Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Alfa Romeo 147 i błąd Selespeed'a - wrzuca tylko 1, 2 i wsteczny

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto
    AR 147 2,0 TS Selespeed 2001r.

Domyślnie Alfa Romeo 147 i błąd Selespeed'a - wrzuca tylko 1, 2 i wsteczny

Tak jak w temacie - posiadam Alfę 147 ze skrzynią Selespeed, która niestety ma spory problem - wrzuca tylko dwa pierwsze biegi i wsteczny. Alfa kupiona została z uszkodzonym silnikiem (nieświadomie) i obecnie jest po jego wymianie na nowy. Najdziwniejsze dla mnie, że przed całą "operacją" wymiany silnika, skrzynia działała pięknie i nie pokazywało żadnego błędu. Problem pojawił się dopiero po przełożeniu silnika i późniejszym podłączeniu skrzyni - zapalił się błąd Selespeed i auto niestety jeździ jak jeździ. Mechanik próbował już wykonać kalibrację, ale niestety problem nie zniknął. Alfa dalej u niego stoi, ale postanowiłam poszukać rozwiązania na własną rękę...

Czy ktoś może miał podobny problem? Bardzo proszę o pomoc, to nie tylko moja pierwsza Alfa, ale także pierwszy samochód, którym niestety nie było mi dane dojechać nawet do domu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    AR 147 Selespeed

Domyślnie

Jak tylko te biegi wchodzą to jest tryb awaryjny. Skoro wcześniej działało to najprawdopodobniej coś jest niepodłączone. Jakiś czujnik. Moze uszkodzona wiązka. Pewnie czegoś kolo tego tematu trzeba szukać

Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto

Domyślnie

Dziękuję za szybką odpowiedź. Orientujesz się może w kosztach takiej naprawy?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    AR 147 Selespeed

Domyślnie

Wiesz co no tego sie nie da ocenić. Bo jak to jest niepodpieta wtyczka to koszt żaden. A jak cos zepsuli to jest klops. Z silnikiem wymieniali tez sterownik silnika? Znaczy centralkę wtrysków?

Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo, to to była tylko przekładka z jednego silnika na drugi. Oprócz tego wymieniany był tylko rozrząd. Spróbuję się dokładniej dowiedzieć jeśli to może pomóc w diagnozie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    AR 147 Selespeed

Domyślnie

No rzecz w tym ze do selespeeda jest inna centralka mimo ze silnik ten sam. Ale o ile tego nie robił jakiś partacz to raczej nie powinno byc problemem. I pewnie by nawet ten tryb awaryjny nie działał. Masz kabel i multiecuscan? Albo alfadiag?

Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto

Domyślnie

Ok, już wiem - nic takiego nie było wymieniane. Kabla ani żadnego programu nie mam, tak jak mówiłam auto na razie stoi w warsztacie, więc tam chyba powinni mieć, ale na razie chyba nie bardzo wiedzą co mu dolega.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    AR 147 Selespeed

Domyślnie

Taka oczywistość - na postoju z włączonym silnikiem to normalne ze wchodzi tylko 1, 2 i R. Tylko przy zgaszonym silniku można dojść do 5 ale to chyba tez nie przy każdej wersji oprogramowania skrzyni

Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto

Domyślnie

Problem w tym, że nawet podczas jazdy, a nie tylko na postoju nie zmienia biegu powyżej 2

Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto

Domyślnie

Według mechanika błąd skrzyni wskazuje na uszkodzenie czujnika położenia biegu. Czy ktoś miał z tym do czynienia? Wiadomo, że mechanik sugeruje wymianę na nowy, ale czy to możliwe żeby zepsuł się sam z siebie przy okazji wymiany silnika czy to jednak błędny trop? Władowałam już w to auto mnóstwo pieniędzy, więc jeśli nie trzeba wolałabym nie narażać się na niepotrzebne koszty, tym bardziej, że wcześniej skrzynia działała super.

Proszę jeszcze o info, czy do diagnozy potrzebny jest specjalny komputer, który mają tylko w ASO (chyba Examiner), czy wystarczą programy o których mowa na forum (Alfadiag, Fiatecuscan)? Mechanik ma problem, ponieważ nie ma specjalistycznego softu dedykowanego do Alfy, bez którego rzekomo nie można dokładnie nic stwierdzić. W moim mieście tylko jeden człowiek oprócz ASO jest w posiadaniu takiego czegoś, ale niestety kontakt z nim nie jest chyba możliwy. Z tego co się orientowałam w najbliższej okolicy chyba też nikt nie dysponuje takim sprzętem (jestem z Gorzowa Wlkp.).

Nie wiem już co robić