Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Temat: Wymiana oleju. Nie wiem co było wlane

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał lysy1234 Zobacz post
    SEDICI... niebardzo wiem gdzie tkwi roznica ale wlalem SELENIE SAE 10W40 ACEA A3/B3!!! nie 20k!!!
    Nie wiem jakie są jeszcze selenie o parametrach 10w40 , ale 20K to naprawdę syf i ostrzegam , o czym sam się przekonałem w poprzednim aucie - brava 1.2 , która była od nowości tym zalewana , i m.in. na wałku rozrządu (i okolicach po 80tys km) były ślady czarnego osadu z tego oleju (zapewne w środku silnika także) ; po zastosowaniu 'środka czyszczącego' taki syf wypłynął że głowa boli . Później stosowałem tylko Mobil super S i co jeszcze zauważyłem to to że przy rozruchu nie było słychać hydraulicznych kasatorów jak w przypadku 20K. Naprawdę nie kupujcie tego badziewia (Selenia 20K, bo o innych się nie wypowiadam) , zresztą bardzo dużo takich samych opinii wyczytałem , szkoda że tak późno.

Selenia ma naprawdę duży rozrzut w jakości olejów, np WR5w40 jest bardzo dobry , i nie powoduje już powstawania osadów (śladów zapieczenia)
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

nie rozumiem jednego...kazdy sprzedawca oleju,wiekszosc uzytkownikow pojazdu jest madrzejsza niz inzynierowie ktorzy opracowali silnik i dobrali do niego odpowiedni olej, jesli producent zaleca olej np. 10w40 wg API SH, to nie nalezy lac olejow 5W,0W tym bardziej ze silnik ma juz wiekszy przebieg, mozna zalac olej wyzszej klasy np. wg. API SI, SJ itd ale nie zmienia sie klasy lepkosci na mniejsza, proponuje zrobic Wam test na cisnienie oleju,zaloze sie ze gdy zalejacie po 10W np. 5w lub 0W to mierzac w tych samych warunkach tj, temp oleju i obroty silnika cisnienie oleju bedzie mniejsze, pomijam juz takie cos jak wplyw zanieczyszczonego filtra powietrza na stan czystosci oleju, lanie wyzszego stanu "bo alfy tak lubia"
    pozdrawiam

piotrk.79
    Gość

Domyślnie 2,5

czyli na pełen syntetyk nie wymieniac skoro od początku był lany pół, i czy był? myślę że patrząc w przyszłość, o Motula pokusić się by można, podobno wcale tak dużo starań nie trzeba by z pół na pełen syntetyk wymienić, a korzyści niby ogromne(pomijając producenta i wgoogle), mieć nieremontowaną v-ke po kilku(nastu) latach też kusi,więc może zalać dobrej jakości "krew" i cieszyć się pięknym przebiegiem.PZDR

lysy1234
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrk.79 Zobacz post
    czyli na pełen syntetyk nie wymieniac skoro od początku był lany pół, i czy był? myślę że patrząc w przyszłość, o Motula pokusić się by można, podobno wcale tak dużo starań nie trzeba by z pół na pełen syntetyk wymienić, a korzyści niby ogromne(pomijając producenta i wgoogle), mieć nieremontowaną v-ke po kilku(nastu) latach też kusi,więc może zalać dobrej jakości "krew" i cieszyć się pięknym przebiegiem.PZDR
    jestem tego samego zdania co GEORGE11!!!zobacz w ksiazce na jakim powinienes jezdzic i po prostu wlej zalecany przez producenta olej!!!nie sadze zeby konstruktorzy zalecali olej ktory po kilku(nastu) KMach kwalifikowalby motor do wymiany!!!POZDRO!!!

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

dla tych wszystkich, którzy chcą się dowiedzieć na jakiej zasadzie działa olej silnikowy polecam obejrzenie trzech filmów:
    YouTube - SONDA - Olej, część 1
    YouTube - SONDA - Olej, część 2
    YouTube - SONDA - Olej, część 3

program "SONDA" dość prehistoryczny program z czasów PRLu ale znakomicie pokazuje zasady działania olejów.

co się zaś tyczy wymiany olejów tzn jej częstotliwości to jest jedna generalna zasada IM CZĘŚCIEJ TYM LEPIEJ .... te wszystkie tzw normy czyli usystematyzowanie zmian co 10-15-etc tysięcy km to tylko próba poukładania sobie pracy w serwisach przez producentów samochodów. A producenci olejów prześcigają się w tworzeniu coraz to lepszych formuł - receptur chemicznych olejów które będą mogły pracować długo i bezpiecznie dla silników. Powstają co raz to nowe proporcje chemiczne bazujące na tych samych pierwiastkach o samego początku olejów .... polecam obejrzenie filmów

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166 Zobacz post
    dla tych wszystkich, którzy chcą się dowiedzieć na jakiej zasadzie działa olej silnikowy polecam obejrzenie trzech filmów:
    YouTube - SONDA - Olej, część 1
    YouTube - SONDA - Olej, część 2
    YouTube - SONDA - Olej, część 3

program "SONDA" dość prehistoryczny program z czasów PRLu ale znakomicie pokazuje zasady działania olejów.

co się zaś tyczy wymiany olejów tzn jej częstotliwości to jest jedna generalna zasada IM CZĘŚCIEJ TYM LEPIEJ .... te wszystkie tzw normy czyli usystematyzowanie zmian co 10-15-etc tysięcy km to tylko próba poukładania sobie pracy w serwisach przez producentów samochodów. A producenci olejów prześcigają się w tworzeniu coraz to lepszych formuł - receptur chemicznych olejów które będą mogły pracować długo i bezpiecznie dla silników. Powstają co raz to nowe proporcje chemiczne bazujące na tych samych pierwiastkach o samego początku olejów .... polecam obejrzenie filmów
    tak pamietam ten program,takze pedzilem do domu w kazdy czwartek aby go ogladac,ale jest on bardzo ogólnikowy,olej ktory tam pokazywano to 15W40 klasy CC/SE obecnie normy oscyluja wokól CH-J/SM.
    wiec nie porownywujmy ich.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    normy oscyluja wokól CH-J/SM.
    wiec nie porownywujmy ich.
    tak jak napisałem film ukazuje ogólne zasady niezmienione od lat ! to czy ten olej pokazywany ma taka czy inną charakterystykę taką czy inną lepkość to nie temat do dyskusji :-) ale george11 wykazałeś się spostrzegawczością :-)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    szkocja(Edinburgh)
    Auto
    AR 166 2.0 TS 2002

Domyślnie

Witam Wszystkich.Chcialem zapytac,moze orietujecie sie jaki jest koszt w polsce,filtra oleju do silnika 2.0 TS AR 166 i czy ciezko wymienic olej we wlasnym zakresie.Nie mialem okazji zajrzec jaki jest dostep do spustu oleju i filtra.Dzieki z gory.
    dk

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Ja w swojej 156 2.0TS z kosztami mieszczę się w 150 zł z wszystkim...ale wymieniam w warsztacie bo stwierdzam że za te pare złotych to szkoda sie brudzić

Facet przez miarkę wkłada sonde, wyciaga olej, wpuszcza nowy...czysta, szybka robota...

Filterek koło 35 zł kosztuje, oleju wejdzie Ci 4,4 l...

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

zor-ro1970
    Gość

Domyślnie

Motul 15W50 po takim przebiegu bedzie oki