Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 101

Temat: Skrzypiące zawieszenie

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Problem ten występuje też w hondach civic np (bodajże roczniki od 94 do 97 choć dokładnie nie wiem kiedy one były produkowane, ale też na to trzeba było uważać.) oraz zapewne jeszcze w innych autach.
    Natomiast ja cały czas piszę właśnie o AR 156 ponieważ sam byłem ofiarą niedouczonych speców, którzy dokręcili na maks wahacz będący w dolnym położeniu (koła wisiały bo auto było w powietrzu) i potem po pierwszym ostrym hamowaniu auto zaczęło dziwnie nurkować i skrzypieć jak przed wymianą i dopiero dystrybutor TRW wyjaśnił mi to przy okazji reklamacji, która zresztą nie została uznana "z powodu błędnego cyklu montażowego" i dopiero w ASO zmieniłem z pozytywnym skutkiem. Przy czym zaznaczam, ze oni nie wymontowywali mocowania całego z wahaczem z karoserii, jak to jest w manual'u na forum a robili to na aucie na podnośniku. Podejrzewam, że da się uniknąć kwestii dokręcenia błędnego tak, jak piszecie, ale widać ja nie trafiłem na znających tą metodę... COLOR="Silver"]

--------- Post dodany o godzinie 21:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:35 ----------

[/COLOR]

Ja nie filozofuję, tylko staram się łamać stereotypy i błędne myślenie prowadzące nieraz nawet do wypadków (przecież łatwiej stracić kontrolę nad autem ze zużytym zwieszeniem...)
    Poza tym sam napisałeś, że już posmarowałeś wszystkie tuleje, więc nie bardzo wiem czemu to miało służyć? Dopiero po moim poście zmieniłeś zdanie i twierdzisz, że to miała być doraźna pomoc. Zresztą traktuj to jako radę a nie krytykę, bo w sumie masz teraz już diagnozę i mam nadzieję, że choć trochę moje namiary Ci pomogły. W końcu nikt od razu nie stał się inżynierem i znawcą a wiedza jaką posiadam też mnie kosztowała trochę pieniędzy i czasu (niestety nauka na błędach też miała miejsce) W tej chwili co nieco wiem a AR, ale nie jest to też wiedza kompletna i zawsze mogę się też mylić. Jednakże po to jesteśmy na forum, żeby sobie pomagać a nie pogarszać sytuację (a tak by było gdybyś pozostał tylko przy radach innych odnośnie smarowania). Więc myślę, że niepotrzebnie się unosisz i twierdzisz, że ja Cię uważam za głupiego.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt na nowych wahaczach życzę.
    Witam , chce potwierdzić co piszesz odnośnie ,wahaczy przednich jak i tylnych tak właśnie zaleca Fiat .Tylko nie wiem jak podejść w przodzie kluczem dynamometrycznym,kiedy auto postawimy np na kobyłki , siła docisku wynosi 49 NM
    Ostatnio edytowane przez Ducrider ; 10-04-2009 o 14:25

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Kolego Belfrze27 - radzę jednak zobaczyć jak są skonstruowane tuleje gumowo - metalowe i w czym "siedzi" śruba, a potem dopiero pouczaj innych, co o co się trze.
    W takim razie proszę Cię o zademonstrowanie mi śruby, która w AR 156 swobodnie ociera się o tuleję w zawieszeniu i "skrzypi" oraz nie jest powodem uszkodzenia tegoż elementu (pomijam fakt, że metal o metal raczej by zgrzytał a nie skrzypiał...)
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 12-04-2009 o 07:07

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Ducrider Zobacz post
    Witam , chce potwierdzić co piszesz odnośnie ,wahaczy przednich jak i tylnych tak właśnie zaleca Fiat .Tylko nie wiem jak podejść w przodzie kluczem dynamometrycznym,kiedy auto postawimy np na kobyłki , siła docisku wynosi 49 NM
    Chwała Bogu sam się tym nie zajmuję, więc nie mam zbytnio na to koncepcji konkretnej, ale popytam kolegi mechanika, który sam kiedyś śmigał AR 156.

Kosa 166
    Gość

Domyślnie

wd40 nadaje sie do rowerow mialem ten problem i z pomoca przyszla strzykawka z oliwa.Wstrzyklem w tuleje wachacza dolnego i po sprawie

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

no i wymieniłem wahacze i dalej skrzypi więc to nie było to ale wahacze były i tak do wymiany pomóżcie co to może być???

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał martinpl Zobacz post
    i ile Ciebie ta przyjemnosc kosztowala? Jakie czesci? Ile robocizna?
    ja kupiłem górne wahacze i łączniki oryginalne - Ricambi, a dolne fast'a wymieniłem też gumy na stabilizatorze, za to wszystko + robocizna zapłaciłem 1000 i parenaście zł.

Sworznie miałem dobre na dolnych wahaczach, same tuleje do wymiany - ale przeliczyłem sobie że jak mam zamiar jeszcze parenascie tysięcy km tym autem zrobić to lepiej wywalić tyle za jednym razem niż potem parę razy w roku jeździć i robić np. po 1 tulejce, po 1 gumie a i tak w końcu szlag trafi sworzeń i kasa wsadzona w tulejki pójdzie w czarną d***

Musisz sprawdzić co jest do roboty i tak jak ja przeliczyć sobie, Bo jak masz zamiar przejechać autem jeszcze tylko z 6000km i sprzedać to lepiej się bawić w takie naprawianie po trochu niż inwestować tyle kasy, ale jak dłużej to moim zdaniem szkoda czasu i nerwów żeby jeździć z duperelkami co pewien czas na warsztat

Użytkownik Romeo Avatar Garos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Opel Astra III 1.7CDTI Caravan

Domyślnie

Zrobiło się ciepło i po kilku dniach trzeszczą gumy,często się tak zdarza.Nie smaruj gum WD40 tylko kup smar silikonowy do łańcuchów motocyklowych ponieważ nie szkodzą gumie.Inne produkty działają na chwilę a potem mają zły wpływ na elementy gumowe.

... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD

amicus4
    Gość

Domyślnie

witam,

u mnie piszczał albo raczej skrzeczał jak stara kanapa sworzeń dolny, jak bujałem samochodem to jak się dotykało ręką tamtej okolicy to było to czuć. Gumę miałem całą, wiec załatwiłem sprawę strzykawką z olejem, nie skrzypi do dzisiaj- ok 5 miechów

nfear
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mor Zobacz post
    mialem podobnie, tez jak stary tapczan. przynajmniej w moim przypadku konczy mi sie gorny wachacz i podejrzewam ze masz to samo
    potwierdzam

Zaczęło się od skrzypienia później zgrzytanie - wymieniłem wahacz górny i jest ok.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    mazowsze
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TS

Domyślnie

Panowie smarowanie cokolwiek to tylko przedłużanie agonii. Nie powinno skrzypieć, jak skrzypi to wymaga wymiany w związku z luzem który się tam pojawił.
    Nie dajcie się też nabić w butelkę u fuszerów którzy jakoś dziwnym trafem w przypadku skrzypienia w ciemno stawiają na górne wahacze. Z moich obserwacji wynika że dolne szybciej się kończą!
    Ostatnio edytowane przez dasio ; 18-04-2009 o 00:57