Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Pęknięty korbowód czy warto naprawiać?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS Q4

Post Pęknięty korbowód czy warto naprawiać?

Witam,
    Mam do was pytanie czy warto naprawiać pęknięty korbowód ? silnik 3.2 JTS 4x4. Jakie koszta są z taką operacją związane?
    Z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Jakie koszta naprawy silnika to zapytaj mechanika jak rozbierze silnik. A czy się opłaca to chyba Ty powinieneś sam wiedzieć najlepiej. Nikt przez internet nie oceni stanu silnika i zakres prac jaki jest konieczny do naprawy.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jaki przebieg auta?
    Z ciekawości pytam Stosunkowo mało jeździ 3.2 JTS, a tego typu tematów przybywa.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Thrall Zobacz post
    Witam,
    Mam do was pytanie czy warto naprawiać pęknięty korbowód ? silnik 3.2 JTS 4x4. Jakie koszta są z taką operacją związane?
    Z góry dzięki za pomoc
    W jaki sposób pęknięty? Wyszedł bokiem przez blok? Wtedy się nie opłaca naprawiać, niestety. Nowy dół silnika albo rozbiórka i sprzedaż auta na części.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 20-10-2015 o 20:33

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    W jaki sposób pęknięty? Wyszedł bokiem przez blok? Wtedy się nie opłaca naprawiać, niestety. Nowy dół silnika albo rozbiórka i sprzedaż auta na części.
    I jeszcze pytanie ( nawet jak bokiem nie wyszedł) dlaczego się złamał? Sam od siebie nie bardzo.
    No i jak nawet bokiem nie wyszedł, czy nie narobił za dużych rys w cylindrze, nie zniszczył tłoka? Odpowiedź na te pytania możliwa dopiero po rozebraniu silnika.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Thrall Zobacz post
    Witam,
    Z góry dzięki za pomoc
    wyrazy współczucia. jeszcze parę dni temu sam mocno wahałem się pomiędzy 3.2JTS z Q4 a 1.75TBi. wielu straszy tego typu problemami w 3.2, więc sam o tym trochę też myślałem i temat ogólnie rozeznałem, choć ze względu na mały wybór 3.2Q4 (>2009) i brak kontaktu gościa który akurat jedyna taką wystawiał która mnie interesowała, dziś kupiłem 1.75TBi. Nieważne, wracając do tematu. Wg mojej skromnej wiedzy, naprawa może Cie słono kosztować (typu więcej lub znacznie więcej niż 10tys). używanych silników za bardzo nie ma, a jak są to kosztują tez ponoć po 12tys i tak naprawdę nie wiesz co kupujesz. Yonash naprawiał też taki silnik po pęknięciu korbowodu, trwało to 4 miesiące (choć trochę dlatego że Fiat miał partycypować w kosztach i był z miesiąc negocjacji). części nie były dostępne od ręki, a po złożeniu dalej coś nie grało i rozkładanie silnika miał od nowa. WIem że podobne silniki sa w australijskich wydaniach Vectry i Captivy (jako Holden), ale z tego co wiem trochę się różnią, przynajmniej głowice są inne, może akurat dół silnika jest taki sam? Nikt mi na to nie umiaj jednak odpowiedzieć. W każdym razie jeśli nie masz jakiegoś dobrego znajomego w Australii, to tez ściągnięcie takiego silnika za dobre pieniądze nie będzie łatwe i tanie.

Odpowiedź na pytanie czy naprawiać pewnie też zależy który masz rocznik, jaki przebieg,jak wyposażony samochód - po prostu czy nie włożysz więcej niż on jest dzisiaj warty. Wydaje mi się że jeśli masz coś starszego/z dużym przebiegiem to lepiej dogadać się żeby Ci na złomie ją przyjęli niekompletną (musisz mieć chyba jakiś papier ze złomowania, a oni oficjalnie chyba nie powinni przyjmowac niekompletnych samochodów), a wyprzedać wszystko co coś warte - np ja w mojej nowej TBI nie ma xenonów i mógłbym odkupić od Ciebie pełen zestaw (lampy z przetwornicami i żarnikami, dysze, zbiornik płynu spryskiwaczy z 2 pompkami, panel wewnętrzny świateł p/mgielnych (bez pokrętła regulacji wysokości świateł), czujniki do poziomowania lamp zamontowane na lewym przednim wahaczu i na tylnej belce z dżwigienkami). za to można całkiem sporo dostać. jakie masz felgi/opony - jeśli 18" to może byłbym zainteresowany. pisz na priv w razie czego, i daj znać skąd jesteś i który rocznik auta, jaki stan lamp itp.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    dziś kupiłem 1.75TBi.
    No to koniecznie musisz się pochwalić. Może nie w tym wątku, ale koniecznie wrzuć foty. 1,75TBi to marzenie

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

@ epsonix gratulację z powodu zakupu auta. Z Reichu czy jednak udało się coś w PL ustrzelić. Nie chciałeś jtsa ? na mobile eu jest kilka sztuk nawet we wszystko mającej wersji TI. A co do 3.2 jts to jest kliku zawodnikow sprzedających części to i może się uda coś u nic ustrzelić. Ewentualnie mogą też pomóc w sprzedaży auta na części jeżeli będzie taka twoja decyzja

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał wwwlewy Zobacz post
    No to koniecznie musisz się pochwalić. Może nie w tym wątku, ale koniecznie wrzuć foty. 1,75TBi to marzenie
    No to się pochwalę (w razie czego sorry za OT):

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    @ epsonix gratulację z powodu zakupu auta. Z Reichu czy jednak udało się coś w PL ustrzelić. Nie chciałeś jtsa ? na mobile eu jest kilka sztuk nawet we wszystko mającej wersji TI. A co do 3.2 jts to jest kliku zawodnikow sprzedających części to i może się uda coś u nic ustrzelić. Ewentualnie mogą też pomóc w sprzedaży auta na części jeżeli będzie taka twoja decyzja
    Dzięki. Jest z Włoch. Ja unieruchomiony obecnie (świeżo po operacji kolana), więc widziałem tylkok jej zdjęcia przed zakupem. Ale mój znajomy, który sprowadza auta z Włoch, sprawdził wszelkie formalne sprawy, dobrze ją pooglądał(przesłał ze 30 fotek) i przejechał się nią tak więc miałem dość solidną opinię (tylko kosmetyka jest do zrobienia, rysy dookoła auta, większość do spolerowania). Stąd zdecydowałem się na kupowanie bez osobistych oględzin (choć jeszcze jakby mnie ktoś zapytał 2 tyg temu to raczej bym się nie zdecydował). Niestety to tylko wersja Distinctive i to bez praktycznie żadnych dodatków ponad, tak więc trochę trzeba będzie auto rozbudować (przynajmniej xenony, chodzą mi po głowie felgi 18", jakaś Navi, ale chyba nie warto oryginalnej, tylko jakiegoś Pioneera czy coś takiego).

Jak już autko będzie na miejscu to w odpowiednim dziale wrzucę więcej info i fotek.

Sorry wszystkim za OT, ale skoro już koledzy pytali, to odpowiadam.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG-20151021-WA0005 (2).jpg
Wyświetleń:	186
Rozmiar:	44.7 KB
ID:	181212