cześć
Jako doświadczeni posiadacze Alfy GT - podpowiedzcie czy warto to kupić - jak do tego podejśc?
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...b238b;promoted
wszystkie przemyślenia bedą przydatne![]()
cześć
Jako doświadczeni posiadacze Alfy GT - podpowiedzcie czy warto to kupić - jak do tego podejśc?
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...b238b;promoted
wszystkie przemyślenia bedą przydatne![]()
jest taki temat dedykowany takim zapytaniom:
http://www.forum.alfaholicy.org/gt/1...meo_gt-45.html
...
a z uwag: nie jest tania ale jeśli rzeczywiście tak serwisowana (pytanie jeszcze kto serwisował i jak sie znał na tym) to może być warta ceny. "Tuning mocy" mnie troszkę dziwi. 325Nm to max. ? Jakoś malutko, ciekawe gdzie ten tuning był wykonany. Co to za "chip". Bo zaraz się okaże , że to magiczny box z V-Tech'u
No i oczywiście bezwypadkowość trzeba by sprawdzić na miejscu.
Zdjęcia w słabym rozmiarze, dużo to na nich nie widać
Jest galeria dodatkowa ale też rozmiar/rozdzielczość słaba.
Ciężko coś wywnioskować. Na powiększeniu kiera wydaje się trochę zmęczona.
No i szkoda, że drugi komplet opon nie w rozmiarze. Ktoś kładzie tyle $$$ na utrzymanie auta w super stanie i nie stać go na kupienie opon w prawidłowym rozmiarze?
Ostatnio edytowane przez tomSRT ; 15-09-2015 o 14:39
zgodzę się z tomstr. +20KM i +20Nm? Ja mam okolice 190KM i moment w okolicach 380-400. Przy 170 powinno być w okolicach 340-360. To jest wróżenie z fusów. Możliwe że max moment został delikatne przeniesiony na wyższe obroty żeby nie pałować dwumasy. A jeszcze inna kwestia CO U LICHA ZNACZY BEZPIECZNY CHIP?! Jak to box jak zauważył tomstr to przejedź się z 5kg młotkiem do gościa najpierw daj jemu młotek żeby się jebną z całej siły a potem wytarmoś z auta te szarlatańskie urządzenie i jebnij tak samo młotkiem żeby nic nie zostało.
Inne kwestie przebieg vs. rocznik?!?!?! ja w to nie wierze tak samo jak moje 150k z 2006 podejrzewam że 100k jest odkręcone z licznika jak nic.
100k i sprzęgło z dwumasą wymieniał? hmm... albo jeździć dieslem nie umie albo ten magiczny chip daje tak po piździe. (he he he albo 100k na liczniku odkręcone)
Z wyposażenia to zapomniał dodać że pedały są i to 3 w aucie...
Pięknie na zdjęciach wygląda, do oglądnięcia i dokładnego sprawdzenia.
Najbardziej rozwala mnie , przy 100tys wymieniono kompletne sprzeglo z dwumasemgdzie zywotnosc dwumasy spokojnie powinna wytrzymac 250tys
![]()
Dzięki za przemyślenia ..
Byłem ,widziałem tę Alfę i nawet przejechałem sie kilka kilometrów. Nadal jednak trapią mnie wątpliwości...
Fakty sa takie: blacha nie pokazuje korozji nigdzie na koroserii, pod spodem nie zaglądałem.
W srodku - auto prezentuje sie b.dobrze - poza kierownicą która wygląda na "2x tyle"
Faktur na wymianę podzespołów nie oglądałem ..ale te wymiany w najwyższym stopniu mnie intrygują : bo po co ?
Wady: silnik na wolnych obrotach jest koszmarnie klekotliwy (porównuje do HDI 2,0 z większym przebiegiem)
Wy pewnie wiecie czy wszystkie JTD sa takie "traktorowate" ?
Te 180 koni przyspiesza sprawnie (wówczas jest cicho) ale szału nie ma - jest to efekt modyfikacji programu ( nie, bo power box - ten leży w bagażniku
Piszecie ze 170 KM to mało - ile można rozsądnie wykręcić z 1,9 JTD ? np. w Vtech no chyba że ktoś tu robi takie mody ?
Ostatnio edytowane przez ALFIfun ; 15-09-2015 o 18:41
Powiem tak , zadko kiedy znalesc zgnitą GT wiec tym sie nie przejmuj , zazwyczaj jak juz sie trafia to sa poczatki nalotu na podlodze , przy nadkolach jest obity lakier od kamyczkow i z przednich sanek odpada farba to standart .
Wnetrze tu mozna sie kłocic bo wszystko zalezy od tego jak ktos dbal o auto , w GT najczesciej przecieraz sie lewy boczek fotela kierowcy , w niektorych mozna trafic na peknieci nici i to przy maly przebiegu wszystko zalezy jak ktos wsiada do auta i jakiej jest postury , jak ktos jest wysoki to mozna to szybko zajechac i jak ktos czesto robi male odcinki , wsiada wysiada to zawsze to najwiecej cierpi. Z kierownica w GT szalu nie ma i szybko sie ta skóra przeciera .
Co do klekotania to niestety , szału nie bedzie , nowsze JTDM na mocniejsze listwie CR są juz cichsze .
170KM to jest własnie rozsądny chip na starszym JTD chyba ze chcesz sie bawic w InterCooler to mozna sie prosic o moce rzędu 200+ .
Ogólnie to sprawdz auto pod kątem mechanicznym , czy dwumasa sie nie tlucze , jak i od kiedy ciągnie (powinno od 1800 w góre) , jak odpala , pooglądaj gdzie i jak sie i czy sie poci .
Od dołu sprawdz progi czy nie sa pozaginane bo to bardzo czeste
nie nie nie kolego piszemy o momencie obrotowym nie o mocy silnika. Tak naprawdę to moment się liczy nie moc. Chodzi o to że przy tuningu zmieniasz mapę przy tych 170KM powinieneś mieć około 340-360Nm
320 to ma seryjnie fiat bravo z tym samym silnikiem i z mocą 150KM. Szału nie ma ponieważ masz o te 20-40Nm za mało, jak dla mnie mapa do sprawdzenia bo coś mi się widzi że amator grzebał. Realnie bez żadnych modyfikacji 200KM jest do zrobienia przy wszystkich sprawnych elementach. 200+ to po 1 IC bo oryginalny to jest popierdułka, wtryski, turbo, szyna nie pamiętam czy się wyrobi, itp.
Zależy skąd jesteś, z krakowa to chyba cieszący się najlepszą opinią Daniel TTC (moja alfa była u niego robiona). A specem od alf jest Cinek.
Ostatnio edytowane przez mlody354 ; 15-09-2015 o 19:14
no ciekawe gt niema czym zatrzymac z 150 koniami200 to tak jak bocian IC dolot,hamulce do zrobienia,kolega na tym forum 240 gt w jtd ma
354 .. dasz namiary na Daniela TTC oraz na Cinka?
może być PW.
Dzięki za wskazówki - bedę się stosował, ale zawsze co serwis to serwis (podnośnik, miernik -fachowe oko, osłuchane ucho)
Kolego google nie gryzie http://www.ttc.pl/ a Cinka znajdziesz na forum![]()