Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Krzykawka / Olkusz
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał gennosuke Zobacz post
    Orzełek i tu by się zgadzało, sytuacją właśnie było to że trzeba było dołożyć drugą wartość samochodu też bym sprzedawał .
    Dlatego własnie lepiej nie zwracać uwagi na teksty typu: " sprzedaje bo się żenię... bo żona w ciąży.. bo żony ojca brata kuzyn zmarł... itd"

Użytkownik Świeżak Avatar Luki78
    Mieszka w
    PJA
    Auto
    159SW 1,9 JTDm 16V '08r. Ducato III 2,3 D '07r., Twingo 1,2b '12r.

Domyślnie

Cytat Napisał korfanty4 Zobacz post
    witam koledzy pisze juz po raz nie wiem który ale jestem juz gotowy do zakupu mojej 159 potrzebuje tylko aby ktos z obyciem w temacie mi pomogł.
    znalazlem cos takiego http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ya1eR.html
    dodam ze szukam w granicach tej kwoty (wiem ze to nie bedzie ideal za taka kwote) ewentualnie podeslijcie jakis link
    Jak napisał kolega ris obejrzyj sobie tył auta. Może jestem przewrażliwiony ale znaczek Alfy na tylnej klapie wygląda na całkiem nowy - w porównaniu z przednim.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Znaczek na tylnej klapie w mojej 8 letniej 159 też wyglądał jak nowy. Przedni ściera się zdecydowanie szybciej.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Jak tak czytam te bzdury o znaczku czy malowanym przodzie za grilem to przypominają mi się chwile z podstawówki. Oczywiście brak znaczków na zderzaku to już ogólnie lipa, a jeszcze lepiej jak ktoś z czujnikiem lakieru lata. Przecież czy to stłuczka czy dobry dzwoń element łatwiej taniej i szybciej wymienic czasem nawet pod ten sam kolor. Te tematy to robienie wody z mózgu. Jest wiele istotniejszych spraw w tym aucie które mogą zrujnowac portfel.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez olo_84 ; 09-09-2015 o 20:54
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wawa/Lublin
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V Q-tronic'08

Domyślnie

Cytat Napisał Orzelek Zobacz post
    Daj znac jak poszło Ja jak ostatnie auto kupiłem od gościa co go sytuacja zmusiła do sprzedania to dołożyłem drugie tyle co wartosć samochodu przez okres jazdy nim...
    Byłem dzisiaj na oględzinach tego autka: http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#ed61bbd2fa
    Koleś powiedział, że jego żona straciła pracę i długo szuka nowej i chcą kupić Mito żeby było oszczędniej. Nie wiem ile w tym prawdy, ale jestem w stanie w to uwierzyć bo jak autko chwile chodziło na postoju to prosił żeby zgasić bo szkoda ropy . Dodatkowo mówił, że ma znajomego w ASO, który mu robił przegląd ostatnio i wszystko jest zrobione.

Generalnie auto zgodne z opisem, lakier cały ori, wszystkie szyby rocznik 2008 poza lewą przednią która jest 2007. Silnik pracuje i wygląda całkiem ok. Wnętrze również zadbane.
    Mam zastrzeżenia do 3 tematów:
    1) Miał wymieniane sprężyny jakiś czas temu. Na moje oko tył auta jest delikatnie wyżej niż powinien być?
    2) Przy przejechaniu przez śpiącego policjanta coś skrzypiało w zawieszeniu zarówno z przodu jak i z tyłu - podobno to kwestia po wymianie tych sprężyn (przy normalnej jeździe i gwałtownych ruchach kierownicą w trakcie jazdy cisza).
    3) Przy gazowaniu na postoju sporo kopci - tak jak na tym filmiku tylko bardziej czarny dym https://www.youtube.com/watch?v=u59pKqPGM9U.
    DPF wycięty, również programowo. Co do EGR nic nie był w stanie powiedzieć ale zakładam, że również jest zaślepiony. Czy takie kopcenie jest normalne czy raczej coś nie tak z mieszanką?

Generalnie autko zarezerwowałem i umówiłem się na wizytę w ASO na przyszły tydzień. Natomiast jestem ciekaw jakie są Wasze opinie i spostrzeżenia.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Szkoda ropy? A może obroty falują na jałowym?
    Co do kopcenia to jeśli auto nie jest po chipie, to trzeba przyjrzeć się wtryskom.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Jak tak czytam te bzdury o znaczku czy malowanym przodzie za grilem to przypominają mi się chwile z podstawówki. Oczywiście brak znaczków na zderzaku to już ogólnie lipa, a jeszcze lepiej jak ktoś z czujnikiem lakieru lata. Przecież czy to stłuczka czy dobry dzwoń element łatwiej taniej i szybciej wymienic czasem nawet pod ten sam kolor. Te tematy to robienie wody z mózgu. Jest wiele istotniejszych spraw w tym aucie które mogą zrujnowac portfel.

Sprawdzenie stanu nadwozia czujnikiem grubości lakieru to wg Ciebie głupota? Śmiać mi się chce jak czytam takie komentarze jak Twój :-) Możesz sobie oczywiście pisać dowolne bzdury, aby tylko nikt sobie tego do serca nie brał. Akurat w przypadku zakupu aut używanych wybór jest spory, tak więc można powybrzydzać i wybrać coś w lepszym stanie niż inne. A nie brać pierwszy lepszy paździerz po dzwonie.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Faktycznie jest wiele elelmtów kosztownych w razie zepsucia ale czy sam kupiłbyś auto z dziurami w podłodze czy ze wspawanymi ćwiartkami ?
    Chyba tak bo przecież zawsze może wymienić i to nawet pod kolor.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Jeśli Ci ćwiartkę wymienią to nie będziesz o tym wiedział nawet po kontroli aso

EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Jeśli Ci ćwiartkę wymienią to nie będziesz o tym wiedział nawet po kontroli aso

Z tym, że nie napewno. Trzeba wiedzieć gdzie są szramy. Nigdy w miejscu spawu nie zrobią tak, zeby nie mozna było odszukać. Spaw musza przykryć szpachlą i to idzie wykryć.

Użytkownik Embrion
    Auto
    na razie brak

Domyślnie

Hej.
    Mam nadzieję, żę nie dostanę od razu batów, gdyż pewnie to już było powiedziane - ale wiecie jak jest, dni lecą posty też i strony tematu.

Przymierzam się do zakupu 159 w 2.2 JTS i na razie moje pytanie brzmi: Czy 20-25 tys. zł to kwota wystarczająca na ładny egzemplarz, który nie będzie goły jeśli chodzi o wyposażenie?