Temat: Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał Krecikk Zobacz post
    Pytanko co do felg 17stek na zime na duży zacisk brembo. Jeśli mam założone dystane to coś zmienia, jeśli chodzi o et felgi?. Z góry dzięki za odpowiedź.
    Jasne że zmienia...

Każdy dystans zmniejsza ET... im mniejsze ET tym większa szansa, że felga wejdzie ci na Brembo.
    Jeśli zmniejszasz ET dystansami, to tym bardziej da się felgę dopasować do zacisku, bo nie każda felga z małym ET musi pasować, a dystans jednak sztucznie ją odsuwa

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    159 2.4 TI :)

Domyślnie

Czyli na chłopski rozum mając dystans 20mm nie musze juz szukac felg koniecznie z et wiekszym niz 41? Edit. Ktoś wczesniej napisał, że et ma byc większe niż 41 a nie jak najmniejsze
    Ostatnio edytowane przez Krecikk ; 15-11-2015 o 16:05

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Czyli na chłopski rozum mając dystans 20mm nie musze juz szukac felg koniecznie z et wiekszym niz 41?
    ET to punkt odsuniecia płaszczyzny montażowej od srodka felgi czyli jak masz felgi ET41 i zapodajesz dystans 20mm to robi się ET21. Tylko nie przesadz z dystansem bo zalezy tez od szerokosci felgi czy ci koło poza obrys nie bedzie wystawać.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Pomijając sam wygląd felgi - zajebisty patent ze zmiennym rozstawem śrub . Jedne felgi do wielu modeli aut : http://olx.pl/oferta/alufelgi-tsw-de...tml#34e9110eea

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Czyli na chłopski rozum mając dystans 20mm nie musze juz szukac felg koniecznie z et wiekszym niz 41? Edit. Ktoś wczesniej napisał, że et ma byc większe niż 41 a nie jak najmniejsze
    Ten ktoś się pomylił - im mniejsze ET tym felga odsuwa się bardziej na zewnątrz. Jak ET jest za duże o koło np może oprzeć się o amortyzator itp

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Pomijając sam wygląd felgi - zajebisty patent ze zmiennym rozstawem śrub . Jedne felgi do wielu modeli aut : http://olx.pl/oferta/alufelgi-tsw-de...tml#34e9110eea
    rozumiem, że się kręci tylko tymi wałeczkami wewnątrz i ustawiasz jak chcesz...
    rzeczywiście zajebisty patent, tylko szkoda że felga mała, bo jakby to 19" już bym brał

a tak na chłopski rozum to nigdy się to nie rozpowszechni bo sprzedaż musi coś napędzać....

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    159 2.4 TI :)

Domyślnie

Czyli jeśli mam na tych dystansach oryginalne 19stki z ti to spokojnie moge sobie poszukać zimowych 17stek z et mniejszym niz 41 bo powinny wejsc? Pisze dlatego, że mało jest felg z et 41 tak jak ktos tam na forum zalecał. Jeśli ten dystans faktycznie tak pomaga to bardzo ułatwi mi to poszukiwania

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Czyli jeśli mam na tych dystansach oryginalne 19stki z ti to spokojnie moge sobie poszukać zimowych 17stek z et mniejszym niz 41 bo powinny wejsc? Pisze dlatego, że mało jest felg z et 41 tak jak ktos tam na forum zalecał. Jeśli ten dystans faktycznie tak pomaga to bardzo ułatwi mi to poszukiwania

Ten temat jest regularnie poruszany w tym wątku - nikt ci nie da gwarancji że będzie pasować bo wszystkie parametry są ważne!!
    Dystans ci nie pomoże jak felga będzie za szeroka i przy dystansie będzie wystawać za nadkole

Kup sobie oryginalne 17" skoro jesteś tak zielony, drogie nie są - wszystkie pasują na BREMBO

A jak chcesz inne to popatrz poniżej na rysunek i sobie przeanalizuj czy Ci jakaś felga podejdzie

Parametry felg:
    a) średnica w calach
    b) szerokość w calach
    c) rozstaw śrub w mm
    d) odsadzenie ET w mm
    e) średnica otworu centrującego
    f) budowa felgi - wyprofilowanie ramion - parametr nie mierzalny

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	budowa-felgi.png
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	68.7 KB
ID:	183483  

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Post #7150 ;-)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

To nie do końca jest dobry pomysł, zwłaszcza na okres zimowy, no chyba, że masz oryginalne kołpaki. Chodzi o to, że przy wysuniętej na zewnątrz feldze o 20mm zdecydowanie bardziej odczujesz tzw efekt piaskowania, czyli obicia lakieru na tylnych drzwiach i błotnikach od kamyków wyrzucanych przez przednie koła. Bieżnik opony zimowej jest bardziej agresywny od letniej, więc tendencja ta jest większa, poza tym zimą droga jest bardziej zabrudzona, stąd ja osobiście dystanse polecam tylko na sezon letni.
    A co do samego ET, jak już wielokrotnie w tym temacie było to powiedziane, nie jest gwarantem tego, że felga zmieści się na zacisk, zwłaszcza na zacisk brembo. Istotne jest też ułożenie ramion.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDM 2010, Ducati Monster 620 DARK

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    To nie do końca jest dobry pomysł, zwłaszcza na okres zimowy, no chyba, że masz oryginalne kołpaki.
    - Rafał
    Chodziło Ci o chlapacze... :-)