Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał Orzelek Zobacz post
    http://allegro.pl/perfekcyjna-wloszk...703637746.html
    niby fajna ale Pan jakiś tajemniczy i nie chce sie VINem podzielić Mam blisko ale sprzedający swoja postawą zniecheca do kupna.
    tzn ze masz coś do ukrycia. Pewnie nie ma czego żałować ;-)
    P.S Mocno z dressingiem opon przesadził ;P

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Witam po dłuższej przerwie. Odpuściłem sobie zakup alfy na rok i teraz wracam, ale z większym funduszem. Posiadam około 38k na zakup alfy 159. Wersja jaka mnie interesuje to sedan z skórą w środku z silnikiem diesla 1.9 jtdm (150 KM) lub 2.0 jtdm (170 KM) (obie 16V) w kolorze: czerwonym, bordowym lub białym. Z racji tego, że troszkę czasu już minęło (mamy końcówkę 2015 roku) śmiało wysunąłem wniosek, że można ocenić problematyczność silnika 2.0 jtdm w stosunku do sprawdzonego już 1.9 jtdm. Półtora roku temu, każdy mi mówił, że silnik o pojemności 2000 cm3 jest niby ulepszoną i usprawnioną jednostką 1.9 (z wyeliminowanymi błędami). Moje pytania:

1. Czy silnik 2.0 wciąż jest o wiele lepszym wyborem w stosunku do silnika 1.9? Czy przez ten czas coś się zmieniło? Wyszły na jaw jakieś usterki silnika 2.0, których 1.9 nie miał?
    2. Czy za około 35 - 38k kupię pewne auto z parametrami, które wymieniłem? (koniecznie sedan, SW mi się średnio podoba)
    3. http://allegro.pl/show_item.php?item...462#c68b31f872
    3.1 Czy ktoś ją oglądał? Warto się przyjrzeć bliżej?
    3.2 Czy wersje poliftingowe nie posiadały czasem czarnego panelu aluminium, ciemnej podsufitki i czerwonych zegarów jak w wersji TI? Sprzedawca twierdzi, że to wersja poliftingowa, ale wnętrze ma jak przed liftingiem. Nie widzę też na komorze silnika napisu, czy jest to wersja 8V czy 16V (sprzedawca twierdzi, że 170KM, czyli wychodzi na to, że 16V, ale czy nie powinna widnieć taka informacja w formie napisu, obok "alfa romeo" na pokrywie silnika?)
    3.3 Czy w ASO Fiata jestem w stanie sprawdzić stan Alfy przed zakupem? Ile taka usługa kosztuje?
    Do zestawienia dodaję jeszcze zapytanie:

4. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ybGSj.html - ta Alfa pojawiła się w sieci dziś rano. Wersja TI. Czy warto wierzyć w przebieg? 68 tysięcy? Sprzedawca - osoba prywatna - twierdzi, że przebieg jest oryginalny, że można sprawdzić go w centralnej ewidencji pojazdów lub ASO. Do tego intryguje mnie druga końcówka wydechu. Na ogłoszeniu napisane jest, że "- dodatkowo dołożony przeze mnie kompletny podwójny wydech (nowy) z dwoma puszkami" - coś mi tu śmierdzi przygodą, wypadkiem, uderzeniem w tył, gdyż, czyż aby możliwe stało się dołożenie kolejnego wydechu nie trzeba też kupić innego zderzaka tylniego (z wersji 2,4jtdm)? Kto by to chciał przerabiać, jeśli wszystko z autem jest ok?
    Ostatnio edytowane przez djrobertos ; 03-10-2015 o 13:25

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

wersja ti bez foteli ti :p
    i kiera chyba tez zwykla ( na gsm patrze wiec male fotki )

Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Czyli wychodzi na to, że to kolejne kombinowane "TI", czyli wymienione lusterska na srebrne, kupione nakładki na pedały i kupione 19 calowe felgi? I na tym "TI" w tym modelu się kończy?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Kierownica i fotele ze zwykłej. Podsufitka jasna - ale nie wiem czy to czynnik konieczny.

Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

A co są sądzicie o tej Brerze? http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#fc2e1bdb49 2h jazdy w moim przypadku. Możliwe kupienie Brery z 2.0 jtdm 170KM bezwypadkowej poniżej 40 tysięcy?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Ta 159 to nie jest TI. Fotele na pewno normalne.

Podwójna końcówka - nawet tutaj sporo osób sobie dokładało, bo mieli taki kaprys. To nic nie znaczy.

Auto z tym przebiegiem i w tej cenie to duże szanse to że przyjechało do Polski po stłuczce, wypadku.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 03-10-2015 o 14:43

Użytkownik Świeżak Avatar gibson
    Mieszka w
    szczecin
    Auto
    AR 159 SW High Ti

Domyślnie

Do zestawienia dodaję jeszcze zapytanie:

4. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ybGSj.html - ta Alfa pojawiła się w sieci dziś rano. Wersja TI. Czy warto wierzyć w przebieg? 68 tysięcy? Sprzedawca - osoba prywatna - twierdzi, że przebieg jest oryginalny, że można sprawdzić go w centralnej ewidencji pojazdów lub ASO. Do tego intryguje mnie druga końcówka wydechu. Na ogłoszeniu napisane jest, że "- dodatkowo dołożony przeze mnie kompletny podwójny wydech (nowy) z dwoma puszkami" - coś mi tu śmierdzi przygodą, wypadkiem, uderzeniem w tył, gdyż, czyż aby możliwe stało się dołożenie kolejnego wydechu nie trzeba też kupić innego zderzaka tylniego (z wersji 2,4jtdm)? Kto by to chciał przerabiać, jeśli wszystko z autem jest ok?
    Fotele chyba nie Ti ale zdjęcia nie wyraźne ,kierownica też ale nie wyraźne zdjęcie ale nie widzę znaczka Ti.Wydech podwójny można dołożyć bez problemu w celu lepszego wyglądu koledzy z forum dokładali (w zderzaku jest nawet zaślepka na drugą rurę) Przebieg rzeczywiście niski ale na forum koledzy mogą sprawdzić .

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 - szukam

Domyślnie

Panowie, znalazłem kolejne bardzo interesujące ogłoszenie:

http://moto.gratka.pl/tresc/19093801.html

Czy ktoś ma jakieś informacje na temat tego samochodu, albo mógłby podjechać i go sprawdzić? Oczywiście odwdzięczę się.

Wielkie dzięki!

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

A co są sądzicie o tej Brerze? http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#fc2e1bdb49 2h jazdy w moim przypadku. Możliwe kupienie Brery z 2.0 jtdm 170KM bezwypadkowej poniżej 40 tysięcy?
    Mistake
    Ostatnio edytowane przez Zmianowy ; 04-10-2015 o 12:34
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
    Brera Team Poland - Facebook Group