Podobno nie, użyta jest skrzynia F40.
Podobno nie, użyta jest skrzynia F40.
Pielęgnuj 156 i zostań przy niej.
Jeżdżę od 2005 roku 156 2,4. Jestem pod dużym wrażeniem tego auta w relacji do opinii w internecie. "królowa lawet" "witali się rano w serwisie" itd , itp
Przez 10 lat zaskoczyła mnie tylko raz awaria elektryczna - czujnik położenia wału. Silnik pancerny i bezobsługowy.
Niesiony tą pozytywną własną opinią nabyłem 2,4 JTDm. Niestety dopiero po zakupie dowiedziałem się, że silnik już jest GM a nie Fiata. Mój błąd i niedopatrzenie. Gdybym wiedział wcześniej nie kupiłbym. Zmylili mnie tymi 5 cylindrami i pojemnością.
Przeczytałem w necie, że hałas w okolicy kolektora wydechowego to na pewno urwane szpilki więc wystraszony ogromem pracy zleciłem prace mechanikom.....niepotrzebnie.
Okazało się , że padła uszczelka pod wyjściem na EGR bo ktoś tam wcześnie grzebał. Wymieniłbym sam w 15 minut.
Podsumowując. 95% informacji w necie to bzduryNie czytaj, nie analizuj kieruj się wyłącznie faktami. Oczywiście tak samo potraktuj mój post
![]()
A może ktoś powiedzieć w końcu czym sie różnią koszty eksploatacji 1,9 a 2,4 poza wiekszą ilością oleju smarnego i oczywistą różnicą w spalaniu?
Mam 2,4 210km@230 i nie mogę się tego doszukać.. czy 2,4 ma 2 filtry paliwa a o jednym nie wiem ? czy może 2 filtry powietrza ? czy może dwa alternatory czy dwie turbiny ?
Rozrząd wiem że idzie ten sam co do 10V i jego cena nie jest wygurowana (porównywalna z 1,9 zarówno 16V jak i 8V). Pompa wody podobnie, osprzęt ten sam.
Nie wiem jak jest z dwumasem i sprzęgłem bo może faktycznie jest róznica. Narazie zrobiłem niecałe 40k km i nie wymieniałem.
Może chodzi o turbo w wersji 200km że droższe części ..
Fiata. To ta sama jednostka co 20v w 156. Rozwinięcie w związku z potrzebą spełnienia innych norm spalin. Fakt, jest dużo wspólnych części z GM, jednak są to elementy osprzętu, czy też skrzynie w 1.9. Nie wiem skąd ta opinia.
~Dwie końcówki wydechu... do tego chromowane, to trzeba czyścić...
Ostatnio edytowane przez hagi ; 20-08-2015 o 12:08
Czyli GM kupił to od Fiata? Jeśli tak to hurrrrraaaa i mam nadzieję, że mi 159 wybaczy że ją zbluzgałem....tzn jak wróci od mechanika bo już miesiąc stoi....
2.4 jtdm ma coś wspólnego z GM??? Gdzie ten silnik jest w jakimś Oplu??? 1.9 i 2.4 to konstrukcje włoskie. To, że mamy skrzynie biegów czy kompresor klimatyzacji od Opla to nie ma nic wspólnego z silnikiem. To Opel dostał silniki diesla od Fiata, a nie odwrotnie.
Co innego silniki benzynowe, ale o nich nie rozmawiamy.
Słabo czytacie.
Jest sporo części wspólnych. Do 2.4 turbo zapewne droższe (nie wiem ile, szczerze mało mnie to interesuje). Sprzęgło + dwumas wychodzi prawie 2x tyle. Jeden wtryskiwacz więcej, więc w razie potrzeby regeneracja kompletu odpowiednio droższa. Do tego jak napisałeś - więcej płynów ustrojowych czy chociażby większe spalanie. Grosz do grosza i na pewno wyjdzie drożej. Sam fakt pękającej głowicy i kosztów związanych z jej wymianą.
Nadal ktoś twierdzi, że koszty utrzymania identyczne?
Ostatnio edytowane przez magil ; 20-08-2015 o 13:11
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Co nie zmienia faktu, że jest różnica![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Mam tbi ale teraz bym sie zastanawiał nad 2.0 jtdm. Mało skarg na tą jednostkę, a niestety spalanie benzyny w mieście potrafi zabic frajde z jazdy. Silnika w benzynie w ogóle nie słychać więc zakładam, że klekot diesla też jest raczej ledwo słyszalny. Krótkie odcinki, dojazd do sklepu czy innego paczkomatu, jazda w korku itp itd, mówie o spokojnej jeździe i 14-15 litrów jest na porządku dziennym.
Z tego co czytałem o dieslach to najmniej awaryjne 1.9 8v 120KM i 2.0 jdtm 170KM.