WyślizgałemValeo. Ale ze sklepu było, a może trzeba było brać z ASO. Nie wiem.
WyślizgałemValeo. Ale ze sklepu było, a może trzeba było brać z ASO. Nie wiem.
Mam chip zrobiony u Cinka 2.5 roku temu, przejechane ok 30-35kkm od tego czasu. Przed chipem auto miało 159KM/331Nm, po chipie 190KM/380Nm. Przed chipem auto miało "dziurę" w przebiegu momentu obrotowego przy ok. 2600oobr/min, Cinek to wyrównał programem:
Auto chodzi fajnie, i na pewno gdybym miał się jeszcze raz decydować to bym chip robił. W zimie nie ma problemów z odpalaniem. Przebieg momentu jest teraz taki, że jak potrzebuję wyprzedzić to mam 900obr szerszy zakres gdzie moment jest powyżej seryjnych 320Nm (4200obr/min vs wcześniej 3300), a to robi różnice że najczęściej nie trzeba tracić czasu na zmianę biegu przy wyprzedzaniu.
Jedna uwaga. U mnie, pomimo że Cinek minimalnie zdjął momentu poniżej 1800obr/min, to w pewnych sytuacjach auto chyba jednak ma trochę większy moment przy niskich obrotach a to powoduje chyba niewyrabianie się dwumasy. Dzieje się to tylko gdy temperatura na zewnątrz jest poniżej zera (większa moc/moment?) i gdy zwolnię na 5 czy 6 biegu do niskich obrotów, nie zredukuję i od tych ok 1600-1700obr/min depnę gaz na maxa. Auto wpada w dziwne wibracje w tym przedziale obrotów. Dwumas i sprzęgło były zmieniane na Valeo (ze sklepu, nie Ricambi) jeszcze przed chipem i wg tego co wielu pisało na forum, wygląda na to że nieoryginalny dwumas ma problemy z przeniesieniem takiego momentu przy takich obrotach. Cinek proponował mi lekką zmianę programu (minimalne zdjęcie momentu na dole), ale dla mnie to nie jest w ogóle uciążliwe, bo normalnie i tak robię redukcję i wszystko gra, więc się nie zdecydowałem.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 17-09-2015 o 09:46
Byłem wczoraj w krakowie u kolegi @sdero (conmir) na "poprawie" softu który miałem wgrany przez "modpro" w Bielsku-Białej.
W wielkim skrócie: Mega różnica na PLUS, auto nie dymi ani na dole ani na górze. Przyśpiesza płynnie, moc dostępna w szerokim zakresie obrotów, po powrocie do bielska czuje jakbym kupił nowy samochód....teraz wyprzedzanie to przyjemność. Mirek wszystko tłumaczy, tabelki, wykresy itd dostosuje program idealnie do wymagań klienta, pełna "profeska"
Nie ma sie czego bać, chip tuning jak ktoś robi mądrze i z głową zbytnio nie zaszkodzi.
Pozdrowienia dla Mirka, szacuneczek!
dobrze, ze Mirek to nie typowy Mirek komisant![]()
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html