Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Elektronika - bezpieczniki - audio i dmuchawa na jednym bezpieczniku?

Użytkownik Świeżak Avatar Kaju88
    Mieszka w
    Malbork
    Auto
    Alfa Romeo 156 932, 2001r. 2.0 16v t.spark 155KM

Domyślnie Elektronika - bezpieczniki - audio i dmuchawa na jednym bezpieczniku?

Witam!

Sytuacja przed usterką: W samochodzie posiadam wzmacniacz audio oraz skrzynkę basową. Przez parę dni wszystko (radio + wzmacniacz ze skrzynią) podpięte miałem pod zapalniczkę, wiem że prowizorka na maksa, ale nie miałem czasu tego podłączyć jak należy. Wzmacniacz jest małej mocy więc przekrój wiązki od zapalniczk był wystarczający.

Zmiana zasilania: Wczoraj "przepiąłem" wszystko tak jak planowałem, czyli radio podłączyłem pod oryginalne +12V od radia, od niego pociągnąłem do bagażnika gruby kabel +12V do wzmacniacza oraz kabel remote, czyli +12V sterowania wzmacniaczem, masa podłączona w bagażniku do blachy. Do tego wszystkiego na kabel remote dałem przełącznik w okolicy siedzenia kierowcy, zamocowałem go "pod nogami" aby nie przeszkadzał podczas jazdy.

Usterka: Wszystko pięknie, ale kiedy podkręciłem volume+ w radiu nagle audio "zgasło". Pierwsze podejrzenia: wiadomo - bezpiecznik. W trakcie powrotu do domu okazało się, że nie działa też dmuchawa. Trochę się przestraszyłem, ale dziś rano wymieniłem bezpiecznik oznaczony jako "service" (lub podobnie), ponieważ on odpowiedzialny jest za ochronę radia. Do normy wróciła praca audio jak i dmuchawy i tu moje pytanie: Czy to możliwe, że dmuchawa i radio są na jednym bezpiezniku? Pomyślałbym, że to nic dziwnego, bo w jednym aucie robią tak, a w innym tak, ale ten bezpiecznik ma wartość 10A. Nie za mało trochę jak na takie urządzenia jak radio + nawiew? Wy też macie tam bezpiecznik 10A, czy może poprzedni właściciel auta użył bezpiecznika o mniejszej wartości? Radio to jeszcze, ale nawiew to chyba zużywa dość sporo prądu. Proszę o informację na ten temat jeśli ktoś takową posiada.

Usterka po wymianie bezpiecznika już nie występuje, ale może ktoś będzie głowił się z podobnym problemem i trafi tutaj. Ja pytam z czystej ciekawości.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Przemekkk97
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM

Domyślnie

Do tego bezpiecznika też jest oświetlenie wew. podłączone. Co do wartości bezpiecznika to u mnie też jest 10A

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Właśnie radio bardzo często jest sparowane z oświetleniem auta ale nie z nawiewem. Coś kolego masz namieszane.
    Po za tym jak piszesz że masz teraz zrobione jak trzeba. Zasilanie wzmacniacza idzie zawsze bezpośrednio do akumulatora a nie do zasilania radia. To jak teraz masz zrobione to trochę amatorka. A jakie masz radio org. czy dołożone?

Mieszka w
    Malbork
    Auto

Domyślnie

Po przepaleniu bezpiecznika nie działało radio, nawiew i otwieranie auta z pilota. Podświetlenie nawiewu itd było, bo to chyba podlega pod światła pozycyjne. Zapalniczka także była sprawna. Nie zwróciłem uwagi czy było podświetlenie wnętrza.. tzn światło w podsufitce. Może coś ktoś już kombinował, ze względu na wzmacniacz wrzuciłem teraz bezpiecznik 15A, większego już nie daje bo strach. Na razie będę jeździł i zobaczymy Radio to JVC KD-X30, jak kupowałem auto to miałem jakiegoś starego kaseciaka oczywiście nieoryginalnego, więc kupiłem wspomnianego JVC'ka za 100zł. A co do CA to raczej nie amatorka, bo ten wzmacniacz ma tylko 150W, więc jak radzili mi w sklepie - pod radio i zwiększyć nieco bezpiecznik. Może to i słabo, ja tam elektromechanikiem nie jestem, ale ważne, że działa jak należy i że nic nie zniszczy Zdziwiło mnie po prostu, że wraz z radiem padła dmuchawa, pomyślałem najpierw, że to zbieg okoliczności, ale po wymianie tego jednego bezpiecznika wszystko wróciło do normy.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Jeżeli działa to ok.
    ale teoria gościa ze sklepu co doradził aby dać większy bezpiecznik to też jestem pełen podziwu.
    15A to jest bardzo mocny bezpiecznik uważam że za duży max 10A a jak 10 będzie paliło to wzmacniacz na inne zasilanie.

Mieszka w
    Malbork
    Auto

Domyślnie

Twoja teoria na pewno dużo mądrzejsza, ale ja trochę zielony w tych sprawach, więc posłuchałem "Andrzeja" ze sklepu. Jeżdżę prawie tydzień, celowo głośno słuchając muzyki i jest git. W sumie to auto do lata chyba tylko, później będę kupował "coś większego", więc instalacja będzie zdjęta
    [SIGPIC][/SIGPIC]