Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał BAATT Zobacz post
    Ajj ;/ być może była tak szarpiąca, że przyczyniła się do zerwania rozrządu...

Jednak mimo wszystko obejrzę, a nóż widelec będzie świetną sztuką.. Choć nie bardzo wiem na co patrzyć, bo to pierwsza alfa którą będę oglądał.
    No i nie sprawdzę zawiasu, klimy, nic Ale taki urok w autach uszkodzonych.
    Zerwanie rozrządu to prędzej problem wyciągniętego łańcucha. Łańcuchy w JTS nie są jakoś strasznie trwałe i jak ktoś katował auto mimo błędów rozrządu to mógł zajeździć motor. Zrób sobie kosztorys wymiany rozrządu, zdjęcia głowicy i wymiany zaworów i oceń czy się opłaci. Faktem jest, że będziesz miał auto pozbawione wad 2.2 jts (bo zlikwidujesz nagar i będziesz miał nowy rozrząd). Pewnie cena w ogłoszeniu też jest do negocjacji. BTW jeden z forumowiczów ma do oddania silnik 2.2 jts, ale bez piątki pewnie nie odda.

Użytkownik Embrion
    Auto
    na razie brak

Domyślnie

Nie wiem czy byłby sens wymiany całego słupka.
    Pracuję w zakładzie obróbki silników więc odpada mi koszt planowania głowicy, zawory dostanę może w lepszych cenach, uszczelniacze też.
    Frezowanie gniazd pod zawory również.
    Koszt uszczelki, robocizny ze złożeniem tego do kupy itd.

Mój kosztorys wyszedł plus minus tak:
    około 300 -350 zawory
    Zestaw uszczelek, simmeringów około 300
    Komplet rozrządu w inter Cars 600
    Robocizna załóżmy około 1000.
    Samochód 12200 + opłaty 1800 + naprawy dajmy 2500.
    Wychodzi 16,5k.
    Wciąż bez wiedzy czy sprzęgło, skrzynia, zawias itd działają

Gdzie mogę znaleźć informację jakie znaki są na szybach (rocznik) ?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Tutaj pytanie do magila – czy mógłby nakierować na wątek, w którym jest podsumowanie jak i gdzie kupić rozrząd do 2.2 jts? Bo ten rozrząd z InterCarsu to z tego co pamiętam to pasuje tylko w połowie do 2.2 jts. Kiedyś za komplet części do rozrządu trzeba było zapłacić kilka tysięcy.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Zerwanie rozrządu to prędzej problem wyciągniętego łańcucha. Łańcuchy w JTS nie są jakoś strasznie trwałe i jak ktoś katował auto mimo błędów rozrządu to mógł zajeździć motor. Zrób sobie kosztorys wymiany rozrządu, zdjęcia głowicy i wymiany zaworów i oceń czy się opłaci. Faktem jest, że będziesz miał auto pozbawione wad 2.2 jts (bo zlikwidujesz nagar i będziesz miał nowy rozrząd). Pewnie cena w ogłoszeniu też jest do negocjacji. BTW jeden z forumowiczów ma do oddania silnik 2.2 jts, ale bez piątki pewnie nie odda.
    Nie wiem co trzeba zrobić żeby się łańcuch w jts zerwał na amen, jak jest mocno rozciągnięty to po prostu silnik nie odpala... IMO remont jest bez sensu akurat w tym przypadku , a używka kosztuje circa 5k, tak jak koledzy piszą a wcale nie wiadomo czy będzie w dużo lepszym stanie...

- - - Updated - - -

Nie wiem czy byłby sens wymiany całego słupka.
    Pracuję w zakładzie obróbki silników więc odpada mi koszt planowania głowicy, zawory dostanę może w lepszych cenach, uszczelniacze też.
    Frezowanie gniazd pod zawory również.
    Koszt uszczelki, robocizny ze złożeniem tego do kupy itd.

Mój kosztorys wyszedł plus minus tak:
    około 300 -350 zawory
    Zestaw uszczelek, simmeringów około 300
    Robocizna załóżmy około 1000.
    Samochód 12200 + opłaty 1800 + naprawy dajmy 2500.
    Wychodzi 16,5k.
    Wciąż bez wiedzy czy sprzęgło, skrzynia, zawias itd działają

Gdzie mogę znaleźć informację jakie znaki są na szybach (rocznik) ?
    zestaw z intercars nie pasuje to po pierwsze, po drugie nie widze tutaj elektrozaworów oraz zintegrowanych wariatorów z zębatkami. Elektrozawory sa względnie tanie ale zębatki już znacznie droższe (tak wiem można przez Ebaya kombinować). Tyle ze to selespeed, co prawda nowszy ale tez nie wiadomo w jakim jest stanie. Po czwarte to nie wiadomo w jakim auto jest stanie dalszym, czyli zawieszenie, ksenowy, hamulcie, itp. Ogolnie pomysl bez sensu za ta cene nawet jak jesteś majsterkowicz hobbysta. Poza tym handlarze też są cwani przecież. Zapewnie sam zrobił rozeznanie i mu wyszlo ze się nie kalkuluje a laweta tez go przecież kosztowala co nie co, nawet jak kilka sztuk ciągnął....

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Tutaj pytanie do magila – czy mógłby nakierować na wątek, w którym jest podsumowanie jak i gdzie kupić rozrząd do 2.2 jts? Bo ten rozrząd z InterCarsu to z tego co pamiętam to pasuje tylko w połowie do 2.2 jts. Kiedyś za komplet części do rozrządu trzeba było zapłacić kilka tysięcy.
    Stare dzieje,
    zestaw FAI masz gdzieś w srodku opisany:

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...rak_mocy_.html

poza tym ogólnorozwojowo polecam wątek bliźniaczy o 1.9 jts

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...swiadczen.html

Użytkownik Embrion
    Auto
    na razie brak

Domyślnie

zestaw z intercars nie pasuje to po pierwsze, po drugie nie widze tutaj elektrozaworów oraz zintegrowanych wariatorów z zębatkami. Elektrozawory sa względnie tanie ale zębatki już znacznie droższe (tak wiem można przez Ebaya kombinować). Tyle ze to selespeed, co prawda nowszy ale tez nie wiadomo w jakim jest stanie. Po czwarte to nie wiadomo w jakim auto jest stanie dalszym, czyli zawieszenie, ksenowy, hamulcie, itp. Ogolnie pomysl bez sensu za ta cene nawet jak jesteś majsterkowicz hobbysta. Poza tym handlarze też są cwani przecież. Zapewnie sam zrobił rozeznanie i mu wyszlo ze się nie kalkuluje a laweta tez go przecież kosztowala co nie co, nawet jak kilka sztuk ciągnął....
    Mógłbyś przybliżyć mi koszty zębatek i elektrozaworów? Dorzucę do mojej kalkulacji. Wciąż sądzę, że jeśli (ale tylko w tym wypadku) samochód będzie zadbany to być może warto się w to pchać.
    Austriak mógł oddać za grosze, więc handlarz może zarobić tak czy siak, a wie, że nikt za 15k mu tego nie kupi. Cena do negocjacji, kto wie, może 11k się uda zbić.
    Dziś pojadę obejrzę, wrzucę fotki i też powiecie co sądzicie po zdjęciach. Na 1 rzut oka widzę, że tylna klapa coś źle spasowana?

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Mógłbyś przybliżyć mi koszty zębatek i elektrozaworów? Dorzucę do mojej kalkulacji. Wciąż sądzę, że jeśli (ale tylko w tym wypadku) samochód będzie zadbany to być może warto się w to pchać.
    Austriak mógł oddać za grosze, więc handlarz może zarobić tak czy siak, a wie, że nikt za 15k mu tego nie kupi. Cena do negocjacji, kto wie, może 11k się uda zbić.
    Dziś pojadę obejrzę, wrzucę fotki i też powiecie co sądzicie po zdjęciach. Na 1 rzut oka widzę, że tylna klapa coś źle spasowana?

Pozdrawiam
    Ceny sa dokładnie opisane w watkach. Elektrozawór corca 300-400 za sztukę (trzeba dwie), zębatka 800-900 za sztukę (też trzeba dwie). Ceny za oryginał z ASO, jak pokombinujesz będzie taniej. Dokładnie jest opisane jak kombinować na częściach od GM. Co do klapy to standard w 159 wiec nie doszukiwał bym się w tym jakiegoś mega dzwona

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Miesiąca na miesiąc sytuacja się poprawia.
    Koszt kompletnego rozrządu FAI TCK5 (zawierającego sporo elementów, m.in. dodatkowo uszczelkę - wygląda na kompletny; arekgr oferował go za 725 zł, dobra cena), kwestia czy pasuje na 100% nie wiem. W starszym zestawie nie pasował tylko górny ślizg - ale to pierdoła za 50-kilka złotych w ASO. Reszta powinna pasować.
    Oba elektrozawory na eBay forumowicz kupił za mniej niż 500 zł (w PL ASO nieco ponad 300 zł za sztukę). Wariatory stanowią największy koszt, pogrzebię to sprawdzę ile to kosztuje obecnie.
    Mówimy o koszcie kompletnego rozrządu, bo zazwyczaj nie ma potrzeby wymiany od razu elektrozaworów czy wiariatorów. Zazwyczaj, bo jak myślę o wspomnianym ogłoszeniu to można spodziewać się wszystkiego.

- - - Updated - - -

Jeśli auto nie było bite to klapę możesz wyregulować przy pomocy odbojników. Brak spasowania w tym miejscu w przypadku kilkuletniego auta to nic dziwnego.

Wariatory w ASO to koszt raczej ponad 1500 zł. Przez eBay z USA to niecałe 800 zł + cło i podatki, czyli wyjdzie pewnie podobnie.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 15-09-2015 o 10:41
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion
    Auto
    na razie brak

Domyślnie

Dzięki wielkie chłopaki za pomoc i zainteresowanie.
    Wciąż nie przeraża mnie końcowa suma, mimo trochę dupcenia się z tym, a wciąż z wiszącą zgrozą o skrzyni i reszcie
    Wszystko rozwiąże sprawa obejrzenia furki, nie będzie tematu jak będzie zaniedbana.

Właśnie miałem pytać, czy wariatory się uszkadzają przy zerwaniu łancuszka?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

W sumie to może jakiś pomysł gonić króliczka a nie go złapać
    Anyway tutaj masz jedną 159:

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6y9UNR.html

plus taki ze odpala, silnik pracuje trochę głośno ale to może być wina przejechanego interwalu olejowego. Przebieg realny. Dokupisz alusy z letnimi (są zimowe stalówki), 2 kluczyk (jest tylko jeden) oraz czujniki parkowania to będzie smigać jak ta lala . Klocki, tarcze, filtry i serwis olejowy tego nie piszę bo to standard w aucie z komisu. Koleś sprzedaje auto od zimy więc jak będziesz konkretny to może coś ugrasz więcej (cena wyjściowa była 23k bodajże)

Poza tym masz kilka sztuk 1.9 które są zacne i warte oglądania. Tyle że żadna nie kosztuje 12k a 10 tysi więcej Poza tym jak dobrze poszukasz do w Reichu jest kilka 1.9/2.2 na export ale to już trzeba mieć większą determinację. Powodzenia w całej operacji.

- - - Updated - - -

Dzięki wielkie chłopaki za pomoc i zainteresowanie.
    Wciąż nie przeraża mnie końcowa suma, mimo trochę dupcenia się z tym, a wciąż z wiszącą zgrozą o skrzyni i reszcie
    Wszystko rozwiąże sprawa obejrzenia furki, nie będzie tematu jak będzie zaniedbana.

Właśnie miałem pytać, czy wariatory się uszkadzają przy zerwaniu łancuszka?
    Uszkadzają się już przy jego rozciągnięciu, więc domniemuję ze przy jego fizycznym zerwaniu to tym bardziej

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Laguna III 2,0T GT Bose

Domyślnie

Witma gdyby wasze fachowe oczy dostrzegły cos niepokojącego....
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...5-IDbARKH.html to prosze o opinie. Mam całkiem niedaleko wiec pokusze sie o zobaczenie na żywo. Napewno wasze oczy cos dostrzegą