Hej,
Ja właśnie jestem na etapie przywracania do życia centralki, tylko u mnie jest inna sytuacja, auto po malowaniu i poskładaniu, blacharz specjalista uszkodził wiązkę w klapie, pokleił taśma, wyrwał kabel od siłownika itd. Moja centralka dostała zapewne + na wyjście sterowane -. Działa otwieranie dzwi, sterowanie kierunkami, pernamentny sygnal - na otwieranie klapy i martwe zamykanie drzwi.
Wyjścia sterujące są podpięte do układu ULQ2003 - to układ z 7-ma tranzystorami, schemat znajdziesz na necie. Sprawdź sobie czy masz na ich wejściach sygnał jak klikasz kluczykiem, czy dochodzi do niego zasilanie. Jak tak, to centralka do uratowania, przelutuj albo zleć komuś przelutowanie, delikatna robota. Najlepiej kup sobie "dawce" taka centralka na allego kupisz za 20pln.
Może diody przepięciowe na zasilaniu albo kondensatory złapały przebicie? Z centralką dawcą masz wszystko pod ręką.
Już po wymianie układu, wszystko działa, poprawiono też luty w dwóch kondensatorach monolitycznych. Usługa kosztowała 30PLN w serwisie naprawy telefonów komórkowych. Jak widać można centralke uratować kosztem podobnym do zakupu zestawu uniwersalnego![]()