Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem Crosswagona, powoli naprawiam wszystkie usterki i samochód zaczyna być względnie sprawny. Niestety nie wszystkie usterki są wykrywane przez moich mechaników, więc muszę się poradzić na forum. Sprawa wygląda tak że przy zmianie biegów trzeba bardzo powolutku puszczać sprzęgło, inaczej słychać dosyć mocne puknięcie podobne do tego kiedy mocno wali sprzęgło przy np. gwałtownym ruszaniu. Tutaj dźwięk nie dochodzi jednak tylko z przodu samochodu ale także z tyłu ( jakby z tylnego mostu). Dodatkowo przy puszczeniu gazu oraz dodaniu również słychać ( aczkolwiek dużo cichsze) puknięcie. Jest to o tyle denerwujące że: po pierwsze - nie wiem czy od takiego walenia przypadkiem nie rozsypie się skrzynia lub sprzęgło; po drugie- jest to najnormalniej w świecie irytujące i bardzo wpływa na komfort jazdy. Ma ktoś pomysł w czym może tkwić problem? Ja osobiście zaczynam podejrzewać luzy na wale napędowy, niestety kompletnie się nie znam na samochodach 4x4 więc nie wiem jak ten element powinien się zachowywać. Na przeglądzie przed sprzedażowym gostek w stacji kontroli pojazdów kręcił tym wałem ręką w obie strony mniej więcej 1/8 obrotu, ale mimo iż długo przy nim gmerał to nie powiedział mi że coś jest z nim nie tak... Będę wdzięczny za każdą poradę w tej sprawie.
Pozdrawiam,
Bartek