Witajcie
Nosze się z zamiarem kupna Giulietty w benzynie. Obecnie mam Bravo 1.4 T-JET 150KM SPORT, fajne autko, fajny silnik, Włosi mnie przekonali do siebie. Myślę że Giulietta ma dużo wspólnego z BRAVO dlatego myślę właśnie o tym aucie. Zastanawia mnie tylko jaki silnik wybrać, "zwykłą" 1.4 170km to w sumie ten sam silnik co mam teraz, dodali większe turbo lub inną mapę (bravo można podnieśc do około 175km) + system start/stop czy jednak iść po całości w silnik 1,75 i wersje quadrifoglio 235KM. Robię koło 20/30 000km rocznie, dużo po mieście i troche trasy. Bravo pali średnio 10l / 100km myślę że QV zje jakies 11/12 l / 100km - to przebolenia. Bardziej chodzi mi o awaryjność / usterki silnika z bezpośrednim wtryskiem paliwa jakim jest 1,75 TBI, wiem że silniki TFSI z grupy VW są raczej nie polecane (przynajmniej te z pierwszych lat produkcji) i z doświadczenia znajomych wiem że robili już remonty silników a auta palą mnóstwo oleju itp. Czy TBI ma jakieś swoje słabe strony, czy jest to udana jednostka która lubi tylko dużo wypić gasoliny ? Auto planuje kupić używane, minimum 2011r chyba że trafi się coś ze znikomym przebiegiem w pełnej opcji to 2010r też mnie zadowoli (raczej będę sprowadzał z DE, podobnie jak Bravo). Pytanie o sam osiągi, czy po przesiadce do silnika 170KM z mojego 150KM w wersji SPORT (około 8s do 100km/h) poczuje jakąś różnice ? czy to będzie poprostu "nowe bravo" dla mnie ?
Możecie też napisać ogólnie o modelu Giulietty, wydaje mi się że Włosi robią już dobre auta ale Alfy nigdy nie miałem i nikt z mojego otoczenia takowej nie posiada, nie ma z kim pogadać konkretnie bo o tym że Fiaty i Alfy robią tragiczne auta to już słyszałem od wielu tych którzy nigdy ich nie mieli, ale osiągami mojego Bravo dziwi się każdy kto ze mną jedzie a sam jestem z auta bardzo zadowolony, jest bezawaryjne
Pozdrawiam
Adrian