Jeśli mówisz o tym teście gdzie Accord zajął ostatnie miejsce to nie rozśmieszaj mnie - takie porównanie nie ma najmniejszego sensu gdy wszystkie auta nie mają tych samych opon, profilu itd.
159 jest ślicznym autem, nie ma z czym polemizować. Ale nie ma też co polemizować, że jest cieżka, nie ma mocnego, dobrego silnika, a na torze nie ma specjalnie startu do konkurencji z tamtych lat. Możesz mnie wyklinać jak sobie tylko chcesz, ale choćby Mondeo IV wychodzi z zakretu szybciej i nie jest to wiedza wyniesiona z filmiku na youtubie.
Nie mówiąc już o tym, że dobre skrzynie zaczęli montować dopiero od 2.0 JTDm/1.75TBi. 2.4 nie liczę, bo ten silnik ma swoje własne problemy
Ostatnio edytowane przez srekal34 ; 02-09-2015 o 10:14
1. 159 nie ma chyba żadnego wspólnego elementu zawieszenia z Saabem czy Oplem. Prace być może rozpoczęli wspólnie, ale widocznie ani Opel, ani Alfa nie były skłonne pójść na kompromis i ostatecznie zerwali współprace, każdy poszedł w swoją stronę. Opel ma tanio, a Alfa dobrze. Alfa 159 ma naprawdę jedne z najlepszych zawieszeń w klasie (nie mówię najlepsze, ale jest na topie). Zawieszenie Alfy nie jest też podobne do tego z Cromy.
2. To Opel dostał silnik diesla Alfy/Fiata, a nie odwrotnie. Faktem jest, że mają trochę wspólnego osprzętu (ale czy to, że sprężarka klimatyzacji jest wspólna zabija ducha marki???). Od GM są wzięte elementy silników benzynowych (modyfikowane przez Alfę) i skrzynie biegów. Faktem jest, że nie udane. Ale to nie płyta podłogowa.
Oczywiście masz trochę racji, bo nie znalazłeś wśród 159 silnika dla siebie. Ale ja znalazłem i jestem zadowolony. Mondeo IV, BMW 3, Alfa 159 – te auta mają porównywalne, bardzo dobre prowadzenie. Ja znam opinię człowieka, który jeździł dużo różnymi BMW i ocenił, że 159 ma świetne prowadzenie w kategorii seryjnego samochodu do podróżowania po krętych górskich drogach. Był zachwycony i wcale nie uważał, żeby BMW było lepsze. Ale mowa o porównaniu dwóch aut do codziennej jazdy, a nie porównaniu 159 jtdm do BMW M3.
BTW nie wiem czy to miejsce, żeby znów spierać się o 159. Jakie ono jest każdy widzi. Jednemu będzie pasowało w 110%, inny będzie narzekał i znajdzie sobie inne auto.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 02-09-2015 o 10:42
Płyta podłogowa to jak widac nie zawieszenie czyli jednak się nie pomyliłem . Sam twierdze ,że auto jest stylistycznie wybitne i ma zajebisty i trwały zawias ale jak otworzysz maskę( wszystkie śrubki z nalotem rdzy itd ) , obadasz pod autem elementy metalowe ,zawieszenia ,sanki to zrozumiesz gdzie szukać Opla . W 156 pod maską nie miałem cienia nalotu rdzy , a ile oglądałem 159/Brer -każda ma zjedzone śrubki z belki/pasa górnego, sanki notorycznie pordzewiałe , tylne wahacze , uchwyty przy zwrotnicach na przewody hamulcowe. To detale ale walą po oczach. Ps. I tak uwielbiam to auto :-)
Kolego srekal34 właśnie ten test ma sens bo pokazuje że można zaprojektować samochód który jest komfortowy i dobrze się prowadzi. Pokazuje na co zwrócono uwagę przy projekcie danego samochodu i jaki uzyskano efekt. Każdy producent sam ustala jaką chce mieć opone i taką robi homologację. Poszperaj w necie a dowiesz się na jakie przeciążenie boczne była projektowana AR 159
Pozdrawiam
Doszliśmy do absurdu. Rdzewiejące śrubki, sanki i wahacze jako element płyty podłogowej. Zaznaczę, że sanki i wahacze mamy inne niż w Oplach.
A na poważnie. Płyta podłogowa to nie tylko zawieszenie, ale to jest istotna część. Zawieszenie mamy inne niż w każdym Oplu. Coś tam wspólnego się znajdzie. Ale nie można napisać, że to jest wspólna płyta podłogowa. Na angielskiej wikipedii dobrze to opisali:
Saab stopped development of its Premium automobile in late 2002; the Saab models (the 9X sports car and the replacement for the 9-5 sedan) would have used an entirely different suspension than the Alfa Romeo vehicles, which would have proved too expensive. The platform debuted in 2003 with the Opel Insignia concept car, though this vehicle was not produced. A planned Buick model was also dropped. In the end, only the Alfa Romeo models moved forward. Some of the GM models originally set to use the Premium platform eventually were produced using the GM Epsilon II platform.
Przypominam, że to temat o GIULII. Proponuje ostatnie kilka stron tematu przenieść do jakiegoś wątku typu 159 vs konkurencja i nie zaśmiecać tego tematu niepotrzebnymi informacjami.
Gorąca dyskusja na forum trwa od kilku lat (który to już temat z kolei?!, więc nie zakończy się tak ot. Są zwolennicy i przeciwnicy strategii AR. Czas pokaże kto miał rację.
Ja się już nie mogę doczekać Frankfurtu i oficjalnych info na temat wersji modelu. Jak macie coś o Giulii to dawajcie, ale proszę skończcie z tekstami o wyższości modeli z ostatnich lat nad konkurencją. Jakby tak było to AR miałaby się dzisiaj bardzo dobrze. A jak jest każdy widzi...
Pozdro,
Bartas
Gdyby na serio poczyścić ten wątek to by zostało z 25 stron.
- - - Updated - - -
A tu proszę, Giulie już ćwiartkami robio:
![]()
Nawet wlew do baku przenieśli na drugą stronę, chociaż w 75 mam też po stronie pasażera...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS