Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Pytanie o lakier Blu Cosmo

mbart21
    Gość

Domyślnie Pytanie o lakier Blu Cosmo

Witam.Moja Alfa 156(rocznik 2000) jest koloru Blu Cosmo 428 met i ma parę części blacharskich do wymiany.Przeglądając allegro na niektórych aukcjach pojawiają się części o kolorze Blu Cosmo 428/B met.Czy tak naprawdę jest jakaś różnica,jeśli tak to jaka?Pozdrawia.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa 156 2.0ts SW 2001

Domyślnie

jest różnica w ilości brokatu dodanego do lakieru.

mbart21
    Gość

Domyślnie

Jest to jakaś straszna różnica wizualna między tymi dwoma kodami(jest go mniej czy więcej-tego brokatu).Ktoś się orientuje?Pytam bo mam do kupienia części pomalowane 428/B i tak się zastanawiam co zrobić,może malować na nowo części z Alfy o innym kolorze,czy szukać 428 dalej.Co radzicie.Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar demon7791
    Mieszka w
    EL & EKU
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V Sportwagon 2001 & Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V 1998

Domyślnie

Cytat Napisał mbart21 Zobacz post
    Witam.Moja Alfa 156(rocznik 2000) jest koloru Blu Cosmo 428 met i ma parę części blacharskich do wymiany.Przeglądając allegro na niektórych aukcjach pojawiają się części o kolorze Blu Cosmo 428/B met.Czy tak naprawdę jest jakaś różnica,jeśli tak to jaka?Pozdrawia.
    to chyba perla jest.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dziun_bg
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

Tak, lakier Blu Cosmo to lakier perłowy. A literka po ukośniku mówi nam o innej niż podstawowa ilość pigmentu perłowego. Perła w lakierze blu cosmo odbija światło w taki sposób że nadaje lakierowi różne odcienie w zależności od rodzaju światła kąta padania itd. np. W świetle latarni Alfa zdaje się być bardziej czarna niż granatowa. Gdzieś wyczytałem że są 4 odmiany blu cosmo tj. 428, 428/A.../C. I ten z literką c ma najwięcej pigmentu perłowego, ale żródła nie pamietam i za swoją pamieć ręki nie dam sobie uciąć. Najlepiej porównać na żywo jak trafi sie taka okazja, jak sprzedawca mieszka nie daleko. Pzdr.