700 zł. Byłem u następnego mechanika który mówi że to nie dwumasa bo nie ma objawów jej pracy. 40 km/h na 5 biegu gaz w podłodze a alfa przyspiesza płynnie bez szarpnięć. On stawia na poduszki ew. przeguby. Powiedzcie czy zużyte łożysko na półosiach może dawać też takie objawy? Chyba skłonie się jednak w stronę poduszek i przegubów. Bo dwumasa tak nagle by się nie rozsypała. Trzeba wszystkie poduchy na raz wymieniać? Mam trochę żużyte ale nie zerwane. Luz ma trochę ta od strony rozrządu.
A z tymi obrotami to mam tak, że jak ruszę powoli to telepnie lekko i jedzie, a jak ruszę szybko z gazem to bardziej bym to nazwał drganiami niż telepaniem.
Hym Ja bym obstawiał luz na przegubach wewnętrznych - miałem dokładnie tak samo w Bravo - przy energicznym ruszaniu dość mocno były odczuwalne drgania dokładnie tak jak bym miał podbite koło. Po rozebraniu okazało się że jedno z łożysk krzyżaka się rozleciało ,przez co luz był ogromny i ośka nie układała się centrycznie - założyłem nową pół oś i drgania znikły
Tylko że mi drga silnikMoże to przez przeguby i poduszki i się skumulowało.
Sprawa generalnie jest trudna i ciężka do zdiagnozowania przez forum. Każdy tu Ci powie, że to któryś z elementów typu: dwumasa, docisk, tuleja sprzęgła, wysprzęglik, półosie, poduszki, wtryskiwacze, skrzywiona tarcza, tulejki wałka łapy sprzęgła, łożysko oporowe i nie wiadomo co jeszcze.
Problem w tym, że na przykład komplet oryginalnych poduszek to koszt ok 600 zeta - wiem, bo sam wymieniałem a innych nie ma sensu kupować. Mimo, że kupiłem oryginały, teraz jak przyszły niższe temperatury, świeżo po odpaleniu na zimnym silniku wibruje jak poj*****.
Dodatkowo - diagnozę na zasadzie 40km/h, 5 bieg i gaz w podłogę można wiesz gdzie włożyć? Ja na Twoim miejscu już bym do tego mechanika nie wracał. Jeździłem długo z rozwaloną dwumasą, i nie szło ruszyć z jedynki albo wstecznego, tak telepało samochodem, a w trasie nie odczuwałem NIC. Dwumasę to można zdiagnozować tylko po zdjęciu skrzyni mierząc jej luz i sprawdzając, czy mieści się w zakresie podawanym przez producenta. Podejrzewam, że pierwsze co powiedziałeś jak do niego pojechałeś to było "wymieniłem dwumasę", to co ma Ci powiedzieć, że znowu masz wymieniać? W ten sposób klienta nie złapie![]()
I musisz się jasno określić, czy telepie? Czy drży? Jest zależny od obrotów tak jak pisałeś? - czyli im wyższe, tym telepanie jest z wyższą częstotliwością? Spróbuj ruszyć z 3000 obrotów, zobacz czy telepie.
Ciężko to opisać. Jak ruszam na sprzęgle to czuje jak rusza silnikiem przód tył i to widać zresztą jak się maskę podniesie, im wolniej puszczam sprzęgło tym mniej telepnie. A jak ruszam z gazem to czuje ruszania silnika tylko drgania na karoserii jakby od przegubów właśnie. Każdy mechanik mówi co innego. Dopiero teraz zacząłem pracę i trzeba będzie zaryzykować w którąś teorię może pomoże, jak nie to szukać innej opcji. Każda niestety nie jest tania.
W ubiegłym roku spotkała mnie awaria wysprzęglika. Ponieważ nie byłem finansowo przygotowany postanowiłem regenerować sprzęgło i dwumas w Avanti. Przed awarią auto miało problemy z telepaniem przy rozruchu i gaszeniu silnika. Po wymianie dwumasy na tę regenerowaną nic się nie zmieniło więc myślałem, że to wina słabej jakości regenerowanego koła. Kilka miesięcy później wymieniłem koło dwumasowe i cały zestaw sprzęgła na oryginał i...... jest to samo ;]
Nie wiem jak się to skończy u Ciebie ale warto zainwestować w dobrego diagnostę bo to nie koniecznie jest wina regenerowanego koła dwumasowego.
No dokładnie większość jak czyta regenerowana to o matko boska co zrobiłeś, a przyczyn może być multum tylko kto to odkryje ;p Jest jakiś godny mechanik diagnosta w okolicach Stw - Rzeszów?
Wiesz, ja u siebie wymieniłem komplet sprzęgła valeo, dwumase valeo, wysprzęglik, wszystkie poduszki na oryginalne, a i tak wibruje przy ruszaniu. Olałem to i przyzwyczaiłem się, i ruszam z 1100 obrotów i problemu nie ma. Też mam rozwalone półosie - to jedyne co mi zostało do wymiany. Ewentualnie wtryski. Niestety w 105 i 110KM jest jedna faza wtryskiwania paliwa czy jak to się tam zwie, i przez to silnik generalnie wytwarza więcej wibracji niż np te z późniejszych lat.
Jak dorwiesz dobrego diagnostę, to półosie powinien bez problemu zdiagnozować. Ja u siebie mocno je usłyszałem, gdy pomocnik diagnosty próbował ruszać w przód i w tył na zaciągniętym ręcznym. Z zewnątrz było po prostu słychać uderzenia z ich okolic.
Też to olewam na razie, ale kurde jeśli to jednak od dwumasy to wkurzę się bo kasy poszło prawie 2 kola a dalej nie tak. Ale jednak serce mi mówi że to nie dwumasa, chociaż by z tego względu że po zrobieniu dwumasy pierwsze dni było zajebiście, ale i tak telepało silnikiem przy gaszeniu i odpalaniu co świadczy chyba o poduszkach jednak. Fajnie by było jakby ktoś to obejrzał ogarnięty, a jak takiego nie znajde to w przyszłym miesiącu pomyślę o komplecie poduch.
Mam jeszcze pytanka odnoście tych poduszke. Czy lewa i prawa to są te same poduchy czy różnią się budową lub mocowaniem? Jakich producentów polecacie? W internetach jest tylko IMPERGOM, ORIGINAL IMPERIUM, CORTECO, RUVILLE, MALO xd padaki czy któryś ujdzie?
Ostatnio edytowane przez patalacho ; 12-10-2015 o 11:02