Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Czy warto zamienć na 166

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Tutaj macie obszerny temat : http://www.forum.alfaholicy.org/pora...6_i_166_a.html
    i proszę o kontynuowanie dyskusji w tamtym temacie .

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał Rolin Zobacz post
    156 na ulicy nie robi na nikim wrażenia, 166 wydaje się nadal pewnego rodzaju rarytasem na naszych drogach, ale to moje własne zdanie...

Pozdrawiam
    Zależy jaka ta 156 bo jak mowisz o takiej zwykłej szarej na kołpaczkach - to to samo tyczy się 166, ale jezeli autko jest w ładnym stanie, wypolerowane, jakieś ładne akcenty, ladne felgi 17" oponki F1 hyhyhy no to Ci powiem że duzo osób się ogląda - czasem parkując ją np w parku zastanawiam czy to dobry pomysł w danej chwili się oddalic od samochodu

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rolin Zobacz post
    156 na ulicy nie robi na nikim wrażenia, 166 wydaje się nadal pewnego rodzaju rarytasem na naszych drogach, ale to moje własne zdanie...
    I tu się mylisz - dzisiaj pewien Pan na przejściu dla pieszych 3 razy obejrzał się za moją 156 - a z kieszeni wystawało mu etui na klucze z logo AR . Dopieszczony samochód zawsze będzie wzbudzał zainteresowanie - nawet 126p . Jak kolega wyżej napisał felga to podstawa dobrego wyglądu auta, źle dobrana potrafi popsuć wszystko , dobrze - nadrobi inne zaległości .
    Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 11-04-2009 o 22:46

groszek
    Gość

Domyślnie

Hehe i właśnie o to chodzi, dobrze wypieszczona 156 robi swoje i niejednemu posiadaczowi tych niemieckich fur uchodzi powietrze z ich rozdmuchaneg ego...
    ( przeważnie tych z vw )
    Dziekuję za cenne podpowiedzi i opinie. Przeczytałem "Porównanie 156 i 166" i postanowiłem się jeszcze wstrzymać z decyzją zamiany na 166. jest dużo plusów i minusów.
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar b-ski
    Mieszka w
    PiotrkĂłw Trybunalski, Poland
    Auto
    Bella 166 2,4jtd Millenium

Domyślnie

Witam, swego czasu kiedy zaczynałem swoją przygodę z wybieraniem swojego pierwszego samochodu pamiętam, że była to Alfa 156:] ale w momęcie gdy ujrzałem Alfę 166 powiedziałem sobie to jest to, duże, potężne i potrafi zrobić wrażenie, 156 nadal swoim wyglądem przykuwa uwagę ludzi na chodnikach ale nie robi tego tak dobrze jak 166 a najlepsze jest to, że niektórzy nawet nie wiedzą jaki to model Alfy, kilka razy kiedy pucowałem swoją lalke przed domem zdarzyło mi się że niektórzy po prostu z ciekawości podchodzili i pytali co to za samochód...

A na dole takie małe porównanko moja prywatna AR 166 00r vs. A4 kombi 2004-2007r(gabarytowo podobne do 156), chciał bym zaznaczyć, że ja pierwszy zaparkowałem samochód w tym miejscu...

My Bella vs A4.JPG | b-ski | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

gryzli74
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    Kolego częsci do 166 są dużo droższe niż do 156.Porównaj sobie np elementy zawieszenia np wachacze dolne,górne.Do 166 są dużo droższe niż do 156,a na naszych drogach co jakis czas czeka je wymiana
    Dużo droższe??? Prawie taka sama cena minimalne różnice , zawieszenie w 166 tce jest dożo bardziej komfortowe i miękkie , co za tym idzie? a to że o wiele dłużej pojeździsz bez wymiany niż w 156. Koszty eksploatacji są prawie takie same , kultura jazdy bez porównania i jak trzeba to zbiera się jak 156 , może w pierwszej fazie z racji tego ,że jest lżejsza to odejdzie ale tylko na momencik 6 bieg robi swoje. Wiem o czym pisze bo przez rok maiłem 156 2,4 teraz śmigam 166 i raczej już bym się nie przesiadł na 156. Wszystko oczywiście zależy czego się oczekuje od auta , wiadomo młody lubi pośmigać to rzecz jasna ,że w 156 tce.
    166 to wyższa szkoła jazdy.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

musisz zadać sobie podstawowe pytanie
    czy chcesz się wozic dynamicznie czy statecznie

No i co się bardziej podoba, bo np mi 166 to podeszła by jakoś ale tylko i wyłącznie ta po lifcie, przed liftem jak dla Mnie autko z przodu wygląda raczej smutno niż dynamicznie, dlatego jakoś tak padło na 156 - wszystko kwestia gustu, więc trzeba popatrzeć siąśc i pomyśleć intensywnie

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Miałem 156 1,6 TS przejechałem nią 80 tys km - teraz od prawie 3 lat mam 166 2,4 JTD i już ok 90 tyś przejechane więc mam pewne porównanie. Silników nie ma co porównywać bo są zupełnie inne więc o tym nie napiszę. 156 jest bardziej zwrotna i zwinna, 166 bardziej krowiasta szczególnie przy parkowaniu i zawracaniu bo podczas jazdy tego nie czuć. Na pewno lepiej jeździ mi się 166 jest bardziej komfortowa cichsza wykonana z lepszych materiałów wewnątrz no i ma bagażnik a 156 tylko schowek w tylnej części. Co do cen części to 166 jest zdecydowanie droższa ale tylko jeżeli chodzi o tył, ma więcej wahaczy i tulejek które mogą się posypać - na szczęście jest dość trwałe na razie przez 90 tys km zmieniłem komplet tulejek za 400 zł i nic więcej. Jak teraz bym miał stanąć przed wyborem to bez wahania wybrał bym 166 choć bardziej podoba mi się 156.

Stanley
    Gość

Domyślnie

Raz przejechałem się 156 -tką w benzynie w podobnym roczniku , dla mnie to różnica 2 klas.
    I jeszcze jedno biorąc pod uwagę cenę zakupu używanej AR166 i jej wyposażenia , nie ma na rynku konkurencji !!!!, dla samego nagłośnienia warto sie zdecydowac, A stylistyka wnętyrza , bajka !!!, Ale nie ukrywam , trup finansowy tym nie pojeździ .

Sash
    Gość

Domyślnie

Sam się długo zastanawiałem nad 156, jednak wybór padł na 166 i to było to, komfort jazdy jest nieporównywalny, obszerne wnętrze, trwalsze zawieszenie, no ale szkoda ja katować, wazy swoje. Jednak jesli będę zmieniał to tylko na nowszy rocznik. No i te nagłosnienie Spalanie jest b. niskie jak na taka mase i silnik. w trasie schodzi <5 ( srenia z 1400 do zakopanego z waw + skok w bok zimą miałem 5,2), w miescie 8-9, jednak jak dobrze podkręcic obroty to i 28 pokaze. Jedyny minus wg mnie to parkowanie, trudno znaleść dosc miejsca by się wpasowac bez ryzyka uszkodzeń.