Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Klima

Stanley
    Gość

Domyślnie Klima

Panowie , czy już włączacie klime ? ja próbuje i albo zapomniałem(śmiech) jak sie to robi albo nie moge jej włączyc. Nie mam żadnych złych komunikatów. Jedyne co zauważyłem to nagminnie włącza mi się cyrkulacja wewnętrzna , co to może byc, Gdyby mi wyciek płyn powinien sie pokazac komunikat o niesprawnej klimatyzacji .

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Tak, włączamy Ja nawet jej nie wyłączam na zimę

Przycisk "CLIMA", a później przycisk ECON - oczywiście wciskamy przycisk ECON jeżeli na ekranie zaznaczony już jest prostokątem napis ECON
    Klima powinna działać na wyłączonej opcji ECON - nie zaznaczony prostokąt z ECON.

A co do cyrkulacji wewnętrznej, to jest to poprawne zachowanie tuż po włączeniu klimy, ponieważ szybciej w ten sposób "schłodzi" (osuszy) powietrze. Szybciej jest osuszyć to co jest w obiegu i nie "łykać" nowego cieplejszego powietrza, gdzie osuszanie potrwa dłuuuuużej.
    Po ~1-2 minucie obieg wewnętrzny powinien się wyłączyć automatycznie (tryb FULL - nie wiem jak z AUTO) i chłodne powietrze powinno wlatywać do środka.

Jeżeli po kilku minutach (klima może być po "śnie zimowym" ) nie będzie chłodnego powietrza, no to wtedy myślimy co dalej może to być brak ciśnienia w obiegu, może brak gazu, a może to kompresor...
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Stanley
    Gość

Domyślnie

no ale jezeli brak ciśnienia to powinien byc komunukat a nic takiego nie ma

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Słyszysz jakieś "syczenie"? jeżeli tak, to oznacza, że jakieś ciśnienie jest

A czy jest komunikat czy nie, to ciężko mi powiedzieć, gdyż póki co (odpukać) nie miałem żadnych problemów z klimą. Zresztą, może warto podjechać i wydać z 30 zł na sprawdzenie całego obiegu
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

ED
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Stanley Zobacz post
    no ale jezeli brak ciśnienia to powinien byc komunukat a nic takiego nie ma
    musze cie zmartwic kolego gdy w ukladzie nie ma freonu nic sie nie zaswieci niestety poprostu nie bedzie chłodzic mimo tego ze wlaczy sie spreżarka wentylator skraplacza itp.
    komunikat wyswieli sie kiedy nie bedzie dzialac ktorys z elementow automatyki.

tak przy okazji jak ktos ma problem z klimatyzacją i jest w okolicach Ostródy zapraszam do siebie

Kosa 166
    Gość

Domyślnie

Panowie ale jesli jest male cisnienie w obiegu to sprezarka sie nie zalaczy,MIalem tak.wyswietlal sie komunikat ze wiatraki nie dzialaja.A wystarczylo dobic gazu az 700g i wszystko gra.doradzam podjechania do punktu sprawdzania klimy i wszystko bedzie jasne

ED
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kosa 166 Zobacz post
    Panowie ale jesli jest male cisnienie w obiegu to sprezarka sie nie zalaczy,MIalem tak.wyswietlal sie komunikat ze wiatraki nie dzialaja.A wystarczylo dobic gazu az 700g i wszystko gra.doradzam podjechania do punktu sprawdzania klimy i wszystko bedzie jasne
    Owszem ale wystarczy tylko minimalne cisnienie np 0,2 bara a sprezarka sie wlaczy a chlodzic nie bedzie.

pozdrawiam