Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Drgania kierownicy i sprzęgłą

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm

Domyślnie Drgania kierownicy i sprzęgłą

Witam :-)
    Od kilku dni po przekroczeniu około 70 km/h czuję delikatne drgania na kierownicy nie pogłębiające się ze wzrostem prędkości są cały czas po prostu, prowadzi się ok nie ściąga jedzie prosto ale kiera drży. Dodatkowo od roku odkąd mam samochód zawsze trochę drży fotel pasażera gdy nikt na nim nie siedzi i jakby odrobinę drżał pedał gazu i jest luz na drążku zmiany biegów. Z mechanikiem sprawdzaliśmy poduszki wszystkie poduszki, przegub, łapy silnika i są w porządku :-) Gdzie szukać przyczyny? Felgi proste i wyważone, opony ok, tarcze proste, zbieżność ustawiona prawidło, ostatnio wymieniono drążek reakcyjny (ta guma była pęknięta na całej szerokości), wahacze górne, łączniki stabilizatora (wszystko TRW) bo koncertowały. W tylnym zawieszeniu wymieniłem tylko tuleje stabilizatora, Na SKP stwierdzili że amortyzatory z tyłu bliskie końca żywota i delikatny luz na lewym drążku kierowniczym czy to może przyczyną? Dwumas (czuję troszkę drgania auta na pół sprzęgle przy parkowaniu a tak to biegi wchodzą bez problemu podczas jazdy)?

Już nie wiem od czego zacząć a nie sztuka wymienić pół auta a a kasa potrzebna też na inne wydatki :-) proszę o jakieś porady :-)

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

Jeśli drgania występują niezależnie od tego czy przyspieszasz na biegu, czy jedziesz na luzie to szukaj w zawieszeniu lub kołach. Jeśli tylko na biegu lub/i podczas przyspieszania to szukaj w przeniesieniu napędu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał dziadyga1500 Zobacz post
    Witam :-)
    Od kilku dni po przekroczeniu około 70 km/h czuję delikatne drgania na kierownicy nie pogłębiające się ze wzrostem prędkości są cały czas po prostu, prowadzi się ok nie ściąga jedzie prosto ale kiera drży. Dodatkowo od roku odkąd mam samochód zawsze trochę drży fotel pasażera gdy nikt na nim nie siedzi i jakby odrobinę drżał pedał gazu i jest luz na drążku zmiany biegów. Z mechanikiem sprawdzaliśmy poduszki wszystkie poduszki, przegub, łapy silnika i są w porządku :-) Gdzie szukać przyczyny? Felgi proste i wyważone, opony ok, tarcze proste, zbieżność ustawiona prawidło, ostatnio wymieniono drążek reakcyjny (ta guma była pęknięta na całej szerokości), wahacze górne, łączniki stabilizatora (wszystko TRW) bo koncertowały. W tylnym zawieszeniu wymieniłem tylko tuleje stabilizatora, Na SKP stwierdzili że amortyzatory z tyłu bliskie końca żywota i delikatny luz na lewym drążku kierowniczym czy to może przyczyną? Dwumas (czuję troszkę drgania auta na pół sprzęgle przy parkowaniu a tak to biegi wchodzą bez problemu podczas jazdy)?

Już nie wiem od czego zacząć a nie sztuka wymienić pół auta a a kasa potrzebna też na inne wydatki :-) proszę o jakieś porady :-)

przegub wewnętrzny

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD 2.4 20v 2004r

Domyślnie

Podłączę się pod temat. A jeżeli mam drgania na kierownicy i fotelu pasażera tak jak u kolegi dziadyga1500, tylko że występują one tylko na postoju (po ruszeniu drgania ustają, a przynajmniej ich nie czuć i nie widać) to gdzie szukać przyczyny? Poduchy pod silnikiem? Poduchy pod skrzynią wykluczam ponieważ lewarek zmiany biegów się nie "trzęsie".

Pozdrawiam