Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Zakup GIULIETTA 1,4 TB 170KM czy 1,75 TBI 235KM ?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    BRAVO T-JET 150KM

Domyślnie Zakup GIULIETTA 1,4 TB 170KM czy 1,75 TBI 235KM ?

Witajcie

Nosze się z zamiarem kupna Giulietty w benzynie. Obecnie mam Bravo 1.4 T-JET 150KM SPORT, fajne autko, fajny silnik, Włosi mnie przekonali do siebie. Myślę że Giulietta ma dużo wspólnego z BRAVO dlatego myślę właśnie o tym aucie. Zastanawia mnie tylko jaki silnik wybrać, "zwykłą" 1.4 170km to w sumie ten sam silnik co mam teraz, dodali większe turbo lub inną mapę (bravo można podnieśc do około 175km) + system start/stop czy jednak iść po całości w silnik 1,75 i wersje quadrifoglio 235KM. Robię koło 20/30 000km rocznie, dużo po mieście i troche trasy. Bravo pali średnio 10l / 100km myślę że QV zje jakies 11/12 l / 100km - to przebolenia. Bardziej chodzi mi o awaryjność / usterki silnika z bezpośrednim wtryskiem paliwa jakim jest 1,75 TBI, wiem że silniki TFSI z grupy VW są raczej nie polecane (przynajmniej te z pierwszych lat produkcji) i z doświadczenia znajomych wiem że robili już remonty silników a auta palą mnóstwo oleju itp. Czy TBI ma jakieś swoje słabe strony, czy jest to udana jednostka która lubi tylko dużo wypić gasoliny ? Auto planuje kupić używane, minimum 2011r chyba że trafi się coś ze znikomym przebiegiem w pełnej opcji to 2010r też mnie zadowoli (raczej będę sprowadzał z DE, podobnie jak Bravo). Pytanie o sam osiągi, czy po przesiadce do silnika 170KM z mojego 150KM w wersji SPORT (około 8s do 100km/h) poczuje jakąś różnice ? czy to będzie poprostu "nowe bravo" dla mnie ?

Możecie też napisać ogólnie o modelu Giulietty, wydaje mi się że Włosi robią już dobre auta ale Alfy nigdy nie miałem i nikt z mojego otoczenia takowej nie posiada, nie ma z kim pogadać konkretnie bo o tym że Fiaty i Alfy robią tragiczne auta to już słyszałem od wielu tych którzy nigdy ich nie mieli, ale osiągami mojego Bravo dziwi się każdy kto ze mną jedzie a sam jestem z auta bardzo zadowolony, jest bezawaryjne

Pozdrawiam
    Adrian

Użytkownik Świeżak
    Auto
    BRAVO T-JET 150KM

Domyślnie

Nie chce pisać post pod postem, ale czy naprawde NIKT nie ma mi NIC do powiedzenia ? w Polsce jeżdżą same DIESLE czy co ? ;/

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

A czy naprawdę trzeba zakładać nowy temat?
    Kolego w dziale Julek masz pełen porównanie 1.4 vs 1.75. Masz tam wszystko o co pytasz.
    Wystarczy usiąść i poszukać i poczytać.
    Cieszymy się że chcesz kupić Julkę, ale pytaj w istniejących tematach, po wcześniejszym przeczytaniu. W przeciwnym razie będzie groch z kapusta i nikt nic nie znajdzie;-)

Pozdrawiam i miłej lektury życzę:-D

Użytkownik Świeżak
    Auto
    BRAVO T-JET 150KM

Domyślnie

Witaj, nie wiem, może ułomny jestem, ale nie znalazłem żadnego porównania TB vs TBi. Są poszczególne działy głównie o 1.4 170km i tyle. Bardziej liczyłem na subiektywne opinie użytkowników Giulietty, czy warto czy nie warto. Jestem umówiony na jazdy testowe na koniec sierpnia ale ponoć do testów mają tylko 120km - masakra.

Użytkownik Świeżak Avatar sztandar
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Jeśli budżet pozwala to wymień na QV-ke. Zmiana na 170 czy odczujesz różnicę ? Zależy o jakiej różnicy mówimy, jeśli o osiągi to wielkiej różnicy nie poczujesz, jesli chodzi o prowadzenie i komfort pewnie tak. Prosta sprawa znajdź ogłoszenie z Julką 170 i QV-ką w miarę blisko i umów się na oględziny i jazdę próbną zobaczysz czy Ci leży. Co do awaryjności jak nie kupisz jakiejś padaki to psują się jak każde inne samochody.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Jarocin, Poznan
    Auto
    Alfa 147 1.9 jtdm 16v 150km fl, Alfa Giulietta 2016 1.4 M-Air.

Domyślnie

Jeżeli Cię stać to kupuj QV. Co do 1.75 to czytałem, że padały wcześnie turbiny ale też trzeba pamiętać o tym, że nie wiadomo jak eksploatowany były te egzemplarze. Co do QV to trzeba też zwrócić szczególną uwagę na stan zawieszenia, silnika. Z takim silnikiem jeździ się raczej ostro. Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Kolego tutaj wybór niestety jest oczywisty... Obecnie jeździsz T-Jetem który jest bardzo dobrą bezobsługową jednostką, niestety 1.4 Multiair (170 konna wersja) już taki nie jest. 1.75, to całkiem inny silnik pozbawiony dziwnych awaryjnych wynalazków więc jednym słowem wybór masz prosty. Albo zmieniasz na 1.8TBi albo zostańprzy Bravo.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Jeżeli Cię stać to 1750. Głównie chodzi o spożycie paliwa.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Świeżak
    Auto
    BRAVO T-JET 150KM

Domyślnie

dzięki za odpowiedz czyli "zaciskamy pasa" i zbieram na QV ale jak QV to już na mega wypasie z navi, szklanym dachem itp mam nadzieje że poza większy apetytem na paliwo w porównaniu do Bravo, autko będzie się spisywało tak samo bezawaryjnie i dobrze jak obecne Bravo "abarth" pozdrawiam