Zamierzam znowu wejść w Sportronic (3.0 LPG), przeczytałem wszystkie wątki jej dotyczące, bazując też na własnych doświadczeniach, ułożyłem zestaw testów.
Proszę o uwagi, co (i jak) jeszcze powinienem sprawdzić (chodzi mi tylko o skrzynię), żeby nie trafić na zonka.
1. Czy, kiedy i na jaki olej został zmieniony? Jeżeli nie jedyny słuszny (podobno był zmieniany), to, czy warto ją brać i szybciutko go zmienić?
2. Wycieki, kontrolki - wiadomo.
3. Nazywam to szybki start - (włączanie się do ruchu na przykład na autostradzie) decha od samego początku (najpierw automat, później sport) - powinna się przełączać gdzieś pod 6000 obrotów na automacie?
4. Hamowanie skrzynią.
5. Swobodna jazda 70-80km/h i nagle rura (reakcja - szybka redukcja i dopiero w górę?).
6. Gwałtowne hamowanie (automat i sport?).
Jako uzupełnienie AlfaDiag, pomiar grubości lakieru, szarpaki i oczywiście kanał.
Przyznam, że oprócz koloru (srebrny, trzeba będzie przemalować ;-), reszta mi odpowiada (brakuje jej tylko pełnej elektryki siedzeń i sterowania w kierownicy, ale przeżyję), poza tym wszystko, co w 2001 roku mogło się w niej znaleźć jest (szczególnie chodziło mi o xeno, DSP, drewno i skórę). Nie oglądałem jeszcze, ale wstępną weryfikację przeszła.
Tak w ogóle może ktoś ją zna?
Konin, właściciel raczej nie jest Alfistą.