Co się stało ?
Silnik po wymianie rozrządu 8 tys. temu.
Co się stało ?
Silnik po wymianie rozrządu 8 tys. temu.
Na gazie i benzynie tak samo pracuje?
Była: 156 1.9JTD SP3
Tak samo. To było nagrane na benzynie, mam nagranie na gazie ale nie ma żadnej różnicy.
Tak silnik pracował wcześniej:
Przebicie na cewce zapłonowej - obstawiam przednią głowicę. Podłącz kabel, daj zapłon i zapuść po kolei testy cewek. Która zacznie strzelać - masz winnego. Oczywiście na gorącym sprawdzaj.
Inna opcja to zawieszony hydroregulator luzu zaworowego - jak dodasz gazu zaczyna szybciej stukać a około 4tys pewnie znika?
Od jakiegoś czasu jest błąd "wypadanie zapłonu 3 i 6".
Wraz ze wzrostem chyba przestaje stukać, nie wsłuchiwałem się. Jeździłem tak jakiś czas, jakieś 2 tys. km. Dziś oddałem do mechanika.
To może być panewka ?
Ostatnio edytowane przez tomasz89 ; 09-09-2013 o 12:03
jak dla mnie popychacz zaworu ,oleju masz stan??? u mnie też tak chodziła po dłuższym postoju...tyle że 3.0 . po pół godzinie pracy na wolnych obrotach "napompował " sie i było OK.
Prędkość jeszcze nikogo nie zabiła. To nagłe jej wytracenie jest niebezpieczne.
Nie sprawdzałem oleju, oddałem już do mechanika. Jutro będę wiedział więcej.
Duże koszty naprawy jeśli popychacz?
Zależy jak bardzo Cie mechanik naciagnie. Od 100 wzwyż. Jak stwierdzi ze trzeba wszystkie wymienić, i Bóg wie co jeszcze to i 1000 będzie mało. Najpierw dowiedz sie co jest przyczyna awarii a potem podyskutujemy o kosztach.
W moim przypadku przy takich dźwiękach silnika była to cewka zapłonowa. Ponadto te same błędy kompa wyskakiwały co tobie. Po zmianie cewek ustało i błąd nie wyskakuje. Na pocieszenie dodam , że nowa 1 cewka kosztuje około 230 zeta. Miłego dnia
Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Okazało się że było tylko litr oleju w silniku... :O nie wiem jakim cudem !!
Ostatnio edytowane przez tomasz89 ; 13-09-2013 o 19:06