OZ racing jest lekkie - coś 5,5kg . Pojawiają się z rozstawem 5x98 i otworem centralnym alfowskim -pochodzące z byłych pucharówek 156. Tylko rzadko. Inne lekkie trzeba szukać, na pewno jakieś są jeszcze.
OZ racing jest lekkie - coś 5,5kg . Pojawiają się z rozstawem 5x98 i otworem centralnym alfowskim -pochodzące z byłych pucharówek 156. Tylko rzadko. Inne lekkie trzeba szukać, na pewno jakieś są jeszcze.
OZ racing to taka ogólna nazwa o ile wiem, ja nie wiem który to model był konkretnie spośród nich :
http://www.rimstyle.com/alloywheels/...rand=oz_racing
Najbardziej wizualnie do superturismo mi to pasuje, ale czy to one dokładnie technicznie? nie mam pojęcia, te z pucharu alfy 156, takie:
Sprawę może gmatwać fakt że to już wiekowe felgi, nie wiem czy była jakaś ich specjalna seria z rozstawem do 156tki, być może.
Różne dane można znaleźć, ja położyłem na wagę taką łazienkową i właśnie między 5-6kg pokazała. Co tak trzymając w ręce by się zgadzało, teraz mam wszystkie z oponami to nie zważę.
Zwiększanie mocy w 147 to tylko dwie opcje:
1. 3.0 V6 jeśli moc 220km wystarczy i dźwięk V6 jest tym czego się chce
2. 2.0 Turbo z Fiata Coupe jeśli potrzeba więcej mocy i by syczało
Zmiana dolotu, wydechu, remap i inne kombinacje wiele nie dają. A koszt zamontowania turbo wyjdzie podobnie do zmiany silnika.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Trochę podzwoniłem i powysyłałem kilka maili w tej sprawie i koszty przedstawiają się tak:
- sportowe wałki rozrządu z montażem i remontem głowicy - około 3500 zł
- sportowe katalizatory + cały wydech - około 4000 zł
- zmiana dolotu + remap - 5500 zł
Razem 13k zł = jakieś 150 - 160KM a to dalej mało więc raczej się nie opłaca
3.0 V6 bardzo chętnie bym wrzucił i te 220KM by starczyło ale jaki koszt takiej przekładki ??
2.0 Turbo odpada bo syczenie nie jest przyjemniejsze od dźwięku V6![]()
AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6
OZtek nie sprzedam, ba nawet dokupię jak się trafią w dobrej cenieJedne przepuściłem wiosną , za 3 stówki były komplet, dotąd żałuję..
Co do silnika V6 tak chyba się fajnie pisze "przekładka" ale patrząc realnie:
- mechanik zapaleniec nie mający innych prac, a jak ma inne (oleje, hamulce i inne z jakich żyje) to będzie z doskoku tą przekładkę robił, postoi auto dobrych kilka miesięcy.
- nie znam się ale na pewno jest skrzynia inna, pewnie półosie ? w zawieszeniu na bank amortyzatory, sprężyny i stabilizatory (znaleźć stab. z GTA to nie tak łatwo i trzeba przód i tył)
- chłodnica inna, chłodnica oleju, akku większy, nie wiem jak alternator? pewnie kupa innych rzeczy o jakich nie myśli się od razu, sprzęgło(?)
- pewnie masa elektronicznych kombinacji, nie mam pojęcia jakich, ale raczej z gatunku - "i tak trzeba wracać i poprawiać.."
Jak by to działało wszystko to na pewno efekt super (poza za ciężkim przodem i podsterownością i tendencją do płuzenia jak w każdym V6 i dieslu 147/156). Ale dźwięk , charakter, reakcja na gaz - bez porównania lepszy niż turbo (te puff i ssyk 20vt , no , specyficzne delikatnie mówiąc, a pewnie z takim silnikiem przekładanym to już kompletnie neverending story )
Wtedy chwilę później okaże się że trzeba większe hamulce, no to i większe felgi czy jakieś kombinacje sztukowanie z dustansami, opony lepsze, a no i jakieś quaifie/Q2 itd. itp.- koszty rosną![]()
Chyba łatwiej jakąś GTA znaleźć. Czy nawet jakąś przedliftową 2,5V6 156 tanie bywają i już 190KM, a ponoć samymi wałkami i programem można mocno jej pomóc i to bezpiecznie i bez wymiany połowy auta. Ale nie sprawdzałem.
To zawsze jakaś alternatywa do montowania turbo i kombinacji wszelakich z silnikiem 1.6. Da się: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tml?highlight=
Trochę rzeczy trzeba wymienić, ale frajda z 3.0 V6 pod maską 147 FL byłaby duża.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Pamiętaj że przy tych zmianach podnosi się też próg maksymalnych obrotów (w secie Autodelty z nowymi wałkami do 7500). Silnik też trochę inaczej pewnie zabrzmi etc. Jeżeli miałbym modzić 147 z TSem to chyba wolałbym tak, niż wsadzać V6 czy kupować GTA. Miałbyś ładny, lekki silnik i kupę frajdy z tego że masz coś innego.
A że mało mocy? Zastanów się czy ją wykorzystasz, czy chcesz mieć dla zasady?
Wiem że przekładka na V6 to nie tylko silnik ale wiele innych rzeczy.... i w ostatecznym rozrachunku może okazać się że lepiej kupić od razu GTA (moje marzenie).
Z drugiej strony fajnie byłoby mieć jedynego TS w Polsce po takich modach tylko zastanawiam się czy ten silnik to wytrzyma?i tu pytanie do obeznanych w temacie czy 2.0 ma ten sam wał i korbowody co 1.6 ? Czy przed tymi zmianami lepiej byłoby zrobić kapitalkę a później bawić się w podkręcanie. W chwili obecnej mam 153k na liczniku i spalanie oleju 0,3-0,4 na 1000km, silnik chodzi równo i gładko ale te spalanie oleju mnie niepokoi.
AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6