Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Regenerowana dwumasa - telepanie silnika

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Daj spokój, u mnie po wymianie poduszek telepie podczas odpalania i gaszenia na zimnym silniku strasznie. Mam nowiutkie poduszki i to oryginały, wszystkie kosztowały chyba 700zł. W końcu to diesel, zawsze nim zatrzęsie podczas odpalania. To jest szukanie dziury w całym moim zdaniem. Teraz jak temperatury są poniżej zera to rano jest w ogóle dramat.

Lewa i prawa to nie są te same poduszki. Za pomocą chłopaków z AS24 ustaliliśmy, że prawa Impergoom i oryginał są identyczne (FIAT kupuje od Impergoom'u, porównywali faktyczne egzemplarze), lewą mam FEBI (chyba nie grzeszy jakością), centralną oryginalną (i tutaj faktycznie jest duża różnica pomiędzy impergoom'em, a oryginałem - chłopaki z AS24 porównywali na moją prośbę) więc tę polecam Ci oryginalną. Co do drążka reakcyjnego się nie wypowiem, bo mam chyba impergoom ale nie wiem jak to wygląda w odniesieniu do oryginału.

Użytkownik Ogier Avatar patalacho
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Z tego co wiem to u mnie w mieście nie dostanę nigdzie drążka dobrego, zawsze dają z innym ustawienie tuleji. Czyli co odradzasz zabawę w poduszki? Próbować najpierw półosie czy ściągać skrzynie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

przy przyspieszaniu z pełnym gazem na 3-4 biegu mocno drży buda ?

Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Przy przyspieszaniu nie drży, tylko przy ruszaniu i zmianie biegów na wyższych obrotach + standardowo odpalanie i gaszenie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Poduszka pod skrzynia albo dwumasa nic innego.

Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

A ja wciąż się upieram, żeby odpuścić kupowanie w ciemno. Poduszki pod skrzynią inaczej jak przez ściągnięcie nie ocenisz, więc po prostu można ją zdemontować i sprawdzić, czy jest zerwana - jeśli nie jest, zostaw.

Przy zmianie biegów na wyższych obrotach telepie w jakim momencie, puszczania sprzęgła?

Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Tak przy puszczaniu sprzęgła jak załapie rozchodzą się drgania. Wczoraj rano jak jechałem do pracy mocniej mi drgało przy ruszaniu niż zwykle myślałem że gorzej będzie, ale znowu tak samo.

Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Taki objaw miałem przy rozwalonej dwumasie... W zależności od tego jak układały się sprężyny raz było gorzej raz lepiej. Właśnie przy puszczaniu sprzęgła np. zmieniając z 1 na 2 albo z 2 na 3.

Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Ok dzieki za pomoc. Mam jeszczy pytanie o chce kupic piaste na tyl tylko jest stary i nowy typ skf i snr które polecacie?

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał maciaba Zobacz post
    Mam nowiutkie poduszki i to oryginały, wszystkie kosztowały chyba 700zł.
    Cytat Napisał maciaba Zobacz post
    ustaliliśmy, że prawa Impergoom i oryginał są identyczne (FIAT kupuje od Impergoom'u, porównywali faktyczne egzemplarze), lewą mam FEBI (chyba nie grzeszy jakością), centralną oryginalną
    Czyli nie masz oryginalnych poduszek tylko zamienniki, jak porównywali Impergoom, na oko? zapach? Czy jednak labolatoryjnie stwierdzili skład mieszanki gumy i konstrukcję. Co do Febi gwaratuję Ci że jest to akurat jeden z gorszych producentów pouszek do AR, co przyznaje sam dystrybutor, mają również za twarda gumę i złą konstrukcję odlewu poduszki do AR i kilku innych marek, sam sie na własnej skórze o tym przekonałem.

Cytat Napisał patalacho Zobacz post
    chce kupic piaste na tyl tylko jest stary i nowy typ skf i snr które polecacie?
    Typ piasty musisz dobrać adekwatnie do rocznika Twojego auta, czy SKF czy SNR nie ma znaczenia, obydwie marki są bardzo dobre, SKF jest w tym przypadku chyba tańszy.

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer