Witam. Poszukuje instrukcji która pomogła by mi zdjąć głowice w lancii, może ktoś ma taką, jak nie od lancii to może od alfy bo to chyba podobne silniki.
Witam. Poszukuje instrukcji która pomogła by mi zdjąć głowice w lancii, może ktoś ma taką, jak nie od lancii to może od alfy bo to chyba podobne silniki.
Poszukaj eLearn'a od 156, co nieco tam będzie. Linki na forum gdzieś wiszą.
AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
Polcomtex.pl - usługi brukarskie
Zacząłem rozbierać głowicę i napotkałem pierwszy problem, a mianowicie jak ściągnąć koło zębate od pompy paliwa i czy ma znaczenie ustawienie tego koła przy zakładaniu rozrządu?
W silniku jtd ustawienie koła pompy wysokiego ciśnienia nie ma znaczenia
Dzięki za odpowiedź. A jak z tym kołem tam są dwa otwory z gwintem, ale nie wiem czy musi być jakiś specjalny ściągacz. Wydaje mi się że wkręcenie samych tych śrub spowoduje uszkodzenie obudowy za kołem.
Głowica zdjęta teraz trzeba poskładać i tu moje pytanie jak ją dokręcić, czy tak jak w linku i czy trzeba wymieniać śruby na nowe? http://www.forum.alfaholicy.org/156/...e_glowicy.html
Jestem ponownie silnik złożony, ale jest problem na wolnych obrotach chodzi dobrze natomiast jak dam więcej gazu np. 2000 obr i trzymam równo to obroty falują, może ktoś coś poradzi? Nikt nie ma pomysłu?
Ostatnio edytowane przez Reniek44 ; 22-08-2015 o 14:42
Ja bym pojeździł i ją porządnie poprzepalał. Jak robiłem silnik u siebie 2 lata temu to docierałem go 'na ostro' (bez przesady oczywiście ale i bez oszczędzania) i do dzisiaj chodzi ładnie (280tys.km). 2 tys. obrotów to okolice załączania turbiny i pewnie ją trzeba porządnie przedmuchać.
AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
Polcomtex.pl - usługi brukarskie
Czyszczenie regulatora ciśnienia paliwa pomogło. Dzięki wszystkim za pomoc.