Tutaj macie obszerny temat : http://www.forum.alfaholicy.org/pora...6_i_166_a.html
i proszę o kontynuowanie dyskusji w tamtym temacie .
Tutaj macie obszerny temat : http://www.forum.alfaholicy.org/pora...6_i_166_a.html
i proszę o kontynuowanie dyskusji w tamtym temacie .
Zależy jaka ta 156bo jak mowisz o takiej zwykłej szarej na kołpaczkach - to to samo tyczy się 166, ale jezeli autko jest w ładnym stanie, wypolerowane, jakieś ładne akcenty, ladne felgi 17" oponki F1
![]()
![]()
hyhyhy no to Ci powiem że duzo osób się ogląda - czasem parkując ją np w parku zastanawiam czy to dobry pomysł w danej chwili się oddalic od samochodu
I tu się mylisz - dzisiaj pewien Pan na przejściu dla pieszych 3 razy obejrzał się za moją 156 - a z kieszeni wystawało mu etui na klucze z logo AR . Dopieszczony samochód zawsze będzie wzbudzał zainteresowanie - nawet 126p . Jak kolega wyżej napisał felga to podstawa dobrego wyglądu auta, źle dobrana potrafi popsuć wszystko , dobrze - nadrobi inne zaległości .
Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 11-04-2009 o 22:46
Hehe i właśnie o to chodzi, dobrze wypieszczona 156 robi swoje i niejednemu posiadaczowi tych niemieckich fur uchodzi powietrze z ich rozdmuchaneg ego...
( przeważnie tych z vw )
Dziekuję za cenne podpowiedzi i opinie. Przeczytałem "Porównanie 156 i 166" i postanowiłem się jeszcze wstrzymać z decyzją zamiany na 166. jest dużo plusów i minusów.
Pozdrawiam
Witam, swego czasu kiedy zaczynałem swoją przygodę z wybieraniem swojego pierwszego samochodu pamiętam, że była to Alfa 156:] ale w momęcie gdy ujrzałem Alfę 166 powiedziałem sobie to jest to, duże, potężne i potrafi zrobić wrażenie, 156 nadal swoim wyglądem przykuwa uwagę ludzi na chodnikach ale nie robi tego tak dobrze jak 166 a najlepsze jest to, że niektórzy nawet nie wiedzą jaki to model Alfy, kilka razy kiedy pucowałem swoją lalke przed domem zdarzyło mi się że niektórzy po prostu z ciekawości podchodzili i pytali co to za samochód...
A na dole takie małe porównanko moja prywatna AR 166 00r vs. A4 kombi 2004-2007r(gabarytowo podobne do 156), chciał bym zaznaczyć, że ja pierwszy zaparkowałem samochód w tym miejscu...
My Bella vs A4.JPG | b-ski | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
Dużo droższe??? Prawie taka sama cena minimalne różnice , zawieszenie w 166 tce jest dożo bardziej komfortowe i miękkie , co za tym idzie? a to że o wiele dłużej pojeździsz bez wymiany niż w 156. Koszty eksploatacji są prawie takie same , kultura jazdy bez porównania i jak trzeba to zbiera się jak 156 , może w pierwszej fazie z racji tego ,że jest lżejsza to odejdzie ale tylko na momencik 6 bieg robi swoje. Wiem o czym pisze bo przez rok maiłem 156 2,4 teraz śmigam 166 i raczej już bym się nie przesiadł na 156. Wszystko oczywiście zależy czego się oczekuje od auta , wiadomo młody lubi pośmigać to rzecz jasna ,że w 156 tce.
166 to wyższa szkoła jazdy.
musisz zadać sobie podstawowe pytanie
czy chcesz się wozic dynamicznie czy statecznie
No i co się bardziej podoba, bo np mi 166 to podeszła by jakoś ale tylko i wyłącznie ta po lifcie, przed liftem jak dla Mnie autko z przodu wygląda raczej smutno niż dynamicznie, dlatego jakoś tak padło na 156 - wszystko kwestia gustu, więc trzeba popatrzeć siąśc i pomyśleć intensywnie![]()
Miałem 156 1,6 TS przejechałem nią 80 tys km - teraz od prawie 3 lat mam 166 2,4 JTD i już ok 90 tyś przejechane więc mam pewne porównanie. Silników nie ma co porównywać bo są zupełnie inne więc o tym nie napiszę. 156 jest bardziej zwrotna i zwinna, 166 bardziej krowiasta szczególnie przy parkowaniu i zawracaniu bo podczas jazdy tego nie czuć. Na pewno lepiej jeździ mi się 166 jest bardziej komfortowa cichsza wykonana z lepszych materiałów wewnątrz no i ma bagażnik a 156 tylko schowek w tylnej części. Co do cen części to 166 jest zdecydowanie droższa ale tylko jeżeli chodzi o tył, ma więcej wahaczy i tulejek które mogą się posypać - na szczęście jest dość trwałe na razie przez 90 tys km zmieniłem komplet tulejek za 400 zł i nic więcej. Jak teraz bym miał stanąć przed wyborem to bez wahania wybrał bym 166 choć bardziej podoba mi się 156.
Raz przejechałem się 156 -tką w benzynie w podobnym roczniku , dla mnie to różnica 2 klas.
I jeszcze jedno biorąc pod uwagę cenę zakupu używanej AR166 i jej wyposażenia , nie ma na rynku konkurencji !!!!, dla samego nagłośnienia warto sie zdecydowac, A stylistyka wnętyrza , bajka !!!, Ale nie ukrywam , trup finansowy tym nie pojeździ .
Sam się długo zastanawiałem nad 156, jednak wybór padł na 166 i to było to, komfort jazdy jest nieporównywalny, obszerne wnętrze, trwalsze zawieszenie, no ale szkoda ja katować, wazy swoje. Jednak jesli będę zmieniał to tylko na nowszy rocznik. No i te nagłosnienieSpalanie jest b. niskie jak na taka mase i silnik. w trasie schodzi <5 ( srenia z 1400 do zakopanego z waw + skok w bok zimą miałem 5,2), w miescie 8-9, jednak jak dobrze podkręcic obroty to i 28 pokaze. Jedyny minus wg mnie to parkowanie, trudno znaleść dosc miejsca by się wpasowac bez ryzyka uszkodzeń.