bądź razie i tak pewnie nic nie zaszkodzi przeczyścić zmiennej geometrii Powiedzcie, jak tam wygląda sprawa z samym składaniem zmiennej geometrii. Chodzi mi o regulację po ewentualnym czyszczeniu na cięgle. Idzie to wszystko razem z czyszczeniem wykonać we własnym zakresie ? Trochę hobbistycznie pracuję przy swoich samochodach, ale zmienną geometrię znam tylko z teorii Czy może lepiej zdemontować turbo i powierzyć to fachowcom ? I ewentualnie gdzie najlepiej ? ( Jestem ze śląska )

- - - Updated - - -

Mi właśnie bez checka i bez żadnych błędów o dziwo. Czujnik ciśnienia ( map sensor ) czyściłem, był strasznie zalepiony sadzami i innymi przybytkami z kolektora, ale faktycznie nie mogę mieć pewności do końca, że po czyszczeniu działa prawidłowo

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

U mnie na stronie masz opis czyszczenia turbawki http://www.conmir.pl/czyszczenie-kierownic-turbiny/
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF