Witam!
Panowie powiedźcie mi czy to panewka czy wariator.
Auto nagle straciło moc i zgasło przez długą chwile nie chciał nawet kręcić.![]()
Witam!
Panowie powiedźcie mi czy to panewka czy wariator.
Auto nagle straciło moc i zgasło przez długą chwile nie chciał nawet kręcić.![]()
Jeśli stracił na mocy tylko chwilowo i się zablokował to raczej panewka.
Może też być przeskoczenie rozrządu. Może doszło do niewielkiej kolizji z zaworami, ale nie na tyle dużej, aby silnik całkowicie przestał pracować, ale wystarczającej, aby trwale stracił moc.
Z tego, co piszesz to doszło też do chwilowego zablokowania silnika, więc albo coś z rozrządem, albo coś wpadło do cylindra, np. urwana elektroda świecy, albo faktycznie zatarta panewka.
Zacznij od wykręcenia i sprawdzenia świec oraz od sprawdzenia ustawienia rozrządu, no i jeśli masz czym to zmierz ciśnienie sprężania.
Proponuję nie uruchamiać tego silnika do czasu jego dokładnego sprawdzenia.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 15-08-2015 o 13:08
Zapomniałem dodać że jak go uruchomiłem po jednym dniu stania, dodałem lekko gazu to stuki były o wiele częstsze i auto od razu gaśnie.
Tak na odległość to trudno coś więcej stwierdzić.
Przy obróconej panewce silnik zwykle nie gaśnie, tylko mocno stuka.
Te objawy, które wymieniłeś, w połączeniu z brakiem mocy, bardziej przemawiają za kolizją, no ale to wszystko wyjdzie po sprawdzeniu silnika.
tak czy siak czarna dupa. Wiem dużo nie wniosłem.
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Tak jak kolega SG0240 to raczej nie wygląda na panewkę.
Panewka nie zablokuje silnika, prędzej zostanie zmielona...
Bardziej kolizja jako pierwsza a później mogła dostać panewka.
Silnika nie odpalaj i od razu do rozebrania.
Skoro dodałeś gazu po odpaleniu i teraz gaśnie to wg mnie przestawiony rozrząd i po tym właśnie dostała panewka. Zawory lekko uszkodzone i jeszcze chodził, ale na przestawionym rozrządzie po dodaniu gazu pewnie 'pomogłeś' w przejściu na tamten świat.. Tak czy siak remont albo wymiana pewnie Cię nie ominie..
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG